torsdag 18 september 2014

Alibaba mot Amazon

På fredag är det dags för kinesiska Alibaba att genomföra en av tidernas största börsnoteringar när deras aktier börjar handlas på NYSE. Vad kan då passa bättre än att ställa Kinas e-handelsjätte mot USA:s dito, Amazon?

Vad är då Alibaba? Till att börja med kan man konstatera att det verksamhetsmässigt finns väldigt stora olikheter med Amazon, även om det kanske är det närmaste man kan komma idag. Alibaba är mindre spretigt än Amazon som utvecklar och säljer hårdvara i tillägg till sina webbsajter, men Alibaba sprider sin verksamhet på flera sajter.

Skiss över Alibabas sajter, ur prospektet

Taobao är en kinesisk eBay-variant där konsumenter kan sälja till andra konsumenter. Ett av nyckelproblemen man löst är betalningen, vilket är en stor utmaning i princip i alla länder utanför västvärlden. Med Alipay har man ett system som är pålitligt och som säkerställer att betalning inte sker förrän varan mottagits.

Tmall är istället en kinesisk motsvarighet till Amazon, med försäljning från handlare till konsumenter. I Tmall kan handlarna skapa egna butiker med egen design och layout och blir därmed en onlinegalleria som blivit oerhört dominant på kinesiska marknaden. Till och med Apple har sin Apple Store i Tmall, vilket är något slags bevis på att man måste vara där.

Juhuasuan är en gruppköpssajt där man köper rabatterade varor under givna tidsfönster. Jag har inte grävt djupare och vet inte riktigt hur den fungerar om jag ska vara ärlig.

Aliexpress är den mest Amazonlika sajten med försäljning från främst kinesiska handlare till globala konsumenter. Den är också på engelska så det är den enklaste sajten för en svensk att ta till sig och jämföra med andra webbsajter. Om man tittar på den och jämför den med västerländska sajter slås man av ett par saker:
 • Grundlayouten är ganska lik Amazon men saknar mycket merförsäljningsfunktioner (andra som köpte gillar även... etc.)
 • Mycket nästan-kopior och förmodligen en del piratkopior bland produkterna
 • Dålig kvalitet på innehåll; bilder, texter etc. 
 • En del visuella skönhetsfel
Jag har inte handlat på sajten så jag kan inte bedöma köpflödet, leveransen och smidigheten där, men av det man kan se ligger man ett antal år efter Amazon (vilket väldigt många gör om man ska vara ärlig).

1688 och Alibaba är business to business-sajter för den kinesiska respektive internationella marknaden. Att gå in på Alibaba.com är en intressant upplevelse: köp eldrivna mopeder i 72-pack! Om du vill starta en importfirma så är detta platsen att börja, affärsmöjligheterna är oändliga och om någon produkt slår hemma i Svedala så är det ju bara att skapa kontakt med grossisten i andra änden så kanske du kan få ett ännu bättre pris.

Alibabas marknad är primärt den kinesiska, även om den globala marknaden växer för dem. Kinesisk e-handel står för 85 procent av intäkterna och den kinesiska marknaden är mycket speciell. På många platser i Kina har den fysiska handeln varit kraftigt underutvecklad och Taobao/Tmall har helt enkelt öppnat en första möjlighet för många konsumenter att kunna få ett större sortiment tillgängligt. Man har i någon mening hoppat över ett steg i utvecklingen. Detta, att man erbjudit kinesiska konsumenter något de inte kan få på annat sätt, tillsammans med facilitering av betalning etc. har lett till en explosionsartad utveckling på hemmamarknaden.

B2B-sidan är den jag egentligen tycker har störst internationell potential, åtminstone på kort sikt. Här öppnas hela den enorma kinesiska produktionsapparaten på vid gavel för världen. Maersk lär få köra många Alibaba-containers det kommande decenniet. Aliexpress lär å andra sidan möta en tuffare konkurrens än de kinesiska konsumentsajterna, så i mina ögon blir det i alla fall svårare där än i andra delar av verksamheten.

Man ska vara medveten om att den kinesiska marknaden är i stor förändring. Många av Tmall-butikerna drivs som hobbyverksamheter hemma hos folk och skalmöjligheterna är i mångt och mycket outtömda. Vad händer när de inhemska handlarna växer, kommer Tmall att utmanas etc.?

Sök som navigationssätt på Internet är också eftersatt i Kina jämfört med västvärlden, vilket är något som skapar en tendens att stora sajter behåller sin trafik, är detta något som kommer att ändras? För er som är gamla nog att minnas Yahoo! på 90-talet så förstår ni vad jag menar, man navigerar sig i större utsträckning fram genom länkkataloger än vi gör i väst.

