torsdag 13 oktober 2011

Rapport från Avanza

Avanza, som jag analyserade häromveckan, kom ut med sin kvartalsrapport. Utan att veta vad analytikerkollektivet kommit fram till tycker jag det var en kanonrapport, med stark tillväxt både gällande omsättning (32 %) och vinst (44 %).

Helt uppenbart har volatiliteten i marknaden lett till (eller orsakats av??) hög aktivitet från Avanzas kunder. Sparkapitalet har minskat ungefär i linje med börsen, men provisionerna har ökat kraftigt alltså. Att aktivitet är mäklarnas levebröd blir alltså ännu en gång bekräftat. Alla sprattlar vi för att ändå hamna kring index :-)

18 kommentarer:

 1. Frågan är hur långsiktig uppgången i handel är. Det behövs att folk tjänar pengar för att fler skall handla, men kvartal 4 kan säkert också bli bra.

  SvaraRadera
 2. @Anonym: jag håller med att det blir väldigt intressant att se hur Q4 blir, jag vågar inte spekulera i hur börsoron på lite längre sikt påverkar småspararnas aktivitet

  SvaraRadera
 3. Om det blir fortsatt oro ligger det nära till hands att tro att rätt många småsparare säljer sina aktier/fonder (courtage till AVA) och sätter in pengarna på någon form av bankkonto istället. Varför inte då Sparkonto+?

  Sparkonto+ hade växt kraftigt och det är ett bra sätt för Avanza att behålla kunder som tappat hoppet om börsen. Så det ser inte helt hopplöst ut vid fortsatt oro.

  Jag är själv både aktieägare och kund i AVA kan tilläggas. Lite oro känner jag för den nya webbsidan. Allt annat än klagomål på den nya designen känns otänkbart. Oavsett om det blir bättre eller ej. Enbart för att folk har vant sig vid den nuvarande designen.

  Jag hoppas att man löser prestandaproblemen samt problemen med webbläsaren Chrome!

  /Erik

  SvaraRadera
 4. Ett stort problem är att de aldrig verkar bli klara med den nya sajten. Skulle varit klar för ca ett år sen har jag för mig. Och IT-konsultkostnaderna tickar och tickar...

  SvaraRadera
 5. @ Anonym 19:42 Stämmer det verkligen? De har jobbat på sajten rätt länge men att den skulle varit KLAR redan för 1 år sedan känner jag inte till.

  De satte väl upp Avanza Labs för ca 1 år sedan för att börja samla in input från kunder och potentiella kunder. Sedan har de även utvärderat olika webbramverk och så vidare.

  Så länge jag kan minnas har de pratat om att lansera en betaversion i slutet av 2011.

  /Erik

  SvaraRadera
 6. Erik, inte helt KLAR, men man hade tänkt att de första delarna av sajten skulle vara klara i slutet av 2010, och det är rätt länge sen nu. Och ingen del har synts till än...

  SvaraRadera
 7. De har synts till, delar av nya gränssnittet har visats i olika inlägg i Labs.

  SvaraRadera
 8. Med synas till menar jag att de är skarpa. Och kan användas av kunderna, inte bara en bild på ett förslag.

  SvaraRadera
 9. Luppen, har du någon kommentar till eventuell sänkt kreditbetyg för Industrivärden?

  SvaraRadera
 10. @Anonym: Det sänkta kreditbetyget är rätt naturligt, men har förmodligen ingen större inverkan eftersom belåningen främst utgörs av konvertibler, inte upplåning från banker etc.

  SvaraRadera
 11. Hejsan Luppen!

  Hur ar din syn pa investment bolagen fortillfallet?

  Anser du att industrivaerden, investor och Lundbergs ar kopvarda eller ska man vanta tills de gar ner annu mera?

  mvh

  en trogen blogg lasare ifran utlandet.

  SvaraRadera
 12. @Anonym: jag tycker Lundbergs är ok, men de andra är bättre köp för närvarande.

  SvaraRadera
 13. Några tankar på att köpa Ratos igen nu när den blivit betydligt billigare eller är den fortfarande för svårvärderad/övervärderad?
  Mvh

  SvaraRadera
 14. @Anonym: tanken om Ratos har slagit mig, har dock inte lyckats bestämma när den är billig...

  SvaraRadera
 15. @Anonym: intjäningsförmågan i Ratos innehav ligger kring 3 kr per aktie, så jag skulle gärna se en värdering kring 50 kr. Det känns dock inte helt sannolikt...

  SvaraRadera
 16. OK, jag ser att det diskuteras investmentbolag och eftersom jag inte fick svar på min kommentar ang Industrivärden på tidigare inlägg så gör jag ett nytt försök ;-)

  LL, det skulle vara intressant om du utvecklar dina tankar om Industrivärden eftersom du verkar tycka om bolaget och att aktien är billig kring nuvarande nivåer. Vad tycker du om några av deras större innehav som tex Sandvik, Volvo och Ericsson, skulle du kunna tänka dig att köpa något av dom och har de enligt dig lika hög kvalitet som tex SHB och Skanska? Gillar du alla deras bolag lika mycket? Om inte, varför inte bara plocka russinen ur kakan och köpa några av Industrivärdens bästa bolag istället för att köpa Industrivärden? Rabatten?

  Eftersom de bara äger stora välanalyserade bolag är det ju väldigt lätt att köpa de delar man själv vill ha så därför är jag tveksam till varför det är bättre att äga bolgen via Industrivärden? I andra fall kan jag förstå varför man äger investmentbolag. Ratos har tex onoterade innehav, inte så lätt att replikera. Svolder satsar på småbolag som är mindre genomlysta så där kanske man inte känner sig lika säker på att man själv kan göra en bra analys tex.

  Några tankar kring detta? :-)

  /Danne

  SvaraRadera
 17. Nä vad gäller Ratos värdering räcker det väl inte med innehavens egna intjäningsförmåga för att motivera priset utan man måste ha någon form av tro på att det skapas övervinster vid exits som det gjorts tidigare år... då estimerade du väl intjäningsförmågan till 8kr/aktie enligt din gamla analys? Om man köper Ratos känns det mer som att man går på historiken av stigande utdelningar och tron på Arnes skicklighet och uttalanden om att det ska mycket till innan den absoluta utdelningen sänks etc... inte så mycket till defensiv värdeinvestering kanske:p Mvh

  SvaraRadera
 18. @Anonym: japp, man måste ta med exitvinsterna och det är det som är så svårt... Det trevligaste vore ju att kunna räkna hem det som åtminstone "någorlunda prisvärt" utan exitvinster.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.