måndag 5 mars 2012

Investeringsetik

Immanuel Kant
Som investerare ställs man inför många etiska dilemman, där man kan välja ståndpunkter från "allt som är lagligt är ok" till att man tar ansvar för sina investeringars underleverantörers partners arbetsförhållanden. Jag försöker hitta något slags mellanläge, men det är inte lätt att hålla fanan högt i alla lägen.

I tabellen nedan försöker jag lista ett antal etiska problemområden som man stöter på som investerare, jag anger också mina ställningstaganden samt försöker göra en bedömning hur väl jag efterlever mina egna ställningstaganden. På några områden har jag svårt att leva upp till mina egna ideal.

Område Ställningstagande Efterlevnad?
Tobak Tobak har orsakat mycket problem i min närhet och jag kan inte tänka mig att tjäna pengar på detta Walmart är återförsäljare av tobak
Alkohol Även alkohol ställer till med mycket elände, men jag dricker gärna själv, har inget tydligt etiskt ställningstagande här Walmart är återförsäljare av alkohol
Spel/ betting Jag ser spel om pengar som en idiotskatt och ogillar det skarpt, kan inte tänka mig att investera i en verksamhet som går ut på att blåsa kunderna, även om det är inför öppen ridå Walmart säljer lotter
Vapen Anser att vapen måste finnas, militär och polis fyller viktiga funktioner, men jag känner inte alls för att tjäna pengar på det. Vapen som tillverkas har också en väldig tendens att hamna i fel händer Äger Saab via Invester
Demokrati Jag är väldigt tacksam för att Sverige är en demokrati. Jag avskyr statsskick där högsta makten inte kan avsättas. Jag skulle helst inte vilja stödja sådana länder. Här hycklas det friskt, många utbyten med exempelvis Kina i portföljen
Arbets-miljö Jag anser att arbetare ska ha justa förhållanden, jag anser dock att ett arbete till låg lön kan vara bättre än inget arbete alls H&M är ofta granskade, men brukar vara aktiva. Walmart och Apple har varit i blåsväder på sistone
Miljö/ klimat Svårt område, hur utvinner man energi och bedriver verksamhet med minsta miljöåverkan? Att koldioxid är farligt är nytt under min livstid, vad är nästa stora problem? Jag får väl säga att jag följer området och skulle rygga tillbaka från bolag som bryter mot lagar och regler. Har hyggligt gott samvete, men svårt att överblicka

Var det några etiska problemområden jag glömde? Följer du någon högre etik när du investerar, eller är lagen gränsen?

28 kommentarer:

 1. Det är väldigt naivt att tro att arbetsförhållandena blir bättre utan t ex H&M. Lite som att förneka U-länder den utveckling vi haft.

  SvaraRadera
 2. Människorna kan inte hantera spel om pengar och droger på ett förnuftigt sätt, dessa företag skapar bara mänskligt lidande, jag skyr sådana investeringar som pesten och föraktar människor som investerar i spelföretag. Spelmissbruk förstör en människas liv precis lika mycket som alkoholism.

  Jag delar din ambivalenta syn på vapenindustrin. Vapen är i princip verktyg. Väljer dock att inte investera i sådana företag men det beror mest på att det är en bransch där affärskulturen präglas av mutor och personliga kontakter...väldigt svårt att analysera sådana företag som utomstående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människor kan inte hantera tobak förnuftigt heller, som är skadligt varje gång man använder det och orsakar ett beroende, likaså alkohol. Var drar du gränsen för vad som borde vara tillåtet?
   Själv spelar då och då och tycker det är roligt, har dock aldrig lagt några stora summor och när jag förlorar hoppar jag ner i nivåer helt enkelt. Jag känner många som gör likadant, men sen finns det ju de som fastnar. Men hur många är de, fler än alkoholmissbrukare, rökare?

   Radera
 3. Det finns tillräckligt med bra investeringar att göra utan att behöva tumma på sina etiska värderingar.

  SvaraRadera
 4. Intressant!

  Möjligen kan fett och socker också vara något att fundera kring. McD kan ju t.ex. kanske göra att många dör i förtid, även om det väldigt mycket är ett eget val. Jag ratar dock inte Coca Cola eller McD av den anledningen.

