torsdag 6 oktober 2011

Investeringsklockan är död

Jag är ledsen, men någon måste säga som det är. Investeringsklockan är allmänt känd. Enkla entydiga samband i investeringssammanhang är gratis pengar. Gratis pengar finns inte, i synnerhet inte för alla.

Även om investeringsklockan är i högsta grad logisk och länge fungerat så fungerar den inte längre. Eller är jag den ende som förstått att den regelbundet är flera klockslag samtidigt numera samt hoppar väldigt oregelbundet?

10 kommentarer:

 1. Håller med dig.

  Investeringsklockan upphörde att fungera samma stund som politikerna bestämde sig för att utrota lågkonjunkturer med hjälp av sedelpressen.

  SvaraRadera
 2. Investeringsklockan är inte alls död, men problemet är att man inte vet var man är förrän efteråt. Att den klockan kan gå både framåt,bakåt och ojämnt är ingen större hemlighet det heller.

  SvaraRadera
 3. Jo, investeringsklockan är känd för den stora allmänheten sedan 1937 och har inte fungerat sedan dess...

  SvaraRadera
 4. @Anonym 01:18: Är en klocka som kan gå framåt/bakåt och ojämnt en klocka överhuvudtaget? ;-)

  SvaraRadera
 5. Hej LL! Lite off topic men jag skulle gärna vilja att du utvecklar dina tankar om Industrivärden eftersom du verkar tycka om bolaget och att aktien är billig kring nuvarande nivåer. Vad tycker du om några av deras större innehav som tex Sandvik, Volvo och Ericsson? Skulle du kunna tänka dig att köpa något av dom och har de enligt dig lika hög kvalitet som exempelvis SHB och Skanska? Vad jag undrar är helt enkelt, gillar du alla deras bolag lika mycket? Om inte, varför inte bara plocka russinen ur kakan och köpa några av Industrivärdens bästa bolag istället för att köpa Industrivärden? :-)

  /Danne

  SvaraRadera
 6. Re:Lundaluppen svar på 01:18
  Nej, det känns väl ganska att kalla det för klocka.Det håller jag med om.

  Det är uppenbarligen inte bara vi som har stora problem med att hitta rätt köptillfällen i den där investerarklockan heller. Fam Lundin köpte ett antal miljoner aktier i Lundin Mining för ca 45kr. Industrivärden har återigen tankat miljontals volvo aktier till mycket högre kurs än den står i idag. Lundberg Har köpt allt möjligt inom både handelsbanks och Lundbergssfären som har sjunkit kraftigt och Investors storköp i Husqvarna den senaste tiden har varit fiasko för att säga det minsta.

  Personligen är jag något förvånad över hur både storägare och insiders kan komma in så pass fel i köpen.

  SvaraRadera
 7. "Konstigt" eller något liknande ord mellan ganska och att skulle det ha varit.

  SvaraRadera
 8. Följ konjunkturbarometern istället så blir det nog lättare att komma in "rätt". Länkar från Cornucopia?´s blogg:

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/08/investera-med-konjunkturen.html

  SvaraRadera
 9. Anledningen till varför insiders ofta har fel är att de ser att makro slår igenom i deras eget bolag först 6 månader efter att börsen har börja att falla och i den mellanperioden kan de feltolka marknaden som "billig". Detta är en sådan period där insiders köper, men jag är ganska säker på att det kommer en till kraftig nedåtkorrektion mot OMX 815 (idag står OMX i runt 920) det närmaste halvåret.
  Problemet med investeringsklockan är att vi har parallellt körande trades idag sedan 2008 - obligation har stigit i värde tack vare centralbanker samtidigt som aktier har stigit. Det är svårt att tolka, men som jag ser det går vi in i ett nytt paradigm med oftare recessioner och oftare deflationsperioder, detta på grund av att oljeindustri har underinvesterat i olja och när då oljeproduktion inte kan mätta världens tillväxt så får vi symptomen med skuldkriser. Risken är att centralbanker i sin inflationsinver går amok med att trycka pengar i recessioner och så får vi stagflation och till slut destruktion av valuta.
  Lundaluppen, vad tror du om att göra en analys av Intrum Justitia och Tele2 ?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.