tisdag 26 juni 2012

Inköp Fortum

Efter att ha funderat och tittat på bolaget en längre tid valde jag idag att köpa mina första aktier i Fortum, den finska energiproducenten och -distributören. Fortum är verksamma på reglerade marknader med viss politisk risk men i många fall även med en naturlig monopolsituation, en "utilities"-verksamhet som jag ser det. Priset för aktierna landade på 14,26 euro, vilket ger P/E på strax under 10. Fortum är knappast ett tillväxtcase utan vad som lockade var en rimlig avkastning och stora och rimligt värderade tillgångar. Den raka motsatsen till Apple och Google med andra ord.

Varför inte fortsätta bygga teknologiportföljen? Jag vill gärna se en fortsatt gynnsam utveckling innan jag köper mer, vilket troligen kommer att ske i höst.

Inköpet gjordes förresten i mitt investeringssparkonto, dels eftersom Fortum är en högutdelare (7 procent om man mäktar fortsätta i samma stil) och dels eftersom jag vill testa internationell investering i ISK.

Så här ser portföljen ut idag:

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
26 %
Swedbank

12 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 200
6 %
Industrivärden C
1 600
5 %
Sampo A
740
5 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Apple
10
2 %
Microsoft
170
1 %
Google
8
1 %
Fortum
85
0 %

Portföljvärdet ligger nu på knappt 2,6 miljoner kronor men antalet bolag är lite större än jag egentligen eftersträvar. Jag kommer dock att tilläggsinvestera i de mindre innehaven efterhand beroende på var jag för stunden ser bästa köptillfället.

36 kommentarer:

 1. "Varför inte fortsätta bygga teknologiportföljen? Jag vill gärna se en fortsatt gynnsam utveckling innan jag köper mer, vilket troligen kommer att ske i höst."

  ".. fortsatt gynnsam utveckling..." tolkar jag som att du vill se lägre kurser på dina innehav innan du köper mer?

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägre kurser eller fortsatt tillväxt "enligt plan". Kan Apple fortsätta växa i de senaste årens takt är det världens fynd.

   Radera
 2. Kul! Jag köpte också Fortum idag för första gången, det blev 100 stycken på 14,06€. Jag har spanat på aktien i omkring ett halvår och kände att nu har den faktiskt tagit alldeles för mycket stryk utan någon egentlig fundamenta som motiverar det. En YoC på 7% för ett relativt stabilt företag gör ju inte precis ont heller. Fortsätter den ner en bit till så kan jag tänka mig att öka på mitt innehav med ytterligare 50-100 st.

  //Peter

  SvaraRadera
 3. Jag undrar allmänt hur du ser på diversifiering? Du skriver bla "antalet bolag är lite större än jag egentligen eftersträvar". Du har nu 14 bolag och de två största utgör över 50% av portföljen. Graham tyckte att portföljen bör innehålla 10-30 bolag och såg på diversifiering på samma sätt som "margin of saftey" gällande en enskild aktie, dvs det minskar risken/skadan vid felaktiga antaganden.

  Hur många bolag vore optimalt att ha? Hur stor vikt får ett/några få enskilda bolag ha? Har du några tankar kring detta?

  Själv har jag 12 bolag i portföljen och de 3 största är ca 55% av min portfölj, ganska likt din fördelning alltså.

  /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att 25 procent är maxstorlek för ett innehav, jag kan ju ha fel :-). 5 procent den minsta storleken för mindre innehav har för liten betydelse för portföljens utveckling. Så teoretiskt borde antalet innehav ligga mellan 4 och 20, tio kan vara rätt lagom.

   Japp, jag har lite hybris som tror att jag vet bättre än Graham ;-)

   Radera
  2. Lite hybris på ett eller annat sätt har vi nog alla som försöker välja enskilda aktier, annars kan man lika väl köpa en indexfond... Vilket förmodligen är ett smartare val för de flesta. Men inte lika kul ;-)

   /Danne

   Radera
 4. Tar rygg på fortum, känns som en bra placering på nuvarande nivå.

  SvaraRadera
 5. Trevligt att se att det är fler som satsar på Fortum, jag sålde halva mitt innehav i våras på 18,5 euro.

  Köpte tillbaka dessa förra veckan på 14,52 euro, tänkte öka ännu mer om de går ner till 13,5 innan det vänder.

  SvaraRadera
 6. Hur fungerar det med utländska utdelningsaktier i en ISK. Måste du inte betala 15% källskatt på utdelningarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men du kan begära avräkning för den i din deklaration.

   Radera
  2. Precis som nickopicko säger ska det gå att kvitta mot annan inkomst på kapital. Nästa år vet jag exakt :-)

   Radera
 7. Trevligt att ha självaste Lundaluppen som medägare, hehe.
  Välkommen får man väl säga, ska bli intressant att läsa dina reflektioner kring Fortums framtida rapporter.

  Själv har jag ett GAV på 15,7 men hoppas kunna snitta ner mig om priset närmar sig 13. Kul!

  Mvh,
  HoV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker aktien verkar köpvärd upp till ungefär 16 euro, så ditt snitt ser fint ut.

   Radera
 8. Om du skulle kunna omplacera portföljen skatte- och kurtagefritt till dagens kurser: Skulle du ändå välja att ha lika mycket SHB och HM?

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. HMs pris idag skulle antagligen göra att deras andel skulle sjunka. Swedbanks andel skulle definitivt sjunka. Men totalt sett är jag ganska nöjd med portföljens sammansättning.

