fredag 18 februari 2011

Rapport från Ratos

Ratos släppte sin bokslutskommuniké för 2010 och som vanligt gläder man sina ägare med bra resultat och hög utdelning, förslaget ligger på 10,50 kr/aktie.

Ratos är ett mycket svårvärderat företag för mig, jag köpte det innan min analysdisciplin var så hög och jag har behållt det eftersom resultaten varit goda och Arne Karlsson ger ett väldigt förtroendegivande intryck. Men varje gång jag skrapar lite på ytan ser det högvärderat ut. Man vill ju helst ha företag som "vilken idiot som helst kan driva, för förr eller senare kommer en idiot att driva det", som jag tror det var Peter Lynch som sa. Utan Arne Karlsson är jag ytterst osäker på om Ratos värdering är motiverad.

2010 års resultat på 14 kr/aktie bestod till kanske hälften av realiseringsvinster vid bolagsförsäljningar. Vad händer om kompetensen på bolagshandel sjunker och man börjar bli mer beroende på de vinster som skapas i bolaget? 2010 skapades då kanske 7 kr/aktie i vinst i konglomeratets olika bolag, med ett aktiepris på 250 är P/E då 36. Det skulle vara mycket svårt att försvara.

Arne har ju glatt mig genom att engagera sig i Maersk styrelse; men snälla Arne stanna kvar i Ratos!

6 kommentarer:

 1. Bra inlägg!

  Är det inte samma sak med HM?

  Om Johan Persson skulle gå bort, skulle då en idiot kunna sköta företaget?

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte HM är lika känsligt, man har bytt VD precis och har dessutom haft en extern VD under en tid. Där finns ett koncept och en affärsidé som går att driva vidare och förvalta.

  SvaraRadera
 3. Arne är ett gediget TM, Allt från Arne Weisse till Arne Karlsson inger förtroende. Vill man sin nyfödde son väl bör man döpa honom till Arne. :) Skämt å sido. Det verkar som om han trivs på sitt jobb. Betalningen är också väl tilltagen och alla verkar nöjda med honom så jag undrar vad som skulle kunna få honom att byta i närtid. Nu kommer säkert ett PM i morgon från Arne angående jobbyte, så då får jag säkert äta upp detta...

  SvaraRadera
 4. Hej Lundaluppen. Kommentarer om Arnes betydelse för Ratos ser man ständigt, nästan slentrianmässigt, upprepas på olika bloggar och forum. Om jag minns rätt så har Ratos ca 50 anställda där hela "team" tittar på investeringsmöjligheter och utvecklar bolagen och varje år analysersas upp mot 250 bolag. Jag tror inte Arne personligen kan hålla koll på alla detaljer om så många bolag. En kompetent ledning är givetvis viktig för ett företag och att Arne är duktig tvekar jag inte på. Men borde inte arbetsprocesser, rutiner och kompetens vara så djupt inrotade i företagskulturen nu att Ratos borde "överleva" ett VD-byte? Är det inte fel att sätta likhetstecken mellan Arne och Ratos?

  /Danne

  SvaraRadera
 5. Om en dålig chef kommer in i ett företag.T.e.x. en som inte ger sina medarbetare förtroende att arbeta självständigt med uppgifter.Blir det gärna så att dom duktigaste medarbetarna söker sig bort.

  SvaraRadera
 6. @Daniel: jag hoppas du har rätt, det kan absolut vara så, men eftersom Ratos affärsidé är så ovanlig och den instiftats av Arne känns risken högre här än på andra håll.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.