lördag 30 juni 2012

Halvtid 2012

Tiden går och fredagen var sista handelsdagen för första halvåret. Vår vän marknaden har blivit alltmer förtjust i portföljen vars sammanlagda avkastning varit 18,9 procent, att jämföra med SIXRX som stigit 7,0 procent under perioden. I det pågående och eviga maratonloppet har jag alltså lyckats göra ett litet ryck.

Jag är säker på att även kommande halvår kommer att bjuda på möjligheter för den som åtminstone tidvis kan ignorera de senaste årens refräng "marknaden lättad... åtgärder inte tillräckliga... repetera till leda".

19 kommentarer:

  1. Rätt fin spurt på upploppet antar jag? Hoppas att Mr Market blir ledsen snart igen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, 11,9 procents överavkastning på 6 månader är ju knappast hållbart, men jag känner ändå inte att portföljaktierna är högt värderade.

      Det kommer förmodligen nya nersvängar, det har varit ett ganska tacksamt år.

      Radera
  2. Ser ut som en bra utveckling i din portfölj. :) "marknaden lättad... åtgärder inte tillräckliga... repetera till leda" blir förhoppningsvis en sommarplåga. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på att den refrängen pågått sedan 2009 är jag övertygad att det blir en sommarplåga :-)

      Radera
  3. 11,9 procents överavkastning är inget att fnysa över. Bra jobbat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är såklart en helt ohållbar nivå, om cykliska aktier skulle uppvärderas lite igen så skulle avståndet minska fort. Men det är självklart roligare än om det vore tvärtom ;-)

      Radera
  4. Imponerande. Visar att du har kunskap i det du sysslar med.
    Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
  5. Hur hanterar du eventuell upp och nedgång på innevarande års köp från löpande insättningar? Eller är 18,9% avkastning från samma antal aktier vid ingången av året son utgången, justerat för återinvesterad utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beräkningsmodellen finns här: http://www.lundaluppen.se/2010/12/avkastningsberakning-igen.html

      Den är lite förenklad jämfört med exempelvis Avanzas, men jag har flera konton och det skulle ta för lång tid att göra den riktiga uträkningen. Förenklingen underskattar avkastningen lite vid uppgång och överskattar lite vid nedgång. När ingående kapital är stort jämfört med insättningar och uttag (vilket det är för mig) är skillnaden mycket liten.

      Radera
  6. Tack för en inspirerande blogg! Tänkte fråga rent allmänt hur du ställer dig till allmän finanslektyr som t.ex. pappersupplagan av Dagens Industri. Nu har de höjt priset på min prenumeration och det står inte så värst mycket intressant som man inte kan hitta på diverse websajter tycker jag. Hur följer du omvärlden och vilka nyheter lägger du störst vikt vid?

    Med vänlig hälsning, Claes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser inte mycket offline, men Dagens Industri är bland de bättre alternativen och klart bättre än di.se i mina ögon. Annars läser jag mest di.se och svd.se, mest vikt fäster jag vid bolagens nyheter och rapporter.

      Radera
    2. gillar ni inte Morningstar.com? Fin sida tycker jag

      Radera
    3. Läser aldrig där, kanske för att jag förknippar den med stjärnbetyg på fonder... Vad tycker du är bäst där?

      Radera
    4. ... man kan förresten se rätt bra vad jag läser ifrån bloggen, jag använder själv bloggen som "portal". När jag läst allt jag länkar till läser jag antingen lite av 4020:s länkar eller Google Finance.

      Radera
    5. jag gillar deras portföljfunktion som gör det lätt att följa "vad som är på gång" för de bolag man är intresserad av. Vidare tycker jag deras månadsbrev är intressant läsning med "wide moat list" där man kan få nya uppslag. Ge sidan en chans;)

      Radera
  7. Har en liten fråga som du kanske har klämm på. Jag har i min ISK handlar mycket på amerikanska börsen, dock inte bara amerikanska bolag. Exempelvis äger jag Banco Santander,Vivendi, France Telecom samt några till. Min fråga är eftersom dessa bolag är omsätter i euro påverkas jag ändå av dollarns utveckling eftersom jag handlat dem via amerikanska börsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bör inte vara någon större koppling till dollarn eftersom bolagen som du skriver redovisar i euro. Dessutom är de noterade i euro på sina huvudbörser och ADR:erna som man handlar i USA räknas bara om till dollarn från den eurokursen. Du kanske utsätts för lite växlingsineffektivitet, men valutarisken är euro/krona.

      Radera
  8. Nej så är det inte, köper man en aktie på USA-börsen exponeras man 100% mot dollarn eftersom aktien handlas i dollar och hela börsen omsätts i denna valuta.
    Enda sättet mig veterligen om man man vill sprida valutarisken är att handla på europeiska börser och då betala högre courtage. Avanza har på de flesta europeiska börser ett minimicourtage på 749 sek (dyrt som f.n tycker jag)

    Är detta en fara som du ser det att vara såpass exponerad mot dollarn dvs?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anser/tror att du har fel, men tar gärna någon second opinion på det. ADR:er är knutna mot underliggande aktier med rörlig valutakurs och därmed har du växling både fram och tillbaka mot det underliggande instrumentet. Skulle dollarn sjunka i värde ökar ADR:ens pris om det underliggande instrumentet är oförändrat.

      Jag är inte orolig för min dollarexponering. Och jag handlar inte på europeiska börser via Avanza annat än Danmark och Finland.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.