   Radera
 9. Om du inte ägde några av dessa aktier och skulle börja köpa. Vilken 1-3 skulle du börja med från listan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid svårt att investera "på låtsas", det blir inte riktigt samma sak som att agera med riktiga pengar. Men SHB, Sampo och Fortum skulle nog ligga bra till idag.

   Radera
 10. Fortum står inför tre gigantiska utmaningar framöver: ryssland, ryssland och ryssland. De skövlar in mycket pengar i något där lönsamheten är obefintlig. Förmodligen är lönsamheten under kapitalkostnad och de litar på att farbror staten ska subventionera projektet. Lönsamheten är ett enormt frågetecken.

  Vill du ha exponering mot Ryssland som redan i dag är lönsam kan du kika på Nokian Tyres, däcktillverkaren vars namne gått åt fanders. Solid historik, god lönsamhet, starka varumärken. Riskerna är att de är väldigt cykliska samt att subventionerna i Ryssland upphör om 8 år. Även så, anser jag att risken där är lägre eftersom man redan i dag rakar in pengar på löpande band.

  Marwin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ryssland går inte lysande, men man tjänar trots allt bra med pengar på totalen. Aktiefokus har skrivit mycket om detta (se blogglänkarna till höger).

   Jag köper inte Fortum för att få en specifik geografisk exponering. Nokian har jag aldrig analyserat, men starkt cykliska bolag är jag främst intresserade av när värderingarna är panikartade och det upplever jag inte att de är idag.

   Radera
 11. Ja, se för f*n till att noggrant läsa igenom alla inlägg på aktiefokus som behandlar företaget fortum. Jag själv köpte också in mig för ett litet tag sedan, men oroas lite av utvecklingen i ryssland. Verkar också som att enda utvägen för fortum att klara sig igenom allt det här är att sänka utdelningarna något, om de ska kunna genomföra de planerade investeringarna vill säga...

  //Micke

  SvaraRadera
 12. Tjennare.

  Vad tycker du om Kungsleden? Börjar det inte bli billigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tittat jättenoga på ganska länge, men visst börjar priset se rätt intressant ut. Glöm inte att beakta skattesmällarna om du tänker dig ett köp.

   Lika populärt som "transaktionsintensivt och högutdelande" bolag som det var en gång, lika impopulärt verkar det vara idag. Alltid en bra signal.

   Radera
 13. 2,6 miljoner väldigt imponerande! Hur länge har det tagit att bygga din portfölj? Och hur mycket får du årligen i utdelningar? Mycket läsvärd blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har tagit 5-6 år men grundplåten har kommit från företagande. Årliga utdelningar ligger på lite drygt 100 tkr. Klicka på "historik" respektive "utdelning" i molnet till höger så får du mer detaljerad info.

   Radera
 14. Afton

  Hur ser du på Tele2 nu när det skett ett litet kursfall till en akite a 100kr?
  Tacksam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen riktig koll, men man har ju gjort rätt tunga utdelningar så balansräkningen lär inte vara så rolig längre.

   Radera
 15. Lundaluppen, en jäkligt dum fråga kanske, men hur beräknar du PE talet för fortum till att ligga runt 10. Jag vet inte om det är jag som är trött men jag får det till 7 baserat på 2011 års värden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag räknade på 1,50 i vinst per aktie, kolla gärna "Återbesök hos Fortum". Om jag räknat fel är det åt det försiktiga hållet ;-)

   Radera
 16. Lundaluppen, vad tycker du om Statoil? Utdelningen är runt 5% med dagens kurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig tittat närmre på Statoil, så jag har ingen uppfattning just nu.

   Radera
  2. Kanske dags för en lundaluppenanalys av Statoil :-)

   Radera
 17. Även jag tog in lite Fortum som en köpstart men man får nog vara beredd på där finns nedsida bara hoppas de inte gör samma tabbe som E.on gjorde med stora satsningar som blev väl dyra efter ett tag. Hoppas de är försiktiga i ryssland och ser för egen del en eventuell framgång där som en bonus. Statoil är spännande om man tror på gas och gastransport då de allt oftare nämns som långt framme jämförbart med övriga stora bolag.

  SvaraRadera
 18. Även jag köpte en hel del (relativt min totala portfölj) fortum för 3 veckor sedan. Jag tyckte att jag fått en hyfsad bild av verksamheten i stort. Rysslandbiten kändes nästan entydigt negativ men samtidigt kändes det orimligt att Fortum skulle bestämma sig för att gå in och satsa så hårt om de inte med en rejäl marginal förväntar sig att det blir lönsamt. Är inte riktigt så övertygad längre och dessutom hade jag (antagligen för att rationalisera fram ett köp) kraftigt lyckats förvrida och underskatta hur mycket resurser de lägger på Rysslandsatsningen. Jag har alla möjligheter att gå ur, dessutom utan förlust men tycker fortfarande värderingen är allt för aptitlig även om det är mycket större osäkerhet än vad jag hade kommit fram till vid köpet. Nå väl.

  SvaraRadera
 19. Jag passar på Fortum pga stora skulder och mkt dålig utdelningstillväxt.. Bättre att lägga pengarna på amerikanska kvalitetsbolag eller HM vid eventuell dipp till hösten!

  SvaraRadera
 20. Apropå liknande bolag finns ju Exelon på andra sidan Atlanten, som även det har bra YoC, om än lägre, men vars utdelning verkar mer hållbar. Har du kikat något på det Lundaluppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte särskilt noga. Bloggkollegorna Defensiven och eventuellt även Aktiefokus har nog analyser om Exelon på sina sajter om jag inte minns fel.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.