När det gäller risker så finns det såklart massor; och prospektet listar en lång rad av dem. Jag tycker personligen att Kina bär med sig ett antal stora politiska risker som är svåra att överblicka, samt att redovisningsreglerna också är luriga. När man köper Alibaba-ADR:er så köper man registrerade aktier i ett bolag i Caymanöarna som har kontraktuell rätt till alla vinster i det kinesiska Alibaba - men som inte äger verksamheten. Det är osäkert om jag skulle vilja ett bolag på de premisserna i Sverige, ännu mindre i Kina. (tack till Christian Hall som pekade ut inlägget)

Som ett tecken på kinesiska spelreglers flyktighet så ägs Alipay, betallösningen, numera av Jack Ma, företagets grundare, efter att den kinesiska staten 2011 bestämt att icke-banker inte får äga betallösningar utan särskilda tillstånd som Alibaba tydligen inte kunde få. Alipay är i sig en otroligt värdefull verksamhet som med några snabba beslut berövades Alibabas ägare.

Hur blir då värderingen av Alibaba, är det värt att köpa? Börsintroduktionens övre prisgräns värderar bolaget till smånätta 170 miljarder dollar. Under kalenderåret 2013 (prospektet innehåller inga färskare siffror) omsatte man 49,2 miljarder RMB och tjänade smått otroliga 21,7 miljarder RMB. I och med att man primärt förmedlar varor så blir det helt andra marginaler än vad någon e-handlare kan uppvisa. Vinsten i amerikanska dollar blir då 3,5 miljarder och P/E blir knappt 50 och P/S 21.

Enligt Google Finance är Amazons P/E idag 850 (!) så i den jämförelsen framstår ju Alibaba som ett klipp, men P/S är å andra sidan snarare 2 i Amazons fall. Man har mycket lägre marginaler alltså.

Aktien är förstås inget för Lundaluppen och svårigheten att blicka in i framtiden är extra stor i en så snabbrörlig bransch. Om man tror att Alibaba kan fortsätta växa i den takt man gjort de senaste åren är priset faktiskt inte så avskräckande. Men om man blir omkörd av någon ännu snabbare inhemsk konkurrent eller någon internationell bjässe om 5 år kan priset visa sig vara väldigt högt.

89 kommentarer:

 1. Jag har nyligen handlat på AliExpress och det har fungerat bra. Leveranstiden på China mail, som ofta är gratis är dock lång. Alipay fungerar bra. När varorna kommit loggar man in och bekräftar att man fått varorna och då släpper AliExpress pengarna till säljaren. Är man inte nöjd med varorna eller att de inte kommer kan man välja Open Dispute, och om det inte löser sig mellan dig och säljaren går AliExpress in och medlar. Jag har inte behövt göra det, allt har än så länge kommit och varit som det ska.

  Som investering känns det i grunden intressant men för dyrt och för osäkert för mig.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen, intressant! Jag får ta och prova någon gång.

   Radera
 2. Hej Lundaluppen!

  Så du menar att du inte kommer köpa en mindre post att chansa med?

  En helt annan fråga... Vet att du inte håller på med tradig men använder du någon mobil app för att övervaka marknaden?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Så du menar att du inte kommer köpa en mindre post att chansa med?"

   Vad är det för fråga, läs genast om bloggen från start ;-). Skämt åsido är det inte något jag pysslar med, antingen blir jag övertygad att en investering är intressant och då vill jag ha en meningsfull insats, annars avstår jag helt.

   Radera
 3. Jag fastnade för "We grow because we are flexible, like any marriage". Gör nog en Lars och köper nya skor istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Inflationsteknikern

   Ett klokt beslut. Förstår inte att man funderar på att köpa överhuvudtaget. Novo Nordisk(plus 1,48% nu) handlas till svindlande p/e 28. En hårdpumpad boll. Företaget representerar dock något helt unikt.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 4. Aswath Damoderan fra Musings on Markets, har skrevet et par blogindlæg om Alibaba ifht vurdering osv. Hans seneste indlæg om corporate governance synes jeg er meget læsværdigt.

  http://aswathdamodaran.blogspot.dk/2014/09/alibabas-governance-by-politburo.html

  Det indeholder blandt andet følgende citat:
  "The corporate governance problem with Alibaba starts with its legal structure. As I have noted in my prior posts, if you buy shares in Alibaba, you are not getting a piece of Alibaba, the Chinese online merchandising profit-machine, but a portion of Alibaba, the Cayman-Islands shell entity that has a contractual arrangement to operate its Chinese counterpart. While the Chinese government has granted legal standing to that contractual agreement, at least for the moment, it reserves the right to change it's mind and if it does, Alibaba's shareholders will be left with just the shell."

