lördag 7 maj 2011

Kort recension av Buffett

Den amerikanske journalisten och författaren Roger Lowenstein skrev 1996 en biografi om Warren Buffett, kort och gott kallad Buffett, med undertiteln The Making of an American Capitalist. Jag har precis läst boken som numera har slutord från författaren daterade 2008, vilket aktualiserar den något.

Roger Lowenstein, en amerikansk journalist med bakgrund bl.a. ifrån Wall Street Journal, har skrivit boken utan samverkan från Warren Buffett själv. Allt som finns i boken kommer antingen från publikt tillgängligt material eller ifrån intervjuer med Buffetts omgivning, ingenting direkt från Warren Buffett. Underligt nog lyckas Lowenstein ur detta bygga en bok som kanske är intressantare än om den baserats på Buffetts egna utsagor.

Lowenstein är uppenbart kompetent som ekonomijournalist och kan mycket enkelt beskriva och förklara de ekonomiska skeendena i Buffetts karriär. Han är dessutom en tillräckligt slipad skribent för att göra de mer privata delarna intressanta.

För mig som läst Buffetts Letters to Shareholders många gånger om utgör boken en mycket bra bakgrund som sätter många pusselbitar på plats och i sammanhang. Boken är för oss investeringsintresserade ett riktigt guldkorn och bjuder på goda insikter om den skicklige investeraren och egensinnade personen Buffett. Jag sträckläste boken och kan varmt rekommendera den till i stort sett alla personer som kan tänkas ha hittat till den här bloggen.

3 kommentarer:

 1. Jag kan även rekommendera den svenska boken om Buffett, Så här blev Warren Buffett världens rikaste person av Per H Börjesson.
  En väldigt lättläst och bra bok. Har dock inte läst någonting annat om Buffett så jag kan inte ställa några böcker om Buffett mot varandra och jämföra.

  SvaraRadera
 2. The Snowball Effect är ju något av ett mästerverk annars, vilken inkluderar Warren Buffetts medverkan (om än något ofrivilligt sägs det, efter att en mindre smickrande detalj kom med i slutet av boken). Fantastisk bok hursomhelst.

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Jag har läst The Snowball nu, men tyckte nog Lowensteins bok var intressantare för mig eftersom den var mer affärsorienterad. Men The Snowball är ändå obligatorisk läsning eftersom den fortsätter historien in på 2000-talet.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.