tisdag 20 december 2016

Jul i Lund

Så här inför julen har jag passat på att cykla runt i Lund med omnejd och hälsa på några bloggkollegor för att se hur de tänkte fira sin jul och hur de ser på framtiden och bloggandet.

Fri Vid Nitton
Jag träffar Fri Vid Nitton i familjens husvagn som han fick av mamma Fri när han fyllde arton i höstas. Fri fick jobb som lagerarbetare direkt efter gymnasiet men sticker inte under stol med att han vantrivs på jobbet. Nu bor han i husvagnen som står parkerad på garageuppfarten där hemma och han lever på en diet av böngrytor varvat med mammas mat.

Han fick dock snabbt upp ögonen för Early Retirement Extreme och Mr Money Mustache och har beräknat att om han sparar 97 % av sin inkomst kan han gå i pension vid 19 års ålder och leva på samma komfortnivå livet ut. Tanken sporrar honom rejält och julmaten blir enormt festlig när man ätit böngryta i fyra månader.

Mamma Fri tog mig åt sidan och frågade om jag kände någon trevlig tjej som han kunde träffa. Eller kille, mamma Fri är liberal. Hon låter ju sonen bo på garageuppfarten i Genarp.

Dividanna
Finns det något bättre än julafton? Det skulle i så fall vara utdelningar; för Dividanna är varje utdelning som en julafton i sig. Hon har idag 56 innehav, främst i USA och Kanada, men även en del preferensaktier m.m. Innehaven är sinnrikt valda så att de inte bara direktavkastar mer än fem procent årligen. De delar dessutom ut varannan vecka, året runt. Dividanna behöver aldrig vänta mer än 16 kalenderdagar mellan utdelningarna.

Till jul kommer hon fira med utdelningar varje dag i mellandagarna. Det tog lite tid och planering att få ihop det, men det var det värt!

Torghandlarn
Efterhand som erfarenheten byggts upp de senaste tre åren har Torghandlarn insett att det finns en långsiktig överavkastning att hämta i mindre bolag. Inga träd kan växa till himlen, men när de är nyplanterade skjuter de rejält. Därför handlar Torghandlarn uteslutande på Aktietorget och har nu byggt upp ett kapital som skulle räcka till en riktigt fin bil. Hans jul kommer bli överflödig med mycket glögg och starkare doningar därtill. Det han drömmer om mest av allt är att hitta nästa IPO-femdubblare så att den årliga avkastningen på 40 % som han haft hittills håller i sig. I helgen blir det mycket Börssnack och andra forum.

Han sitter gärna med på #uppesittarkväll för att få lite investeringsuppslag, även om han lurar på om det inte vore bättre att köpa en annan dag än den stora massan? Om han fick önska sig något i julklapp vore det ett jobb i finanssektorn. Han ägnar mycket tid åt opinionsbildning eftersom traditionell media och storblankare ofta motarbetar de bolag han investerar i, kanske skulle ett jobb i sektorn ge honom en bättre plattform.

DeepBlue
Året har varit relativt tufft för DeepBlue, de fyra sydtjeckiska skokedjor hon gick in tungt i var alla tvungna att skriva av sina läderlager efter röta och net-net-casen föll som korthus, det visade sig att konkurrenssituationen var för tuff. Detta trots grymma Z-scores, F-scores och rekommendationer från Värdepappret. Bottom-up-investeringarna gjorde diversifieringen en aning skev, men batterigrossisten i Alabama har rullat på så det handlar bara om tålamod och att invänta triggers.

Julafton börjar egentligen redan den 23:e då ett jättepaket från Amazon dyker upp med tolv böcker, samtliga späckade med exempel på goda och dåliga deep value-case som framstående deep value-investerare varit med om.

@Troaxkvinnan
Ingen blogg, bara #Twitter.
Byter nick till senaste veckans vinnare, varje vecka.
Har en portföljutveckling som får #index att se ut som ett vågrätt streck.
Är rastlös dagar då börsen är stängd. Moët är #lösningen2016.
Den som påstår att trejding inte funkar har precis betalat nästa Moët. #fisk
#FillOrKillPodden är skval för wannabes.
#GodJul

Strategistinsen tycker om att baka så här års


Strategistinsen
Det har kommit ut två nya böcker om värdeinvesteringsstrategi som Strategistinsen önskat sig i julklapp. Stinsen är en skeptiker och har generellt ett tungt värdefokus i sina strategier, och har nu sex portföljer med olika branschtema eller geografier som han managerar åt sig själv.

De allra flesta månader går 2-3 av dessa portföljer riktigt bra och ger rejält med stoff för nya inlägg. För de två bästa skriver han en veckorapport varje söndag. Långsiktighet bör kombineras med riktigt hög frekvens. De två portföljer som gått sämst har han behållit som en varning åt sig själv, men även för att de har en viss turnaround-potential. Varje portfölj har ca 15 innehav, vilket är en rimlig diversifiering. Nittio bolag ger också mycket bloggstoff.

Stinsens högsta dröm är en lunch med Peter Lynch, en av hans portföljer är direkt inspirerad av "One up on Wall Street" och följer helt vad hans flickvän gillar för klädmärken.

Indexina
Ett julskämt, indexinvestering är otroligt trist, det finns absolut ingen som bloggar om det.


