tisdag 28 juni 2011

Bankägande och grekfrossa

Greklands centralbank
Jag får en del kommentarer om min banktunga portfölj. Banksystemet är komplext och jag påstår mig inte kunna förutse framtida problem bättre än någon annan. Vad jag tror är att det ekonomiska systemet kommer att återgå till ett "normalläge" innan jag går i pension och att de som vågar köpa (bra) banker under orosåren kommer att belönas rikligt. Jämför med fastighetsaktier i början av nittiotalet. Detta tror jag så starkt på att jag är beredd att göra en ordentlig bet på det.

När det gäller Handelsbankens exponering mot grekiska statspapper (fråga från signaturen Alex) så är det enda jag hittat denna artikel i DagensPS. Denna tyder på att varken Swedbank eller Handelsbanken har en direktexponering. Men banker av idag har intrikata beroenden så att de skulle gå skadeslösa ur en statsbankrutt i Grekland verkar inte sannolikt.

Två scenarier som ständigt vållar "oro" (börspressens mest slitna ord?) är:
  1. Bankkollaps: jag tror att illa skötta banker kan göra sina ägare mycket besvikna. Om exempelvis en av de svenska bankerna skulle gå omkull tror jag att staten tar över ägandet och att aktieägarna mister hela sitt innehav. Men jag tror samtidigt att staten går in och tar över åtagandena mot de andra bankerna, vars direkta skada av händelsen därmed skulle begränsas. Åtgärd mot denna risk: äg inte de sämsta aktierna. Jag hoppas att Swedbank lärt sig något...
  2. Fastighetsbubbla: här är jag, som jag kommenterat tidigare, rätt säker på att räntevapnet numera är så skarpladdat att Sverige ramlar rakt in i en recession långt innan vi når tidigare "normala" räntenivåer, och därmed kommer antalet hushåll som går omkull att bli begränsat. Som en parentes tycker jag också att det är märkligt att värdera ner banker på grund av detta medan fastighethetsbolag är enormt högt värderade i mina ögon, läge för något slags makroarbitrage?
Inget av dessa scenarier ser osannolika ut, men det som skiljer mig från de flesta bedömare är att jag har en mer optimistisk syn på hur reglerande effekter kickar in. 

4 kommentarer:

  1. Tackar! Då är det bara AP fonden och en del av våra pensioner som åker dit ifall en kollaps sker ;)

    SvaraRadera
  2. Tror inte på någon total kollaps i den mening att svenska banker går omkull om inte nr 2 inträffar i relativt hastig utveckling. Däremot tror jag att det kan bli tungt och betydligt sämre redovisade resultat framöver om 1 inträffar i untlandet.

    då kan man fråga sig om timingen är rätt nu? men och andra sidan om man har mer kapital framgent som man kan skjuta till och komplettera köp OM någon av de scenario du beskriver inträffar så sitter man i en bra sits.

    Det är aldrig dåligt att köpa bra bolag.

    SvaraRadera
  3. Jag kan förstå att du köpte på dig fler SHB aktier till den låga värderingen som föreligger. SHB är även den största posten i min portfölj. Dock efter ha kikat på Large Cap bolagen(de utländska är inte så intressanta pga den låga SEK just nu) den senaste veckan fann jag att SCA har den "bästa" värderingen. Har du gjort nån analys på bolaget?

    SvaraRadera
  4. Idag verkar det som att köpa SHB var ett bra köp. Själv köpte jag Alfa Laval och Sandvik igår morse. Det känns rätt bra just nu :)

    Jag har dock på känn att nuvarande oron kommer att hålla i sig tills om/när skuldtaksfrågan i USA är löst. Det lär komma fler köptillfällen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.