fredag 27 januari 2012

Rapport från Hennes & Mauritz

Igår släppte H&M sin bokslutskommuniké för 2011 och på det stora hela bjöd man inte på några större överraskningar. Vinsten har fallit med 20 procent sedan 2010 vilket såklart är en besvikelse för oss ägare. 6 procentenheter av detta kan förklaras med valutaeffekter samt det nya incitamentsprogrammet.

H&M har mycket liten del av sin omsättning i sin redovisningsvaluta (SEK) och därmed får man som ägare vara beredd på att resultatet svänger med kronan. Men 14 procentenheter kvarstår som beror på andra omständigheter och här pekar H&M på:

  • Ökade inköpskostnader
  • Fel i kollektionerna, för mycket vinterkläder jämfört med väderdrivet behov, vilket även lett till lagerökning
  • Lagerökningen i sig är ju en risk, till viss del är den såklart motiverad av butiksexpansionen, men det finns ökade risker för lagernedskrivningar med tanke på vinterkollektionen, vilket kommer att drabba resultatet framöver

Om man jämför med mina förväntningar i senaste analysen visar man ett resultat på 9,56 kronor jämfört med 11 som jag antog. Vinsttillväxten sedan 2007 har varit strax under fyra procent per år. För att räkna hem den multipel jag köpt på (19) behöver jag en tillväxt på strax över fem procent. Året får alltså sägas vara en besvikelse på båda punkterna och om den här tendensen håller i sig har jag köpt för dyrt (GAV på 207 kronor).

Man har tappat lite operativt försprång mot Inditex, Inditex visar en starkare omsättnings- och vinstutveckling även i lokala valutor. Här görs dock jämförelsen med Inditex Q3-rapport eftersom de har ett annat räkenskapsår (feb-jan).

Ljuspunkter då? Till att börja med är man inte långt ifrån målbilden trots en tuff marknad 2011. Butikstillväxten flyter på fint med en ökning på över 10 procent. Nyetableringarna verkar lyckosamma eftersom omsättningen ökat 8 procent i lokala valutor medan försäljningen i jämförbara enheter sjönk 1 procent.

Efter periodens utgång har december startat positivt, med 4 procents försäljningsökning i jämförbara enheter och 13 procent omsättningsökning i lokala valutor.

2 kommentarer:

  1. Vad räknar du med för avkastningskrav?

    SvaraRadera
  2. @jan: frågan är ganska spännande. På ett plan tycker jag den är felställd: hur kan man ställa krav på något som i det korta perspektivet är volatilt och opålitligt (aktiepriser)? Samtidigt finns det i mina investeringskriterier inbyggt följande krav:

    * Vid god investeringskvalitet (=uppfyller mina övriga kriterier) och en tillväxt över inflationen är det acceptabelt med P/E upp till 15 vilket innebär en årlig avkastning på 1/15 = 6,7 procent
    * I detta krav ingår dock inget antagande om aktiepriserna vilket i högsta grad påverkar totalavkastningen

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.