onsdag 14 februari 2018

Kapitalmarknadsdag H&M

När bottom line är känd och sentimentet mot bolaget är minst sagt frostigt var det svårt att se vad Persson & Persson skulle kunna säga som skulle kortsiktigt lyfta aktiekursen. Nu kom istället, som enda egentliga nyhet, information att försäljningen gått fortsatt trögt i början av året.

Jag har lagt någon timme på att läsa om vad som sades under dagen, jag hade tyvärr ingen möjlighet att varken deltaga eller följa rapporteringen i realtid. Men egentligen satte bolaget främst siffror på det man redan sagt. Bilden av bolaget blir alltmer klar i mina ögon:
 • Affärsmodellen fungerar, bolaget säljer online
 • H&M-märket lider av svagt sortiment, dålig försäljning i butik (jämfört med exempelvis Zara) och faktiskt ett försvagat varumärke
H&M:s huvudproblem är inte online/offline utan helt enkelt handel. Konkurrensen är mycket riktigt tuff men konkurrenter klarar detta bättre.

Orosmomentet i mina ögon är snarast att Perssons fortsätter sitt mantra "vi vet vad som ska göras, vi är väl positionerade" etc. Denna övertygelse behövs förmodligen, men måste också visa sig i ändringar i de faktiska redovisade resultaten. Budskapet har nu hållits konstant över relativt många kvartalsrapporter som pekat i en annan riktning.

Nåja, jag fortsätter bevaka bolaget men börjar få en smygande känsla att försäljningen av aktierna kan bli årets bästa affär.

Den där utdelningen spökar också...

Så här på alla hjärtans dag skänker jag även en tanke till de där H&M-aktierna min fru har i sin portfölj på rekommendation från mig, trots att hon helst handlar nästan var som helst utom just på H&M. En kärlek som håller för det är värd att vårda.

17 kommentarer:

 1. Ja en tacksamhetens tanke till våra fruar, som står ut med sina aktienördar!

  Kan inte låta bli att fascineras av hur populära ända HM är, bland oss småhandlare. Vi köper i ur och skur. Är väl över 90000 ägare bara på Avanza! Ligger högst upp i avsluten som nettoköpare. Vilket fotbollslag skulle inte vilja ha sådana supportrar!
  Kalle56

  SvaraRadera
 2. Precis shoppat i en engelsk storstad. Butiken var Primark, där det var knökfullt med folk. På H&M mittemot var det helt tomt...

  SvaraRadera
 3. Men HM har ju högre lönsmahet online än i butik så att det är tomt i butiken torde vara positivt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om man vägrar se kostnaderna som de tomma butikerna för med sig.

   Tyvärr handlar det ju om enormt dyra skyltfönster, något som online-försäljningen är långt ifrån att hålla jämna steg med.

   Sock

   Radera
  2. Men om butiken verkligen är tom så kan man ju stänga den utan att omsättningen minskar. Bara kostnader som försvinner. Så positivt för resultatet.

   Radera
 4. Kan det trots allt vara så att HM har totalt misslyckats med sina kollektioner de senaste åren. Deras kläder är helt enkelt ointressanta och i min värld går man och handlar där det finns intressanta grejer att köpa.
  Då får online/offline förklaras hur länge som helst.

  SvaraRadera
 5. Kan det inte vara såhär också.
  H&M har sjukt billiga kläder. I en högkonjuktur går man gärna över till lite dyrare och coolare kläder?
  Precis som man överger falukorven.
  Zara har lite dyrare och lite coolare kläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osannolikt. Zara är ju fullt med riktigt billigt skräp.

   Radera
 6. KJ = Bagdad Bob?

  SvaraRadera
 7. Det bästa för Hm vore om Inditex tog över.

  SvaraRadera
 8. Tycker att ledningen abdikerat när det gäller utdelningsförfarandet (om det nu ska genomföras). Hela poängen med förslaget är att konservera kapital för att finansiera det "digitala utvecklingsarbetet". Varför då inte se till att ha stenkoll på exakt hur många kronor man slipper dela ut (och kan satsa)?

  Som det nu är känner man till minimibeloppet eftersom samtliga aktier familjen Persson kontrollerar ska delta i förfarandet (om förslaget blir verklighet). Resterande belopp beror på hur varje enskild aktieägare väljer att agera. Genom en utdelningssänkning över hela linjen hade man haft överblick ner till sista kronan... Varför avsäger man sig självmant den kontrollen?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 9. Förslaget med återinvesteringen har dragits tillbaka så besparingen blir 0 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?!

   Har de verkligen bytt fot? Vilket hattande!

   Hm... Ska man skratta eller gråta åt detta spektakel? :-)

   Tack för informationen!

   (Brutal arbetsbelastning för tillfället. Har inte tagit del av gårdagens presentation eller tidigare information om slopandet av förslaget)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Det var nog en smärtsam upplevelse när familjen Persson fick upp ögonen för att marknaden inte är så dum som dom tror.

   Nyemission kändes inte lika fräscht som DRIP och gud förbjude om nån fick känslan av att H&M har problem. ;)

   Sock

   Radera
 10. Hehe exakt, man får skänka en tanke åt frun. Köpt HM till hennes portfölj sedan 250 konorsnivån.

  SvaraRadera
 11. På tal om stora svenska surdegar...vad tror luppen om telia i nuläget?

  SvaraRadera
 12. Hejsan Luppen.

  Kommer jag ihåg fel eller hade du skrivit nånstans att H&M skulle bli köpvärdig igen när hon närmade sig 130 kr/aktie?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.