  Det kan man jo så tage med i sine overvejelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den infon, ska justera mitt inlägg något. Äganderätten är lurig i Kina (kommunism någon?) och denna typ av avtal kan säkerligen olagligförklaras om det skulle gynna något större mål.

   Radera
 5. Tack, tio minuter efter Christian Hall bara :-)

  SvaraRadera
 6. Alibaba och de 40 investmentbankirerna... :-)

  Ett riktigt köttben att ha slagits om för de som ville få genomföra IPOn... Kan säkert bli en liten "pop" på introduktionsdagen och en fin affär för de som redan fått aktier...

  Ingenting för mig dock.

  Carolus

  SvaraRadera
 7. Haha, väldigt märkligt. När jag skrev min kommentar fanns det fem kommentarer på inlägget och Christian Halls kommentar var definitivt inte där! Om jag minns rätt öppnade inlägget bara någon minut innan jag skrev så det borde inte bero på att min browser behövde "refresha" heller...? Som sagt, väldigt märkligt... Jaja, strunt samma :-)

  /Danne

  SvaraRadera
 8. Jo, den kinesiska ägarstrukturen är farlig. Idag konkade ännu ett kinesiskt företag som var registrerat i Tyskland. Tror det är tredje eller fjärde pâ kort tid. Denna gâng tog CEO och COO ut pengarna frân ett nyligen beviljat lân och flydde frân Hong Kong till Kinas fastland.

  Efter lämnade chefer pâstar att dom inte vet var dom är och tja... in i Kina och börja rota kan man glömma.

  Det är trist att vissa bedragare, här inkluderar jag börserna och bankerna som släpper ut dessa företag, har sâ fritt spelrum och inte blir straffade.

  SvaraRadera
 9. Ska bli spännande att följa, inte köpa för min del, men man lär sig alltid något av såna här haussade lätt hysteriska IPOs..

  Ser fram emot öppningen i morgon

  SvaraRadera
 10. Jag ska inte heller köpa men jag tror att det är väldigt uppsnackat. Kursen kommer säkert sticka iväg, första dagen, första veckan kanske, men sedan tror jag den backar. Facebook var väl samma grej, mycket snack innan, sedan dök kursen och halverades väl efter några månader.

  SvaraRadera
 11. Det är tanken som räknas och din kommentar var bra och relevant, bara tvåa på bollen ;-)

  SvaraRadera
 12. Har nog inte med "refresh" att göra; det händer hela tiden. Det tog dig förmodligen mer än tio minuter att skriva inlägget. Under tiden postas det nya kommentarer...

  Carolus

  SvaraRadera
 13. Vad är det folk ska köpa och av vem! (ingen fråga).
  Låter nästan som att det föreligger ett inte helt osannolikt scenario att vi skulle kunna få se tidernas största "skam". Tanken svindlar, kan enskilda, kinesiska staten eller kinesisk maffia snuva alla köpare i ett slag.

  SvaraRadera
 14. För tydlighetens skull: 100 dollar på introduktionsdagen alltså...

  Missa inte sista minuten (för dem som inte orkar sitta still i fem minuter) om nackdelarna vi har gentemot de institutionella investerarna i detta sammanhang (IPOs).

  Carolus

  SvaraRadera
 15. Då ska vi se...

  Från 68 dollar per aktie till ...?

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sätter mig med popcorn och kursgrafen på TV:n ;-)

   Radera
 16. La in en order nyss på beskedliga 12 aktier á 92 dollars. Jaja, kan bli kul som kuriosa i framtiden....
  /Amis

  SvaraRadera
 17. Jag som tycker själv att jag agerar med stor risk känner att detta är hands off. Kan sluta hur galet som hellst. Men med tanke på att den handlas till nära 40% över teckningskursen så bör ju vinsthemtagningarna snart börja dugga tätt med kursnedgång som följd. Kanske inte idag, kanske inte på måndag, men nedåt tror jag att den kommer att gå.
  Jag tyckte J&J såg spännande ut, så det fick bli ett par såna igår till den långsiktiga portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JNJ?! Då finns det hopp, trots allt... ;-)

   "... såg spännande ut..." är ett något oortodoxt investeringskriterium, men du kan ju hamna i sämre bolag än vad du gjorde denna gång... ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Ha ha Carolus! Jag har tyvärr en förmåga att uttala mig spontant. Jag såg förra veckan att mina korta bolag började vända nedåt, trenden alltså. Så i måndags sålde jag av allt amerikanskt. Gopro, Pacific ethanol, Biofuel osv., alla fick stryka på foten. Med facit i hand så kanske det var tur, magkänsla, vad vet jag. Det märkliga är att många av bolagen har tappat 20-30% senaste veckan, men index har knappt flyttat sig.