  Kan även tipsa om ett tidigare inlägg och diskussion om samma ämne:
  http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/search/label/Etiska%20placeringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, fett och kolhydrater tillhör linvsnödvändigheterna, samtidigt som frosseri är farligt. Jag tycker nog individen bär ett stort ansvar här.

   Radera
  2. Samma sak gäller säkerhet/vapen...

   Radera
 5. Klimat är en ju en etisk aspekt i ropet som du inte nämner. Själv tar jag inte hänsyn till etiska aspekter, det är ju helt enkelt så otroligt svårt att väga olika handlingars moraliska aspekter mot varandra. Om man oroar sig för sådant tycker jag nog man bör fråga sig om man skall äga aktier överhuvudtaget. Oavsett vilka innehav man har kan ja tycka att man indirekt stödjer en världsbild där orättvisor existerar, eller??

  + att det helt enkelt inte blir lika kul om man ska bekymra sig för sånt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljön förtjänar nog en rad, ja.

   Radera
 6. Jag undviker att investera i bygg- och fastighetsbolagsaktier. Om man tittar på lokal nivå så är det ofta de som står för det största hotet mot den biologiska mångfalden. Kan ett byggbolag tjäna några kronor extra på att för all framtid utplåna ett rödlistat växt- eller djurbestånd så gör de det. Dessutom lyckas de ofta få kommunpolitikerna att bryta löften mot sina väljare.

  Och så undviker jag oljeaktier då oljebolagen tar alldeles för stora risker med både människor och miljö (t ex i Afrika och Sydamerika). Vissa gruvbolag ligger är också tveksamma, jag sålde min brasilenfond då den hade ett stort innehav i Vale (som tvångsförflyttat flera indianstammar utan ersättning, se http://www.svd.se/naringsliv/arets-varsta-foretag-utsett_6804399.svd).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag du är hård mot byggbolagen. Visst har man miljöpåverkan, men man gör även bevattningsprojekt, bygger reningsanläggningar etc.

   Radera
 7. Jag har också en del branscher jag undviker. Som tvåbarnsfar gör jag ibland tankeexperimentet om jag skulle kunna tänka mig tjäna pengar på att mina barn spendera pengar på att använda produkten/tjänsten. Med det i bakhuvudet är det lättare att sortera bort en del då det finns en del saker jag starkt skulle avråda mina barn att spendera pengar på.

  SvaraRadera
 8. Jag har ärligt talat lite svårt att skilja på etik och praktik. Precis som du undviker jag tobaksindustrin men för mig handlar det lika mycket om etik som att jag inte kan se varför någon köper deras produkter.

  På samma sätt undviker jag Nestlé eftersom jag tycker att det är ett smutsigt företag med produkter jag undviker. Däremot har jag ingenting emot vapen-SAAB eller Unibet om bara deras kassaflöden var pålitliga och stigande.

  Av likartade skäl har jag svårt att tänka mig aktier i Apple eftersom jag inte förstår varför man köper deras produkter. Även om företaget är bra så skulle jag aldrig veta när de peakat...

  SvaraRadera
 9. Jag tror att en grundförutsättning för att man överhuvudtaget ska bekymmra sig om de etiska aspekterna av sina investeringar är att man har råd att göra etiska val vilket kanske inte är så lätt för sådana som kämpar för att barnen tex ska ha mat för dagen. Jag är själv så lyckligt lottad att jag har råd att offra en viss del av min avkastning på etikens altare men etik är inte precis enkelt.
  Jag skulle tex själv varken investera i porr eller ett företag som driver porrfria hotell, det förstnämnda för att jag inte gillar vad man utsätter människor i den branchen för och de porrfria hotellen för att jag uppfattar det som att man marknadsför sig som mer moraliska än andra hotell. Inte heller ser jag vattenkraft som något jag investerar i utifrån den massiva miljöförstöring som kraftverken har medfört på älvarna samtidigt som jag gärna investerar i kärnkraft då den miljöpåverkan som kommer av kärknraften är av mer lokal karaktär och inte slår ut hela biotoper. För mig är verkligen inte enkelt att investera etiskt men man får väl vara glad så länge man har råd att ha den aspekten med i sina beräkningar...