Alla önskar givetvis en god jul och samtliga mår riktigt bra i år! Om du vill komma ännu mer i stämning kan du ju läsa denna gamla julsaga. God jul från Lundaluppen!


31 kommentarer:

 1. Kul!

  Dividanna känns som min själsfrände :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla likheter med utomlundensiska bloggare är förmodligen ren slump ;-)

   Radera
  2. Glömde!

   Min årskrönika publiceras imorgon där en viss lupp kanske omnämns...

   God Jul!

   Radera
 2. Jag är inte säker på om det här ett riktigt reportage eller ironi.

  God jul!

  SvaraRadera
 3. Hatten av, lagom dos eftertanke och god jul önskas till alla fantastiska investerare i Lund! :-)

  SvaraRadera
 4. Underbart! Roligaste blogginlägget på länge.

  SvaraRadera
 5. Haha, kul läsning. Önskar dig en god och exotisk jul!

  SvaraRadera
 6. Nu på morgonen kom Strategistinsen ut ur gömmorna, han heter i själva verket Andreas Johansson och kommer i fortsättningen att blogga om sitt dubbelliv som investerare och tekniker på kommunens IT-avdelning. God jul Andreas!

  SvaraRadera
 7. Underbart inlägg! God Jul LL! :)

  SvaraRadera
 8. Hahaha! Kul att läsa.

  God jul tillönskas.

  /Egon

  SvaraRadera
 9. Hahaha, fantastiskt träffsäkert! God Jul och kul att du kom tillbaka i år till bloggandet, det var verkligen en tidig julklapp!

  SvaraRadera
 10. Kul med lite julkul!
  Undrar dock var "Fingeravtrycksexperten" är? Men den gruppen kanske man inte ens vågar raljera över:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker undvika F-ordet, det har en tendens att ta över debatten ;-) Men visst är det flera som saknas:

   - Firmakramaren som verkligen älskar sina innehav
   - Malmömuppen, en företagande skåning som tycker han kan göra karikatyrer på andra bloggare
   - Kommentarskarin som alltid dyker upp i kommentarfältet med en lite egen underfundig agenda

   Radera
  2. Fingerprint som börsen svar på "the Scottish play" :)

   Aktien vars namn inte bör nämnas...

   Mvh Mattias

   Radera
 11. Haha, väldigt träffsäkert!

  SvaraRadera
 12. Haha, briljant!

  Har inte hunnit fixa fungerande kommentatorsfunktion hemma. Får följa eventuella, spännande juldiskussioner från läktaren. Typiskt! Det är ju nu alla får mer tid till att skriva, läsa och kommentera blogginlägg, eh jag menar vara med familjen ... ;-)

  Tar tillfället i akt och önskar en God Jul!

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 13. Kul, får mig att undra hur man själv skulle porträtteras om man bodde i Lund!

  SvaraRadera
 14. Kul! Aktiebloggosfären behöver lite fler komiskt reflexiva inslag.

  SvaraRadera
 15. .........men var är pepparkakshuset??

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sparar det till fru Lupps mellandagsinlägg ;-)

   Radera
 16. Jag gillar den nya Lundaluppen. Om du cyklade förbi Sölvegatan var det kanske mig du såg i den statligt subventionerade poddstudion.

  SvaraRadera
 17. Haha riktigt bra julsaga! Fri Vid Nitton ��:*D

  God Jul Lundaluppen!

  SvaraRadera
 18. Jag blev ägd, som sonen brukar säga.
  Letade länge efter @Troaxkvinnan.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har förmodligen bytt nickname igen :-P

   Radera
  2. Går inte att hitta henne :)

   Radera
 19. Hehe, roligt inlägg. Jag fick lite sjukdomsinsikt.

  SvaraRadera
 20. Haha, underbart! Tack för din träffsäkra penna!

  SvaraRadera
 21. Fantastiskt kul!
  Du glömde bara "Momentana". Äger alla aktier som går upp. Om ett bolag rapporterar riktigt bra och vi får en stor uppåtreaktion för den aktiekursen - de aktierna hade redan den högsta andelen i % av Momentanaportföljen. Portföljen innehåller ca 100 aktier; som alla går upp. Det finns en lång portfölj med långsiktiga vinnare - och kort portfölj med kortsiktiga vinnare. Exakt när vi når the tippingpoint kommer den kortsiktiga portföljen att säljas innan nedgången riktigt tar fart. Och den långsiktiga kommer inte att var lång länge. Aktier köps när börsen går upp igen. Bolag som har gått ner i kurs är dåliga. DE ÄR RIKTIGT DÅLIGA BOLAG OCH AKTIER - sådana skall man hålla sig borta från. Underliggande eller dolda värden är en illusion - trender avslöjar allt. Den största dödssynden så här i juletid: att köpa en fallande kniv. Tålmodighet och sittfläsk = dumhet. Turnarounds never turnaround. Dumhet är att äga H&M, Ratos, Telia, Skanska, Ericsson - de kommer aldrig att få positivt momentum. Aldrig. Tomten skall inte komma med något med ett obskyrt värde - tomten kommer med något trendigt. En E-bike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra, får hälsa på Momentana (som du tydligen känner) och Zebrainvest som aldrig handlar aktier i något land där han kan språket. Kanske redan denna jul?

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.