   Annars, för att återgå till ämnet, jag upplever alla nyemmissioner och börsintroduktioner som helt paranoida, nån som håller med?

   Folk verkar som tokiga att handla, överteckningar till vänster och höger. Eller dom senaste årens uppgång kanske har sin del i det?

   Radera
  3. Tompamannen,

   Små bolag påverkar ju inga större index (ens om de skulle gå till noll).

   Introduktioner: Absolut, det brukar bli så efter långvariga uppgångar. Fast det kanske är långt kvar innan det vänder?

   Carolus

   Radera
 18. Hm... Har toppat på 99,70 dollar under dagen (hittills är kanske bäst att tillägga). Då har Blodget inte nått ända fram (ännu)... ;-)

  Ganska tamt ändå... Om jag inte missminner mig stack Twitter 60-70 procent första dagen (?)...

  Yahoo Finance har verkligen deltagit i hypen. Kört live hela dagen och snackat upp introduktionen som vore det ett idrottsevenemang...

  När började handeln egentligen? Jag hade lite dålig koll och satt och följde från öppning, men det var ju fel...

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror handeln med Alibaba öppnade strax efter 17, lite bekymmer i början.

   Radera
 19. Då ska vi se... Marknadsvärde just nu på ungefär 228 miljarder dollar. Procter & Gamble är större med en noslängd (229 miljarder dollar), men Coca Cola får se sig "slagna" (185 miljarder dollar)...

  Colgate-Palmolive väger in på 60 miljarder dollar; BABA nästan fyra gånger så stort sett till marknadsvärde alltså...

  Spännande vad de ska rapportera för siffror i november. Det kommer att krävas en del...

  Carolus

  SvaraRadera
 20. Hej Luppen och alla läsare!

  Jag letar stabila, välskötta bolag med ljus framtid och just nu är det svårt att hitta några till ett rimligt pris.

  Jag köpte dock in mig i det norska bolaget Tomra Systems i maj och nu ser det ännu mer köpvärt ut. Tomra Systems har lösningar som tar vara på jordens resurser bättre. De är världsledande på pantautomater och andra återvinningsmaskiner samt sorteringsmaskiner vilket kommer behövas desto mer i framtiden. De har haft några dåliga rapporter p.g.a. att en ny pantautomat lanserats vilket pressat lönsamheten något tillfälligt.

  Magkänslan säger att det är köpläge men man är ju rädd att man missat något i detta underanalyserade bolag. Är det någon som vet vad det är som oroar marknaden och därmed pressar ned aktiekursen?

  Vad anser ni om Tomra?


  Med vänlig hälsning
  Ivan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brasklapp: Kan ingenting om just det företaget eller industrin som helhet, men här är ändå skamlöst några allmänna reflektioner.

   Jag skulle fördjupa mig i följande aspekter:

   i) Är det ett naturligt monopol (se mer nedan)? Torde då vara ganska lönsamt och ohotat, vilket ju är bra. Antalet konkurrenter är då också lågt (noll i teorin); se iv).

   ii) Hur skrivs avtalen mellan huvudmännen och vilken löptid har de? Kan spela roll för hur lätt (legalt och tidsmässigt sett) det är att byta ut Tomras pantmaskiner i butikerna.

   iii) Är det kostsamt i rent monetära termer att byta glas- och aluminiumåtervinnare för en butik?

   iv) Finns det få konkurrenter (jag har aldrig sett att det står något annat än Tomra när jag pantar)? Detta kan samverka med punkterna ii) och iii) ovan och skapa inlåsningseffekter (Tomra sitter i orubbat bo), vilket ger prissättningsmakt.

   v) Återvinning ligger givetvis helt i tiden; det kommer inte att ändras. Nu bor jag i en större stad, men nog har väl alla butiker (minst) en maskin? Är inte (butiks)marknaden mättad? Eller finns det industriella (eller kommunala) kunder också? God vinst är väl bra, men den ska ju helst växa över tiden. Alltså: var kan framtida tillväxt komma från? Här anar jag problem (eller?)…

   Apropå naturligt monopol: är Tomra verksamt i en industri med höga fasta kostnader? Jag tänker då på de investeringar som krävs för att bygga upp infrastrukturen att ta hand om (och återvinna?) det vi lämnar in. Nu kan jag som sagt inte hur deras verksamhet fungerar i praktiken: hur ser kedjan ut efter att vi pantat?