  SvaraRadera
 10. Beträffande tobak kan man ju fundera på om det bara är oetiskt att producera det eller om det är oetiskt att även sälja det. ICA (Hakon Invest) och Hemköp (Axfood) är ju tobaksförsäljare.

  Trots att man kan säga att individen har ett stort ansvar, så är en stor del av ICAs och Hemköps försäljning godis, chips, läsk och andra produkter som mycket väl kan skada kroppen. Butikerna gör inte detta bara passivt utan är aggressiva med reklamutskick och extrapris, så jag är tveksam till att se dessa företag som acceptabla om man vill ha en ren etisk portfölj.

  Ett annat etisk ämne är djurvälfärd. Man kan fundera på om man skulle välja investera i företag som producerar eller säljer ägg från burhöns.

  Laxodling är enligt någon miljöförstörande, men det finns möjlighet att köpa aktier i norska Marine Harvest och Lerøy så man kan fundera på om detta är något som är rätt att investera i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng med försäljningen där.

   Radera
 11. Vill påpeka områden du glömde...

  Mänsklig exploatering - t.ex. prostitution (olagligt i alla fall i Sverige), porrindustrier etc.

  Mark exploatering - t.ex. oljebolag, råvarubolag, skogsindustrier etc. som påverkar miljö och människor på ett negativt sätt. Vi har t.ex. Stora Enso som varit i blåsvädret i Sydamerika för att ha fördrivit folk från deras marker utan skälig kompensation.

  Miljö - borde ha en egen kategori. Finns många bolag som orsakar väldigt stora miljöförstöringar utan att göra rätt för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappersindustrin kan man börja gnälla på den dag man slutar använda toalettpapper, och oljeindustrin när man slutar använda bensin, diesel, plaster, mat tillverkad med handelsgödsel och så vidare. För att inte tala om produkter som transporterats med flygplan, lastbil eller fartyg.

   Radera
 12. Efter jag såg filmen Avatar så fick jag mig en tankeställare. Gruvföretagen tar inte bara utav ändliga resurser utan bidrar också till stor miljöförstöring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ör alla beroende av gruvnäring, så det känns inte seriöst att avfärda all gruvverksamhet. Däremot bör branschen såklart ställas under miljölagar och respektera dem.

   Radera
 13. Kan man önska sig en analys av Elekta? Har fått aktier i detta företag och de har faktiskt bara gått uppåt, men de känns konstant dyra.

  SvaraRadera
 14. Något relaterat till gruvindustrin. Kollar du på att investera i olika sorters råvaror för att minska riskerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall tror jag risken skulle öka kraftigt om jag skulle ge mig in på råvaror. Jag tror inte jag skulle vara framgångsrik.

   Radera
 15. Att investera i företag som bryter mot "etiska regler" och/eller rör sig i gråzoner får alltid ses som en risk. Att röra sig inom dessa gråzoner kan leda till övertramp och skyhöga skadestånd etc. och i slutändan ha kostat mer än det smakat.

  SvaraRadera
 16. Hur ser du på Teliaaffären som målas upp i media nu? Att hjälpa diktaturer att förfölja sin befolkning är väl rimligen värre än att exempelvis sälja tobak eller lotter till fritt väljande människor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte särskilt insatt, men det ser inte trevligt ut.

   Radera
 17. H&M :s program för schyssta arbetsvillkor fokuserar nog desvärre på småsaker som var brandutgångarna sitter och liknande, vilket naturligtvis är bra att veta, men liksom med annan "ngo-liknande" verksamhet så tar den tiden och uppmärksamheten ifrån hur dåliga arbetsförhållanden som ofta råder. H&M är så stora att de skulle kunna tvinga fram skillnader i hur produktionen sker men de väljer att inte göra det. Jag skriver detta utifrån vad jag hört av folk som arbetar i klädbranchen. /JGM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är otroligt svåra frågor: hur mycket bidrar bolagen till samhället genom att skapa arbetstillfällen mot hur ojusta arbetsvillkoren är? Om man förbättrade arbetsvillkoren/ersättningarna, skulle jobben finnas kvar på eller skulle de flytta vidare? Jag hoppas och tror att H&M lever upp till regler och vad man redovisar "på ytan". Jag är dock inte helt naiv och tror att allt är perfekt alltid, det finns problem på alla arbetsplatser.

   Radera