lördag 14 maj 2011

Analys av Lundbergföretagen

Det har gått drygt ett år sedan jag senast analyserade Lundbergföretagen, Fredrik Lundbergs börsnoterade maktbolag. Den gången kom jag fram till att bolaget är en lysande portföljförvaltare och ett mycket bra företag att äga - om priset var det rätta. Sedan dess har Cardo sålts och fastighetsbolag uppvärderats. Även Lundbergs har nu ett högre pris, är det motiverat?

Lundbergs håller på att koppla greppet om Handelsbanksfären
Först lite repetition: Lundbergs är inget skattemässigt investmentbolag som Investor och Industrivärden, vilket leder till ett par effekter: utdelningar från noterade innehav där ägarandelen understiger 10 % (eller där innehavet är yngre än 1 år) är skattepliktiga i Lundbergs, vilket ger en trippelbeskattningseffekt. Lundbergs har också mindre incitament att dela ut eftersom utdelningarna inte är avdragsgilla. Bolaget bygger därmed också mycket värde internt.

Jag rekommenderar verkligen läsning av den förra analysen, där jag motiverar hur jag räknar på bolagets värde och varför.

Med detta sagt går jag till den kvalitativa analysen av Lundbergs noterade aktieinnehav, enligt mina investeringskriterier:

KriteriumHufvud-stadenHolmen
Industri-värdenHus-qvarnaIndu-tradeSHBSandvik
Tillräcklig storlek:JAJA
JAJANEJJAJA
Stark finansiell ställning: JANEJ
NEJNEJNEJJANEJ
Intjänings-stabilitet: JAJA
JAJAJAJANEJ
Utdelnings-stabilitet: JAJA
JANEJJAJAJA
Intjänings-tillväxt: JANEJ
JANEJJAJAJA
Trovärdig ledning: JAJA
NEJJAJAJAJA
Gynnsam ägarbild: JAJA
JAJAJAJAJA

Helt klart en portfölj med hög kvalitet, om än inte perfekt. Pärlorna i samlingen är Hufvudstaden och Handelsbanken. Så här ser kvalitetskriterierna ut för Lundbergföretagen som bolag:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JALarge Cap
Stark finansiell ställning: JABolaget har en urstark finansiell ställning med en konservativ belåning av fastighetsbeståndet (läs gärna mitt inlägg om nyckeltal i fastighetsbranschen)
Intjäningsstabilitet: JAGoda kassaflöden från år till år (orealiserade värdeändringar räknas inte)
Utdelningsstabilitet: JAPålitlig men snål utdelare
Intjäningstillväxt: JAIntäkterna från de noterade innehaven har stigit kraftigt det senaste decenniet, varav mycket återinvesterats. Den egna fastighetsrörelsen är inte lika bra som Hufvudstaden.
Trovärdig ledning: JAFredrik Lundberg
Gynnsam ägarbild: JATydlig ägarbild med styrka, investmentbolag behöver ju dock sällan gå till ägarna

Mitt förtroende för Lundbergföretagen är mycket stort, och jag skulle gärna äga fler aktier i bolaget, men kruxet brukar vara priset. Så här ser intjäningsförmågan och det egna kapitalet ut om man aggregerar innehaven:

Bolag KapitalandelEget kapital 
(MSEK)
Viktat eget kapital 
(MSEK)
Intjänings-förmåga
(MSEK)
Viktad intjänings-förmåga
(MSEK)
Fastighets AB LE Lundberg 100 % 6 700 6 700 300 220*)
Hufvudstaden 45 % 10 600 4 770 640 290
Holmen 31 % 16 500 5 120 1 000 310
Industrivärden 13 % 11 500 1 500 3 730 480
Husqvarna 5,2 % 6 200 320 1 500 78
Indutrade 10 % 970 100 400 40
Handelsbanken 2,0 % 88 400 1 770 12 000 180*)
Sandvik 2,0 % 24 000 480 7 000 100*)
Lundbergs centralt 100 % 600 600-29 -21*)

*) Reducerat med schablonskatt på 26,3 %

Lundbergs är välkapitaliserat sedan försäljningen av Cardo, men jag misstänker att det har investerats ytterligare som ännu inte rapporterats. Kvartalsrapporten för Q1 2011 kommer först den 26 maj, då kan det vara läge att uppdatera tabellen ovan.
  • Intjäningsförmågan per aktie enligt ovanstående tabell blir 1,68 mdkr utslaget på 124 miljoner aktier, dvs. 13,50 kr. Med dagspriset på 246 kr ger det ett P/E på drygt 18, EJ OK.
  • Det konsoliderade egna kapitalet exklusive goodwill är 21,4 mdkr eller 172 kr per aktie. Pris per eget kapital blir då 1,4, OK.
Lundbergföretagen är ett mycket bra bolag att vara ägare i, man agerar klokt, har några av Sveriges finaste bolag i portföljen och använder sina positioner till att skaffa premier vid strukturaffärer. Men bolaget är idag för dyrt för att jag ska vilja öka.

7 kommentarer:

  1. Som vanligt mycket bra och intressant analys. Skulle du kunna tänka dig att förklara varför Holmen får nej på "Stark finansiell ställning"?

    SvaraRadera
  2. @Jonas: Därför att omsättningstillgångarna inte är dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna, de är heller inte större än de totala skulderna.

    SvaraRadera
  3. Undrar lite hur du fått fram det egna kapitalet för Fastighets AB Lundbergs, samt hur du ser på det egna kapitalet i fastighetsbolag (har väl en tendens med IFRS att fluktuera med värdeförändringen på fastigheterna som är avhängiga diskonteringsfaktorn)?

    SvaraRadera
  4. Till vilken kurs anser du att lundbergs är prisvärt och hur stor MoS känner du dig trygg med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker man får en rimlig säkerhetsmarginal i Lundbergs om man köper under 200 kronor idag.

      Radera
  5. Hur ser du på Lundbergs idag?
    Vilken kurs bedömmer du vara prisvärd?

    Känns som att dom ligger för högt i kurs och att det kan vara klokt att invänta en dipp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den senaste bedömningen finns alltid på bevakningslistan (klicka i etikettmolnet till höger). Och ja, jag tycker aktien är dyrare än jag skulle köpa för.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.