   Om det krävs stora investeringar i anläggningstillgångar kanske genomsnittskostnaden faller med produktionsnivån och då har vi vad nationalekonomer kallar för ett naturligt monopol. Fallande genomsnittskostnad över hela produktionsnivån gör det svårt (olönsamt) för potentiella konkurrenter att ta sig in på marknaden, som ju redan servas av en aktör med låg genomsnittskostnad.

   I dubbel bemärkelse nattsvarta hälsningar

   Carolus

   Radera
 21. Hej Luppen.
  Följt din blog i ett par år nu och är tacksam att ha dej och din bloghistorik att stödja sig emot när man letar sej fram i djungeln av aktier.. Jag läste just återigen ditt inlägg om preferensaktier från jan 2014. Är det i tiden för en liten uppföljning av hur de utvecklats? Undrar även om och i så fall vilken blog du följer på engelska? Har börjat intressera mej för att bredda mej ut i världen för att läsa andras åsikter om börsen och dess utveckling framöver

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allting har väl rullat på med preferensaktierna - ännu har ingen ställt in betalningarna. Först när det händer tror jag man kommer att få en riktig differentiering i prissättningen och riktiga köplägen.

   De bloggar jag följer (oavsett språk) finns i högerpanelen. Jag följer inte så många engelskspråkiga bloggar. Det finns några riktigt bra men också väldigt många av typen "det här bolaget delar ut 3 procent och har ökat utdelningen väldigt länge och därför vill jag köpa dess aktier".

   Radera
 22. Glömde hälsa med mitt namn :)
  /El-Erik

  SvaraRadera
 23. En viktig analys i sammanhanget, både när det gäller Alibaba och Amazon men framförallt den senare... ang din kommentar "Enligt Google Finance är Amazons P/E idag 850 (!) så i den jämförelsen framstår ju Alibaba som ett klipp, men P/S är å andra sidan snarare 2 i Amazons fall. Man har mycket lägre marginaler alltså."

  http://ben-evans.com/benedictevans/2014/9/4/why-amazon-has-no-profits-and-why-it-works

  De har alltså inte så låga marginaler som det framgår. Krävs noggrannare analys för att förstå varför :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du min analys var tunn? ;-) Nej jag tog bara ett värde direkt från Google Finance. Det ligger strategiska skäl bakom varför Amazon ligger lågt i vinst, men jag föredrar en strategi som ger höga vinster - om tillväxten är densamma eller bättre vilket Alibaba uppvisat.

   Radera
 24. Hejsan, har sett ett kraftigt prisfall i Bonheur och Fred den senaste tiden, vad är det som händer och hur ser du på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag tror främsta att det rör sig om FOE kommit med idel dåliga nyheter i en tid liksom sina branschkollegor. Ett antal bedömare drar slutsatsen att konkurrenslandskapet ändrats och att oljebolagen nu försöker ta över den övervinst riggoperatörerna haft under många år.

   Radera
  2. Lite spännande med Bonheur. Jag ifrågasatte Bonheur redan i April då dom hade börjat sjunka. LL svarade glatt på forumet att dom minsann gärna får sjunka lite till för han skulle köpa mera.
   Tom. Lars var framme och högg vid ett tillfälle och ifrågasatte hur man kunde investera i ett bolag som befann sig i en nedåtgående trend.
   Resten är så att säga historia, 30% nedgång, LL köpte inte några fler Bonheur vad jag kan minnas.
   Hade varit intressant att veta din inställning idag? Hade du fel om bolaget eller tror du att det vänder? Isf. är det ju klockrent köpläge idag.

   Radera
  3. @Tompa: "t.o.m. Lars", hehe, han brukar inte vara blyg med att kommentera och ifrågasätta.

   Jag köpte banker i nedåtgående trend 2008. Frågan är bara om man har rätt i sin analys och det får man reda på först i efterhand (och ibland inte ens då).

   Bonheur har fallit 12 % mot mitt GAV och har givit 6 % utdelning, så netto är -6 %. Inte ens Lars stoploss skulle lösts ut hittills.

   Radera
  4. @LL

   När det gäller Bonheur kommer du någon gång till en punkt där du konstaterar att du gjorde ett fel köp? Din investering i NSP Holding där 90% av insatsen försvann var ju en uppvisning i att köra en bil nedför en backe utan bromsar. Visst man kan ironisera om en kursnedgång på 7%. Säljer man så har man ju redan förlusten, men det ger en lite rådrum att tänka över situationen. Man kan fråga sig: Om nu Bonheur var så prisvärd att investera pengar i varför sjunker aktien då??
   Ha det bäst
   Lars

   Radera
  5. Ja det är svårt när trender vänder. Ska man hoppas på en mjuk dal i nedförsbacken som övergår i uppförsbacke. Eller kommer det ett stup efter backen som innebär kraschlandning.
   Lars teori kanske är bra i vissa fall så man hinner kliva ur bilen, rulla runt och få lite blåmärken innan farten blir för hög.

   Radera
  6. @Lars: "När det gäller Bonheur kommer du någon gång till en punkt där du konstaterar att du gjorde ett fel köp?"

   Följ den här bloggen så får du se!

   @Tompa: Nej jag håller såklart inte alls med om Lars metod.

   Radera
  7. @Tompamannen

   Jag hoppas inte på någonting. Jag lever mitt liv enligt skådespelaren Anthony Hopkins inställning: Begär ingenting, förvänta dig ingenting, acceptera allt. Livet är hårt. Går du ut på aktiemarknaden med pengar som du förvärvat på arbete är det inget sällskapsspel vi pratar om.
   Lars
   P.S Hopkins spelade mot Jodi Foster i När Lammen Tystnar tror jag den hette.

   Radera
  8. Lars@
   Som 40-plussare är jag väl införstådd med aktiernas nyckfullhet. Och nämnde Hopkins är en av mina favoritskådisar. Har nog sett det mesta av honom.

   Radera
  9. @Tompamannen

   Min favorit är Återstoden Av Dagen. Han spelar mot Emma Thompson. Ett bedövande fint karaktärsskådespeleri. Den åldrande butlern på godset. Andra världskriget står för dörren. Imperiet står inför sitt sammanbrott.
   Fridens
   Lars

   Radera
 25. Kära Lundaluppen!

  Följer din blogg sedan en lång tid och uppskattar verkligen att läsa om dina strategier och tankar. Nu är jag så fräck att jag tänkte komma med en request!? Ett av dina innehav, Johnson and Johnson har ju faktiskt ett nära samarbete med ett svenskt Mid-Cap bolag, Medivir. I din research om Johnson and Johnson, har du nyligen tagit en titt på Medivir, och i annat fall, hade du kunnat tänka dig att kika på bolaget, samarbetet med Johnson and Johnson och en kommentar till utvecklingen av Medivir? Än en gång tack för en trevlig och mycket läsvärd blogg!

  Med vänlig hälsning

  Fellow "Lundabo"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad JNJ har som inte Medivir har är

   a) lång lönsam historik
   b) bred diversifiering inom ett fält jag inte kan

   Det sista kvalificerar JNJ och diskvalificerar Medivir för mig.

   Radera
  2. JNJ hade väl förresten ett avtal med Diamyd också?

   Radera
 26. Alibaba -4,5% i denna stund. Jag ska inte säga "vad var det jag sa" :-)

  SvaraRadera
 27. Intressant läsning, och jag som tycker att jag är en Kinaskeptiker...

  SvaraRadera
 28. Anser LL att BABA utgör ett långsiktigt hot mot WMT?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns i så fall konkurrenter på närmare håll som känns mer hotfulla, inklusive Amazon. Jag är inte jätteimponerad av Alibabas globala B2C, långt efter den knivskarpa västerländska konkurrensen.

   Radera
 29. Jag har använt alibaba mycket för import och är överlag nöjd. Men dom har otroligt mycket förbättringspotential. Deras varumärke är uberstarkt, lika självklart som jag använder blocket när jag vill sälja en bil i Sverige är det för en tillverkare/grossist i Kina och närliggande länder att använda alibaba. Säljarna flockas dit köparna finns och köparna till dit utbudet finns, så enormt starka vallgravar skulle jag vilja påstå att dom har. Jämför med Blocket och Tradera här hemma. Om man bara jämför vallgravar i IT sektorn så är min uppfattning att te.x Apple, Netflix & Facebook har mycket större risker att snabbt bli omkörda jämfört med Google, Alibaba & Amazon.

  SvaraRadera
 30. Det börjar närma sig månadsslut och investeringsdags eller hur luppen. En vildsint gissning: Du väljer att kliva tillbaka i Ratos som haft en så negativ utveckling under hösten att premien väl snart är ett minne blott....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det är aktuellt för LL. Gissar på WMT eller Castellum.

   Radera
  2. Ratos finns med i mitt medvetande även om ett inköp är en bit bort. Imorgon blir det inköp, om det blir Walmart, Castellum eller något annat beslutar jag då. Det jag kan avslöja är att jag sålt av min räntefond så bössan är laddad.

   Radera
  3. ska jag vara helt ärlig så var det väl en del inslag av provokation i förslaget. Men det kunde vara intressant att höra Luppens uppfattning, någonstans borde det väl ändå finnas en gräns där man börjar närma sig Ratos realvärden. Och man kan ju inte komma ifrån att aktien ger en rejäl riskspridning med möjlighet till oväntade realvärden som plötsligt kommer i dagen!

