torsdag 9 juni 2011

Försommarrea

Stockholmsbörsen har haft den goda smaken att sänka sina priser över hela linjen den senaste veckan, vilket gör att det känns lite roligare att leta köptillfällen igen. I portföljen är i synnerhet Handelsbanken, Sampo och Wal-Mart lågt prissatta just nu, i mina ögon. När det gäller Handelsbanken tycker jag att jag har tillräckligt för en tid om inte priserna sjunker ännu mer i Sveriges finaste bank.

När jag tittar tillbaka på de senaste omviktningarna i portföljen tycks de för en gångs skull varit vältajmade. Handelsbanken har sjunkit mindre i pris än Swedbank, och H&M har till och med stigit en del. Detta trots att Swedbanks efter omviktningarna har "dopats" genom kraftiga aktieåterköp.

Att bloggen gått ner lite i varv beror på tidsödande engagemang privat och i jobbet, där min firma just nu går som tåget. Men jag kommer tillbaka när det är dags för ytterligare köp...

23 kommentarer:

 1. Mumma, handelsbanken till PE 11. Det får mig osäkt att tänka på ett alternativ till aktien; Industrivärden.

  Har använt lundaluppen-metoden för att bedöma viktad intjäningsförmåga och det ser prisvärt ut. Dock anser jag att Sandvik och Volvo är alldeles för högt värderade. Vad göra? Vänta på en nedgång i Volvo och få köpa Industrivärden billigare eller acceptera då paketet är prisvärd?

  SvaraRadera
 2. Jag funderar på att ta tillfället i akt och gå in i något bolag nu när det har varit bred nedgång. Handelsbanken lockar, men vad anser du om att äga bank i dessa tider och när räntorna är på väg uppåt. Jag är även sugen på Astra Zeneca. Vad anser du om dem?

  SvaraRadera
 3. @defensiven: totalt sett ser Industrivärden helt ok ut, rabatten kompenserar hyggligt för de högt värderade bolagen. Skulle aktien krypa under 100 så hamnar de snabbt på min kandidatlista.

  @Gustav: räntehöjning är både möjlighet och hot för bankerna, jag har (vilket syns tydligt i portföljen) inget emot att äga banker idag. Astra är svårt att värdera och jag avstår, men har trots allt ett indirekt innehav via Investor.

  SvaraRadera
 4. Hej och tack för en bra blogg! Är lite nyfiken på vilken bransch ditt företag är i?

  Mvh DL

  SvaraRadera
 5. Svårt med banker imo, svårt att genomskåda deras exponering även om Handelsbanken historiskt varit duktiga och försiktiga. Den direkta exponeringen är möjligen inte så svår att genomskåda utan då menar jag via tredje part.

  SvaraRadera
 6. @kalle kr: du har helt klart en poäng. Om det blir riktigt tufft på banksidan vill man ha de bästa bankerna. De sämsta bankerna hamnar i problem och om de är stora nog räddas de av sina stater - dock på aktieägarnas bekostnad. Men när staterna gör detta ikläder de sig de dåliga bankernas rättigheter och skyldigheter.

  Detta bildar något av en krockkudde för de bästa bankerna, men är såklart inte en garanti vid en totalkollaps.

  SvaraRadera
 7. Lundaluppen, du har helt klart en inverkan på dina läsare - i alla fall på mig. Köpte Wal-mart till priset 53.11 idag och SHB för 195.10 i onsdags. Hoppas du är rätt man att ta rygg på ;)

  SvaraRadera
 8. Frågan är bara hur länge det här raset kommer att hålla på?

  SvaraRadera
 9. @anonym 22:36: glöm inte att läsa det här: http://www.lundaluppen.se/p/friskrivning.html

  SvaraRadera
 10. @Lundaluppen: Självklart tar jag ansvar för mina egna köp. Jag försöker också alltid bilda min egen uppfattning. Anledningen till min text är helt enkelt att jag tycker du är kunnig.

  Så jag kommer inte bli arg på dig om det visar sig gå åt skogen ;)

  SvaraRadera
 11. Hej Lundaluppen

  Är lite inne på din linje att för den långsiktige placeraren öppnar nu rea på kvalitetsföretag.

  Funderar på att öka i Handelsbanken, Kinnevik eller HM. Något av de bolagen blir det, HM är mitt överlägset största innehav medans Kinnevik skaffade jag rätt nyligen.

  SvaraRadera
 12. Jag är väldigt sugen på att öka i Handelsbanken. Men som jag skriver i min blogg så behöver jag fylla på min krigskassa då jag gillar att ha en för att gå in när ALLT faller handlöst. :)

  SvaraRadera
 13. @Växjö: jag gör inte länkbyten, lägger bara upp bloggar jag gillar att läsa (utan motkrav), men du ligger bra till :-)

  SvaraRadera
 14. OK :) Då får jag kämpa på för att förtjäna mig en plats.

  Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 15. Du behövde inte vänta så länge ;-)

  SvaraRadera
 16. Sampo har väl iofs inte gått ned så mycket...

  SvaraRadera
 17. Din åsikt om Lundbergs? Min åsikt är att det är en rad samling jättefina bolag samlade under skicklig ledning. Dock med en usel direktavkastning, borde inte aktieägarna få lite mer?

  SvaraRadera
 18. @Oscar

  Prisfall är ju dock inte ett rekvisit för att något ska kunna vara billigt.

  SvaraRadera
 19. @Thomas: jag tycker fastighetsdelen i Lundbergs är högt värderad (eller jag miitänker att det är därför Lundbergs är dyr), men fantastiska bolag utan tvekan.

  SvaraRadera
 20. REA är det ju bara om det inte blir halva priset nästa månad... Om Grekland går i KK, GBR och USA får problem att låna osv... då kanske börsfallet vi såg för ett par-tre år sedan bara är en svag fläkt...
  http://www.e24.se/business/riskerna-betydligt-storre-an-folk-tror-_2877838.e24
  Synpunkter?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.