onsdag 22 juni 2011

H&M rapporterar

Idag lämnade H&M sin halvårsrapport för sitt brutna räkenskapsår. I lokala valutor ökar försäljningen med 10 %, varav 2 % på jämförbara enheter. Samtidigt växer antalet butiker med 11 % vilket innebär att nyetableringarna leder till en rimlig omsättningsökning (grovt räknat 8 %) - lyckosamma etableringar alltså.

Marginalerna har förbättrats någon sedan Q1, men är en bit från vad man åstadkom förra året. Företaget har dock trovärdiga omvärldsförklaringar för marginalförändringarna - främst bomullspriser och valutakurser - så det är inte något som bekymrar mig nämnvärt.

Halvårsresultatet per aktie var 4,15 kronor, något som väcker frågan om man kan upprätthålla utdelningen på 9,50 kronor per aktie. En sänkning av utdelningen skulle kunna leda till nya köplägen i aktien.

8 kommentarer:

 1. Har HM någon gång sänkt utdelningen?

  SvaraRadera
 2. Hej Lundaluppen!

  Ber om ursäkt i förväg för de feltänk jag kanske lyckas åstadkomma. Jag är rätt grön på aktie- och investeringsområdet.

  Varför anser du att just sänkning av utdelningen från 9,50 kr leder till köpläge? Hur mycket bör utdelningen sänkas tycker du?

  Om vi säger att ett halvårsresultat per aktie på 4,15 kr kanske kommer att innebära ett årsresultat på 8,30 kr per aktie, skulle då 8,30 kr vara en vettig utdelning?

  Anser du att bolag inte bör dela ut hela vinsten? Oavsett hur stor kassa bolaget har (ganska stor i H&M:s fall vad jag förstår)?

  /Andreas

  SvaraRadera
 3. Q2 är ändå en förbättring jämfört med q1, jag skulle tro att helårsvinsten blir i linje med föregående års utdelning. Finns en stor kassa att knapra utdelningar ifrån om det kniper..

  Jag tror att utdelningen behålls om Persson & Co tror att nuvarande lönsamhetsproblem är tillfälliga.

  SvaraRadera
 4. @Andreas: jag är dålig på gissningar, men Defensivens svar var bra..

  SvaraRadera
 5. tar mig friheten att tolka luppen!
  Luppen är nog ganska indifferent till utdelning ett enstaka år. Däremot ser han en potentiell köpmöjlighet om börsen handlar ner aktien på utdelningssänkning.

  SvaraRadera
 6. H&Ms avkastning på återhållna vinster är fantastisk så jag känner mig verkligen trygg med att "behålla" åtminstone 20% av vinsten hos H&M för tillväxt.

  SvaraRadera
 7. Kan HM någonsin bli så dåligt att det är säljläge? Tycker alla bara snackar om att det blir köpläge men ska sanningen fram så har det kommit fler och fler negativa nyheter om HM. Kanske nästa 10 - 20 år inte blir så bra som många tror och HM faktiskt är ett av de sämre bolagen att äga uder denna period?

  SvaraRadera
 8. Jan: Så länge de fundamentala bitarna i H&M inte försämras så är det inte säljläge. H&M är enligt mig en aktie man äger under lång tid. Behöver man pengarna nästa vecka kanske man inte ska satsa på H&M. :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.