   Radera
  4. Om vi gissar att Ratos inte helt tappat stinget utan kan nå en IRR på 10 procent, och att just 10 procent är ditt avkastningskrav så kan man ju tänka ungefär såhär:

   * Det egna kapitalet är 40 kronor, reflekterar i princip inköpspriset på innehaven
   * Innehaven är 2 år eller äldre
   * Nuvarande värde är då minst 40 * 1,10^2 = 48 kronor förutsatt att upparbetningen i bolagen är linjär över tid

   EK och ålder på innehaven gissade jag bara, kolla själv upp siffrorna om du är intresserad.

   Radera
  5. @ Anonym

   Bloggaren Finanskvinnans Funderingar presenterar en knivskarp analys om Ratos. Rubriken är SNART RATOS KÖP.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  6. Tror inte det blir WMT (såvida inte Lundaluppen reviderat sin uppfattning om bolagets intjäningsförmåga).

   Undrar om det inte lutar åt "meere" Deere... ;-)

   Carolus

   Radera
  7. @Carolus: jag tjuvstartade idag med 200 Bonheur för 100 NOK styck vilket jag tweetat om. Imorgon blir det sannolikt Deere, som du skriver.

   Jag samlar dock ihop det till ett enda inlägg, vill ju inte sabba ackordet. ;-)

   Radera
  8. Twitter... "First mover advantage" för dem som följer dig där alltså...

   Tja, då fick Lars svar på tal ("Följ den här bloggen så får du se!").

   Apropå Bonheurkritiken: Skulle bli oerhört förvånad om det är någon som följer dig här som endast ägt aktier som bara gått upp sedan inköp. Varenda aktie; alltid och omedelbart upp efter köp?!

   Det är alldeles för tidigt att döma ut de affärerna

   Carolus (ej Bonheurägare och utan egenintresse i frågan)

   Radera
  9. "Skulle bli oerhört förvånad om det är någon som följer dig här som endast ägt aktier som bara gått upp sedan inköp. Varenda aktie; alltid och omedelbart upp efter köp?!"

   Förutom Tompamannen då förstås... ;-)

   Carolus

   Radera
  10. Ha ha Carolus!
   Ska jag lätta mitt hjärta?
   Jag köpte på Börsveckans råd AQ group och Nibe för nån dryg månad sedan, bägge ligger idag ca. 10% ner.
   Det som jag är mest kaxig över (om uttrycket tillåts) är mitt beslut att lämna dom korta USA-affärerna i ganska så rätt tid. I princip samtliga papper jag köpte/sålde har dykit. Bara idag har Biofuel gått ned 26%.

   Nu hoppas jag på J&J i det långsiktiga;)
   Ställde en fråga till LL om Maersk idag men fick aldrig nått svar. Den har börjat falla och jag hade en fundering på när den enligt hans lista (som jag inte hittar) betraktas som köpvärd.

   Radera
  11. @Carolus: "Twitter... "First mover advantage" för dem som följer dig där alltså..."

   Om det är en advantage kan diskuteras, men det finns en Twitterpanel till höger här på bloggen också. Där kommer mina tweets.

   "Tja, då fick Lars svar på tal ("Följ den här bloggen så får du se!")."

   Mmm, jag kan inte lova att jag alltid fattar rätt beslut eller ens helt lyckas följa min egen strategi. Men jag kan lova att den som följer den här bloggen får se mig krascha och brinna medan det händer :-)

   Radera
  12. Tompamannen,

   Klicka på "Bevakningslista" i molnet. Det första inlägget som kommer upp (från slutet av juli) innehåller en länk till, eh, bevakningslistan. Vet inte om det är enklaste vägen, men... (Kanske något att länka till under "Börja här", Lundaluppen?) Om jag kommer ihåg rätt visar den inte de faktiska dagskurserna (uppdateras när Lundaluppen redigerar dokumentet?).

   Nu kan jag ingenting om Biofuel, men 26 procent ner på en dag låter inte som ett bolag man vill äga. Jag får lite vibbar från finanskrisen då jag satt med alldeles för många nordamerikanska banker...

   Tror till och med att jag hellre hade köpt HM trots dagens värdering i så fall.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  13. Lundaluppen,

   Tweets: Menar du att en (vuxen?) person inte klarade 7 x 30? Illa!

   Råkade ut för något liknande för en tid sedan. Två tonåringar (i övre tonåren) framför mig i kön debatterade hur mycket de skulle få tillbaka på en femtiolapp (de skulle handla för 34 kr). Nr de frågade mig blev jag så paff att det tog lite tid att svara (trodde de skämtade)... Förmodligen slår man allt på sin smartphone idag?

