onsdag 19 oktober 2011

Blandade nyheter

Jobb och familj behöver min tid just nu och bloggen har blivit lite lidande, tänkte dock passa på att kommentera några nyheter från senaste veckan:

EQT säljer ISS för hisnande 54 miljarder, en så bra affär att det spekuleras i om köparna G4S ägare kommer att gå med på affären. Investor är delägare både i EQT och i fonden som äger ISS och enligt tidningsuppgifterna kommer man att göra en vinst på 350 miljoner kronor genom affären. Eftersom detta motsvarar under 50 öre per Investoraktie har affären mer ett PR-värde för Investor än något annat. Detta kan dock ha viss betydelse för substansrabatten, men mer behövs.

Investor själva har rapporterat i dagarna och naturligtvis har substansvärdet följt börsen neråt. Börje rapporterar att man investerat 1,1 miljarder kronor i Q3, en betydligt bättre tajming än rivalen Industrivärden visat de senaste åren. Börje värmer också en värdeinvesterare genom att konstatera att man köper när det ser fundamentalt billigt ut. Substansrabatten har sjunkit något men parkerar fortfarande norr om 35 procent.

Nya oljefyndigheter i Nordsjön har glatt främst familjen Lundin och deras följe av småsparare. Men den uppmärksamme har också uppfattat att Maersk minsann har en del av kakan. Jag har inte räknat ut hur många danska öre per aktie detta kan vara värt, någon läsare kanske har grävt i frågan?

Nordea minskar vinsten under Q3, främst till följd av kostnader för personalneddragningar. 1,6 miljarder för att bli av med 2 000 personer? Jag har arbetat med egna företag länge och visst, om vi pratar 2 000 VD:ar kanske det är en rimlig summa. När det gäller verksamheten viker resultatet litegrann och det blir spännande att se hur det går för Handelsbanken i nästa vecka.

Nordeas huvudägare Sampo vinstvarnar, dels till följd av Nordeas sänkta resultat, men även på grund av egna reservationer i försäkringsverksamheten. Sådant är alltid oroväckande, eftersom försäkringsverksamhet lämnar mycket frihet i vad man behöver reservera. Jag ska läsa igenom deras rapport noga när den kommer den 2 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.