torsdag 29 mars 2012

Rapport från Hennes & Mauritz

Idag släppte HM sin första kvartalsrapport för räkenskapsåret 2011/2012 och responsen blev sval eftersom vinsttillväxten var mager. Ett antal makroparametrar har gått emot HM den senaste tiden, men man har också tagit en del beslut som lett till en för bolaget svag vinsttillväxt de senaste åren.

Butikstillväxten kan nog ingen klaga på, man växer med en årstakt på 10-15 procent. På resultatsidan ser man dock inte samma tillväxt av ett antal skäl. Redan omsättningen är komprimerad på grund av den starka kronan. Försäljningstillväxten är väsentligt starkare i lokala valutor än i redovisningsvalutan SEK. En annan trend senaste tiden är att bruttomarginalen sjunker, detta är en följd av:
 • Höga råvarupriser
 • Prispress när kunderna handlar mindre och konkurrenterna är aggressiva
Båda dessa parametrar varierar över tid. HM är en low-cost-provider och kan överleva när lokalkonkurrenterna går på knäna (Kappahl etc.). Däremot kommer man självklart inte att svälta ut de andra drakarna som The Gap och Inditex. Dessa kommer att fortsätta sätta press på varandra. En ökad privatkonsumtion kommer säkert att komma när konjunkturen vänder. Råvarupriserna bör svänga tillbaka över tid när fler odlar lönsammare bomull etc.

Försäljningsomkostnaderna har stigit med 12 procent vilket är i linje med ökningen av butiksantalet. Här har man dock vissa positiva valutaeffekter så ökningen borde inte vara så stor. Förklaringen verkar vara att man just nu gör större IT-investeringar och andra investeringar än vad man normalt gör. HM aktiverar inte utvecklingskostnader i någon större utsträckning utan den typen av investeringar görs direkt över resultaträkningen.

Sammantaget tycker jag att dagens justering av HMs pris var ganska logisk. Om man har ett normalt investeringsperspektiv (2 timmar till 18 månader) så var det tidigare priset inte så lätt att motivera. Om man har ett längre perspektiv ser jag att flera av de parametrar som idag tynger HM kommer att svänga i bolagets favör plus att vi förhoppningsvis får se avkastning på de investeringar som görs idag. Dagens pris är väl fortfarande inget fynd precis, men "fair" och för en långsiktig ägare kommer det säkert att inom ett antal år se ut som ett fynd i backspegeln.


9 kommentarer:

 1. En sak jag är ganska säker på är att bomullspriser på sikt kommer att vara mycket, mycket högre. Helt enkelt för att bomull är en mycket lätt och billig vara, alltså kommer ökade transportkostnader att slå hårdare mot bomullspriset än mot någon annan råvara. HM är dessutom troligen mest känsligt för detta av alla klädbolag pga den geografiska utbredningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe 2 timmar den var bra men också sann för fler än man kanske tror.

   När väl valutor, bomullspriser osv ändras samt utväxling för investeringar kommer så blir det en fin ketchup effekt på sista raden.

   Radera
  2. Hehe, ja jag tror just 2 timmar till 18 månader fångar in de flesta investerare :-)

   Radera
  3. Apropå bomullspriser så är jag helt värdelös på att prognosticera sådana saker, det måste jag erkänna.

   Radera
  4. Det beror ju på hur stor del av bomullskostnaden som är transportkostnader? Är andelen hög så kommer såklart högre bränslekostnader slå hårt på priset.

   Sen finns det ju andra material man kan tillverka kläder av (HM håller väl på å testar cellulosa om jag inte minns helt fel, och det har vi ju en del av i Sverige ;D ) De kan förändra produktionen om det skulle vara så att deras geografiska utspridning är för stor osv.

   /Oraklet

   Radera
 2. Valutaeffekten - Den har faktiskt påverkat omsättningen positiv (första gången på länge)

  När jag såg den låga bruttomarginalen så trodde jag först att handlade om negativ valutaeffekt men sen insåg jag att det var 0,5% högre efter omvandlingen till SEK.

  Jag tycker att det visar hur stor H&Ms prispress och högre inköpskostnader har påverkat Bruttomarginalen. Däremot är rörelsekostnaden är nästan samma procentuellt i relation till omsättningen. (Vilket är positiv att den inte har ökat mer)

  Ganska positiv rapport om man bortser bruttomarginalen. Det som är ännu intressant är att om man ska skulle räkna om vinsten genom att ta med ett mer "normal" bruttomarginal så skulle vinsten ökat med 15-20% :)

  (vinstökningen för Q1-2012 blev bara 4,6 %)

  mvh
  4020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, på kort sikt (sedan förra året) har valutaeffekten varit positiv. Men med lite längre tidshorisont är kronan fortfarande urstark. Fast vem vet om detta är ett nytt normalläge?

   Radera
  2. Jag misstänker nytt "normalläge". Det ser ut så när man kolla 12 års.

   Radera
 3. hm tuffar på som vanligt:)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.