   Carolus (som i och för sig också kan räkna fel)

   Radera
  14. Ja nu hittade jag listan:)
   Maersk verkar har en bit kvar innan motiverat pris.
   Jag noterar att Bonheur ligger på 168kr, rena fyndet!

   Radera
  15. @Carolus
   Jag hoppas du skojade om H&M! Ned 4% i detta nu...

   Radera
  16. Lugn Carolus! Jag var ironisk! Du behöver inte försvara dina investeringar för mig.
   Jag skulle mycket väl kunna tänka mig HM långsiktigt, i dagsläget tar det dock emot när man tittar på kursen.

   Radera
  17. Nu har jag läst den. Tredje kvartalet ser ju överlag bra ut IMHO. Kraftig expansion och bra fart i onlineförsäljningen i flera länder. Visst, introduktionen i Indien senareläggs och varulagret ökar (fast på goda grunder enligt bolaget), men...

   Att många marknadsaktörer har högt ställda förväntningar som inte infrias tycker jag inte är något reellt problem.

   Carolus

   Radera
  18. Lugn som en filbunke. :-)

   Carolus

   Radera
 31. Skall faktiskt ge mig tid att titta på detta Bonheur i morgon. Måste vara något helt fantastiskt!
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett öppet sinne är alltid bra att ha.

   Radera
  2. Detta är dock ett mini-Maersk i fyndbingen, så om det tilltalar dig skulle jag bli överraskad :-)

   Radera
  3. Om jag inte minns fel var Lars med på Maersk-tåget ett tag och enligt egen utsago "for the long haul". Bara för att sälja och ta hem vinsten efter fem procents uppgång (ungefär), något jag risade honom för (diskrepansen mellan ord och handling alltså).

   Fast det kommer väl en kryptisk förklaring som utan tvekan kommer att anspela på skor... ;-)

   Carolus

   Radera
  4. @Carolus: det är så man bygger upp ett kultfölje som anonym kommentator på en anonym blogg :-)

   Radera
  5. LOL! Tja, varför inte? Om hologram i Japan kan få horder av fans, så...

   Fast jag måste erkänna att även jag gillar Lars. Han är lite bitsk och smårolig. Vi hade det tufft i början av vår "bekantskap" dock, då Lars siktade in sig på mig. Hans sarkasmer flödade över allt jag skrev, fritidsspekulant som jag är... :-)

   Carolus

   Radera
  6. @Carolus

   Det har väl varit ett och annat matnyttigt som du har tagit till dig. Minns att du tyckte inläggen om skorna var trevliga. Får säga att jag inte vet vad som menas med "kultfölje" eller "horder av fans". Jag har upplevt mig som en ropandes röst i en torr öken. Tror inte för ett ögonblick att en massa investerare skulle börja indexera kapital, eller för den delen allokera kapital utifrån sin livssituation.
   Önskar blogginnehavaren inte ha mina skriverier så är det OK.
   Ha det bäst
   Lars

   Radera
  7. @Lars: självklart önskar jag dina skriverier, både spetsiga, intelligenta och kompletterande. Men har du inte märkt att du fått en liten fanklubb?

   Radera
  8. @Lars

   Du har helt klart en följare i mig! Hittade bloggen efter att min bankman sålt Nordeas dyraste aktier till mig. Tycker min inte besitta kunskapen för att välja aktier likt LL men uppskattar värdeinvesteringsvinkeln samt dina invändningar mot den samma.

   - Karl

   Radera
 32. Nu vill vi ha en uppföljning(sanalys) om Bonheur.
  Den är nere på 100 NOK nu. :)

  mvh
  tlwc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som hänt sedan senast är att marknaden för oljeriggar försämrats och därmed också utsikterna för att få nya lukrativa kontrakt när de aktuella löper ut. Makroexperter menar att detta håller i sig åtminstone hela 2015.

   Något annat har inte hänt.

   Radera
  2. Hmmm ok så du siktar på att köpa in dig mer i Bonheur då du har siktet betydligt längre fram an 2015?
   Risk för sänkt utdelning nästa år?

   Jag har precis köpt in mig med 2000 aktier på snitt 102 NOK efter en genomgång av bolaget, delvis mha dina analyser.

   mvh
   tlwc

   Radera
 33. Hej Lundaluppen!

  Jag har ett ønskemål. Skulle du kunna gøra ett blogginlægg om Bonheurs framtider?

  SvaraRadera
 34. Vad tror ni alla om oljepriset då?
  Ser ni någon risk i det nedgående oljepriset??

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.