söndag 23 december 2018

Jul i Lund

Snön var både efterlängtad och välkommen när den nådde Lund i morse. Jag började dagen med en varm kopp kaffe och kände julandan falla på mig. Tanke blev till handling och jag halkade åter ut på Lunds cykelvägar och körde mot färdriktning och rött ljus, som sig bör i bildningens hufvudstad.

Jag började med min vanliga runda och stötte på några vänner från förr, som återkommande läsare fick lära känna för två år sedan.

Först ut på rundan var återigen Fri Vid Nitton, eller Fullständigt Fri som han kallar sig numera. Han nådde sitt mål och blev helt fri vid nittonårsdagen. Husvagnen står kvar på mammas garageuppfart i Genarp. Husvagnen är tom sånär som på en bärbar dator FF fått från pappa. På den har han nu skrivit två böcker som han valt att inte ge ut, han är ju fullständigt fri, men en dag ska hans hemligheter avslöjas.

Hela hans gärning ska då komma fram: böngryterecepten, avgångsbetygen från gymnasiet, hur han sparade 97 % genom att bo hos mamma. Jag passade förresten på att fråga mamma hur det går på tjejfronten. Jag tänker inte återge den blick jag fick, det fanns ingen julstämning där.

Utdelningsfantasten Dividanna har haft ett antal bra år och fortsatt sin outtröttliga jakt efter utdelning. Idag finns det ingen dag på året som inte innebär någon utdelning. För att lösa lördagar och söndagar öppnade hon en fond tillsammans med sin pappa där hon betalar in en gång i månaden varefter pappa delar ut pengarna varje dag.

Dividanna har nu startat ett bolag där hon ger ut utdelningskalendrar där namnsdagarna ersatts med de två bolag som ger högst direktavkastning just denna dag. Det står fortfarande "Pater Noster-fonden" på alla lördagar och söndagar, men hoppet står till fjärran länder, religioner och subkulturer för att täppa igen dessa luckor.

Det blev snabbt mörkt idag och glöggen jag fick hos Dividanna gjorde sig påmind, varför jag olyckligt hamnade lite vilse i de dunklare kvarteren på Norra Fäladen. Men investerare finns överallt efter tio års hausse och jag mötte den hårt rappande och avkastande 50 Percent. Hon uppvisade ett extremt kunnande om marknaden och har länge haft en hög avkastning, men det riktiga uppsvinget kom inte förrän hon upptäckte Twitter. Där byggde hon sig ett välförtjänt rykte och fick snabbt ett följe.

Genom att vandra neråt i börslistorna och uppåt i följarantal fick hon snart allt mer avkastning på sina investeringar. Hur mycket är en hemlighet men "namnet är en ledtråd" skrattar hon.

Efter vi sagt adjö hittade jag en cykelhandlare som monterade på ett par stödhjul varpå jag kunde cykla hem utan att portföljen tog alltför mycket stryk. Jag hann reflektera lite över att alla mina gamla vänner mådde väldigt bra och de kunde med julens anda skaka av sig den oro vi sett på marknaden på sistone.
Granen på Stortorget, bildkälla: Lunds kommun
 En sista sak bara innan jag återgår till glöggen. God Jul från Lund!

(gamla julsagor finner du här och här)

15 kommentarer:

 1. Vilken grym kalender!

  God Jul och ett Gott Nytt År önskar en utdelningsorienterad själ :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, en riktigt bra kalender och affärside ;-)

   Radera
 2. Midvinterbörsens köld är hård,
  aktierna falla var timma.
  Alla sova i enslig gård
  djupt under midnattstimma.
  Björnen vandrar sin tysta ban,
  snön lyser vit på fur och gran,
  snön lyser vit på taken.
  Endast Trumpen är vaken.

  God Jul!

  SvaraRadera
 3. Kul! Julhälsningar från en annan lundensare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ta och lägga till dig på min runda nästa år ;-)

   Radera
 4. Jag är lite besviken att Dividanna bara finns i glöggångorna en juldag. Hon hade kunnat ge Krösus Sork (bloggaren, inte seriefiguren) en fin utmaning i antalet affärer och aktier.

  God fortsättning!

  SvaraRadera
 5. God fortsättning! Du glömde Jens Preferens:)

  SvaraRadera
 6. Hejsan, jag hittar inte något sätt att kontakta dig, men ville bara nämna att det här inlägget tog dig in på Bloggtoppen denna veckan.

  Mvh
  Spara och Placera

  SvaraRadera
 7. Hej, jag har precis hittat hit, hittat till hela spar- och investerarlivet till och med. Tyvärr åt katten upp mitt sparande i år men jag försöker se det positivt, hade det inte funnits ett litet sparande att ta av vid salmonellaincididenten så hade det blivit ytterligare en kredit i mitt liv, jag som slagits mot dem hela året och lyckats avveckla varenda en. De där vännerna du beskriver skulle jag gärna vilja ta en glögg med... :) gott nytt år

  SvaraRadera
 8. Haha (Dividanna)!

  Jag loggade ut redan den 19/12, men önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År i efterskott.

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera