tisdag 6 december 2016

Karriär i fritt fall?

Jag såg två avsnitt av den nya TV-serien Billions i helgen och i det andra avsnittet utspelade sig en intressant scen.

Den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Wendy Rhoades åker hem till en nyligen avskedad medarbetare för att övertyga honom att inte svartmåla arbetsgivaren. Detta sker genom ett inte så subtilt hot om att medarbetarens hela karriär i så fall kommer vara över, ingen kommer vilja anställa honom.

För att ge ett exempel hur illa det kan gå säger hon till honom: "Kommer du ihåg [Något Namn]? Vet du vad han gör nu? Han har en blogg.", vilket alltså var den absoluta nollpunkten. När man är helt slut i finansbranschen och ingen vill ta i en med tång startar man en blogg. Tänkvärt...

31 kommentarer:

 1. :)
  Kanske är det just sådana här små humoristiska noteringar bland den annars så ganska torra finansfaktan som gör att jag tycker din blogg är på högre nivåer än andra finansbloggare. Fortsätt så!
  Mvh JFG

  SvaraRadera
 2. Hellre det en alkohol;)
  För oss bloggare borde vi kanske starta "anonyma bloggare/före-dettingar" och träffas en gång i veckan under strukturerade former enligt regelboken. Kan bli intressant att höra alla öppna sig och framlägga hur miserabel hela deras tillvaro är...

  /Sofokles

  SvaraRadera
 3. Japp! Verkligen tråkigt. Kom och tänka på ett Warren Buffett citat. It takes 20years to build a repution, and five minutes to ruin it. If you think about that you´ll do things differently.

  Bloggaren Petrusko har fallit in samma agerande. Man producerar rubriker som skall ge klick. En rubrik som Karriär i fritt fall skapar givetvis undringar hos läsekretsen vad som hänt bloggaren. Nu visade det sig att att det rörde sig om vad som pågick i en tv-serie!

  LL konstaterade helt riktigt vid något tillfälle att en blogg har det kommentatorsfält den förtjänar. Sant!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 4. Jag lekte med tanken att starta en blog. Men sen föreställde jag mig Lars sågning och drömmen dog.

  SvaraRadera
 5. @Anonym Att bli sågad av Lars är nog inte det sämsta, då vet man iaf hyggligt säkert att man antagligen är fel ute. Det är de där ryggdunkarna man ska oroa sig för... //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanvbara hålla med. Att omges av ja sägare är farligt. Att bli sågad av Lars skapar incitament till eftertanke. Sen får man ta allt för det är och inte ta det för hårt helt enkelt.

   Uppskattar Larsans kommentarer även om jag själv inte håller me i alla lägen heller. Det är gött med olika rankar och andra perspektiv.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 6. Första kyssen, första barnet, första sågningen från Lars. Svårt att värdera vad man sätter högst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De första 100 sågningarna är de bästa

   Radera
  2. Innebär det att jag, som fick en tämligen positiv kommentar (som första inlägg från Lars), faktiskt bör vara tacksam?

   Radera
 7. Ibland håller jag inte med Lars. Oftast gör jag det. Den här gången gör jag det även om jag nog bara hade nöjt mig med en axelryckning och en svagt justerad världsbild.

  SvaraRadera
 8. Ja, det är i alla fall lite så det känns att vara bloggare ibland.

  SvaraRadera
 9. Underbar liknelse och sevärd serie. Kommit halvvägs igenom första säsongen i nuläget. :)

  SvaraRadera
 10. @LL

  Tveksamt om de 100 första sågningarna är de bästa. En sak är dock klar: The first cut is the deepest. Tror det gäller den första kyssen, och den den första misslyckade investeringen man kommer ihåg dom.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars, vågar vi hoppas på några utmärkelser likt förra året från dig? Publicerar de gärna på min blogg i så fall. Skriv en kommentar med dina betraktelser/utmärkelser hos mig bara.
   MVH
   Miljonär innan 30

   Radera
  2. Miljonären,

   Du har blivit bönhörd. Valde i år att uppmärksamma en del bloggare som inte tillhör de stora etablerade namnen.

   Mvh

   Lars

   Radera
 11. Haha!

  Om bloggdrivande är så lågt man kan komma, var hamnar då vi som kommenterar blogginnehavarens inlägg? Eller, ännu värre, ser upp till bloggaren...

  Vi måste ju tillhöra den lägsta kasten...

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 12. Billions är riktigt bra, ser fram emot säsong 2.

  Men verklighetens skurkar är än mer sofistikerade. Läser man mkt börs och finanshistoria så är det fascinerande att se hur jättar som Goldman Sachs kan vara djupt inblandande och pådrivande i i princip varenda krasch sedan 1900 talets början och ändå på något sätt komma tillbaka och nästa sig upp i toppen igen...

  SvaraRadera
 13. Carolus,

  Som alltid måste det finnas en viss kontinuitet i bedömning. Jag har dock noterat att det finns ett intresse av att producera klick, och visa att bloggen lever. Petrusko hade filmkväll igår vilket ju i och för sig kan vara intressant.

  @Miljonären

  Vem vet det kanske blir några julkort i år också. Jag erkänner utan omsvep att jag är barnsligt förtjust i att läsa ekonomibloggar.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 14. @Lars

  Varför startar du inte en veckoblogg med typ två inlägg i veckan med bevakning av övriga ek.bloggar.

  Typ - "du behöver inte se dem alla för jag läser dem allihop" och sedan tipsar du om de du tycker är "värdefulla"

  SvaraRadera
 15. Får nog kolla in den där serien nu när Westworld tog slut häromdagen! Starta blogg? Näe aldrig! ☺

  SvaraRadera
 16. @Anonym

  Ordet tips är något du skall sky som pesten om du sysslar med aktier. Jag letar investeringsuppslag. Sedan vad som är värdefullt beror ju på vem som läser en blogg. I mitt fall läser jag ett antal bloggare helt enkelt därför jag tycker att många skriver verkligen bra.

  Till Fotbolls-EM tog jag ut en backlinje bestående av Petrusko, z2036, Spartacus och Aktieingenjören. Kompetenta hantverkare som alltid är läsvärda. Jag har däremot slutat gå på storbankens private-banking möte, eller för den delen något meningslöst frukostmöte där behållningen inte är något annat än gratis kaffe, och nybakat bröd.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 17. Lars, jag har inte riktigt hängt med - du har ingen egen blogg utan du är "expertkommentator"? Har du berättat något om dig själv - är du investerare på heltid, jobbar inom / utom finansindustrin, ngt om din portfölj, etc? Hoppas OK att jag frågar, jag tycker det är spännande att hänga upp ett namn på vad man gör i livet, med all respekt för att man vill vara anonym så klart. Och hoppas OK med luppen att man frågar så här, det har ju egentligen inget med inläggstemat att göra..

  SvaraRadera
 18. @Signs

  Jag är ingen expertkommentator. Grundbulten i mitt tänk kring aktier är att det finns ingen expertis att tillgå. Det är risken som definierar avkastningen. Sedan kan några bygga upp ansenliga portföljer. Det sker ofta med hjälp av en stor intjäningsförmåga utanför aktiemarknaden.

  Ett begrepp som rik arvtant skall i detta sammanhang aldrig underskattas. Man får så att säga en flygande start. Jag sysslar med detta på heltid.

  Mvh

  Lars


  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars. Tack -då är jag med!

   Radera
  2. Lars,

   "Det är risken som definierar avkastningen." Vad definierar risken enligt ditt sätt att se?

   Radera
 19. @Lars

  Väldigt intressant att du sysslar med detta på heltid nu får tiden. Annat var det för några år sen? Har du satt upp något avkastningskrav du måste uppnå? Jag menar, lägger man ner en motsvarande heltid och dessa inte uppnås hur resonerar du då? Går du i så fall tillbaka i Malkiels fotspår?

  Som jag uppfattat det så har du fortfarande en del av din portfölj i passivt förvaltade indexfonder men merparten av dina kommentarer kring din egen förvaltning handlar om enskilda aktier. Skulle vara intressant att höra hur fördelningen ser ut i runda slängar.

  Personligen sysslar jag inte med detta på heltid. Läser ingen literatur i ämnet längre. Säger inte på något sätt att jag är fullärd. Tvärtom, jag är en novis. Det jag dock tror är att avkastningen många skulle uppnå inte matchar insatsen. Här verkar många tro att bara man som småsparare sätter sig in i ämnet och är intresserad så går det. Man kanske hittar en edge i kanadensiska månadsutdelare eller snabbmatskedjor i Afrika. Jag är dock skeptisk.

  Därför lägger jag tiden på annat och låter marknaden sköta förvaltningen åt mig.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
 20. @J

  Har sysslat med detta på heltid sedan jag började skriva på ekonomibloggar. Nej jag har inga avkastningskrav som jag skall uppnå. Får försöka försvara det jag har. Jag måste ju hålla mycket kontanter som inte ger någon avkastning alls. Jag har en mindre portfölj som är aktivt förvaltad.

  Det blir ju för tråkigt att bara skriva att jultomten inte finns. Malkiel konstaterade att när man ger en åttaåring ett sådant besked så blir det en kraftig reaktion.It´s take the zing out of life.

  Tycker du gör helt rätt i att lägga din tid på annat. Sannolikheten att du skulle hitta en edge i snabbmatskedjor i Afrika är låg. Oddsen är så dåliga att man måste fråga sig är det lönt att försöka? För de allra flesta är det inte det.

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar Lars,

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera