onsdag 27 september 2017

Inköp H&M

Igår köpte jag ytterligare H&M-aktier motsvarande 0,2 procent av portföljen för 220,50 kronor per styck. Om du vill läsa om min syn på H&M rekommenderar jag det här inlägget. H&M låg återigen högst upp i min bevakningslista.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag
Andel
Handelsbanken
16 %
Hennes & Mauritz
15 %
Sampo
14 %
Deere & Co
9 %
Illikvida aktier
8 %
Industrivärden
7 %
Castellum
7 %
Novo Nordisk
7 %
Investor
6 %
Wal-Mart Stores
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %

Sorteringen har ändrats en del då innehaven utvecklats olika, men inga jättestora kast ändå under den senaste månaden som varit väldigt stark för börsen som helhet.

13 kommentarer:

 1. Det har blivit ett inköp för mig också då den dök under 200, men min tro är ändå rätt vacklande. Köpet var mindre och jag vågar inte riktigt se den som del av min riktigt långsiktiga portfölj. Anledningen är i första hand mina "besök i verkligheten". Siffermässigt får jag ihop caset tycker jag, men när jag testar HM själv så håller det inte riktigt. Som flera andra här på forumet också upplevt, så har online köpen inte fungerat - alldeles för många produkter/storlekar är slut och då är konkurrenterna en sekunds knapptryckning bort. HM har fortfarande mkt att jobba på när det gäller en ehandelsupplevelse som är i paritet med de bästa.

  Men sen har vi butikerna. Jag var inne på Drottninggatan Sthlm häromdagen och tittade på hur Stadium hade digitaliserat sin butik (mer om deras tänk kan läsas här; https://www.svd.se/sportkedjans-nya-knep-e-handel--i-butiken). Sen gick jag över till HM butikerna på samma gata och intrycket är att de också här har mkt att jobba på. Butikerna känns för trånga, lite röriga och förvånandsvärt analoga. Digitalisering av fysisk butik och knyta ihop med online är ju väldigt centralt för retailers framtida konkurrenskraft, så jag undrar lite hur HM jobbar här för att förbättra sig. De får öka tempot lite tycker jag..
  SvaraRadera
 2. Signs,

  HM är i ett läge där allt man gör är fel, och det man inte gör är också fel. Själv har jag inte sett vinklingen att butikerna ger ett analogt intryck. Är väl delårsrapport imorgon. Rubrikerna bör väl redan vara skrivna.

  REORNA SÄNKER HM. Flera analytiker oroar sig för fallande bruttomarginaler. Vi kan få uppleva ett RAS ner till 51%. Trots stora reor är oron stor över den hög kläder HM INTE har lyckats sälja. En bloggranne till Lundaluppen kommer belåtet att konstatera att HM tycks ha otur med vädret som vanligt. Det blir det vanliga med andra ord.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde klyschan "lika intressant som att se färg torka". ;-)

   Radera
 3. Anonym,

  Bra kommentar. Tänkte skriva det men du genomskådade mig. Jag har givetvis ingen större uppfattning om hur det kommer att gå för HM aktien imorgon. Ingen kan veta något om framtiden, eller vad som kommer att ske eller för den delen sker. Beundrar den italienske politikern Beppe Grillo. När socialisten Craxi skulle åka på statsbesök till Kina ville Grillo veta om han hade ett svar på frågan. Om alla kineser är socialister vem stjäl de då ifrån? Udden var givetvis riktad mot den korruption som italiensk politik är väl känd för. Givetvis kan ingen veta något om framtiden. Vi får se imorgon-:))

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 4. Hur resonerar du kring att köpa så nära inpå rapport? Förstår hur du resonerar avseende investering i H&M som sådant men aktien har trots allt en tioprocentig återhämtning bakom sig. Vågat att köpa alldeles före rapport efter en tids återhämtning. Jag väntar hellre ut rapporter och köper på så mycket information som möjligt men antar att det är en smaksak och spelar mindre roll om man tänker långsiktigt.

  Har själv redan fyllt på vad jag behöver på rätt lång sikt i H&M så skulle endast öka om det kommer nya fyndlägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ett litet och mekaniskt inköp, de föredrar jag att göra helt utan att titta på rapporter eller externa faktorer annat än priset.

   Egentligen kunde jag väntat två dagar och fått mer info, men jag tyckte det kunde kvitta.

   Radera
  2. Låter professionellt., köpa inför rapport med uppgång på 13 %.. i fallande trend.. inte undrar på att du hamnar snett med ditt anskaffningsvärde..

   Radera
  3. @Henric: du har ju lovat 250 kr i höst/vinter, börjar du backa nu? ;-)

   Radera
 5. Om analysen är sund och värdet är högre än aktuellt pris varför inte köpa.. Det hade kunnat vara en kanonrapport och så hade man missat köptillfället..

  SvaraRadera
 6. Riak/reward är a och o inom aktietrading.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henric,

   Du har nämnt din "träffsäkerhet" på 77 procent; i en annan kommentar föll den till 3/4. Jag undrar hur du mäter den? Har du lust att utveckla resonemanget?

   Mvh

   Carolus

   Radera
 7. Luppen sysslar dock inte med aktietrading ;)

  Hur går det själv förresten? Hann du avveckla din position i H&M, eller är det fortfarande 250 - 260 inom 6 månader som gäller?

  SvaraRadera
 8. Det är ju lätt att säga att man inte ska köpa innan rapport när rapporten är mer negativ än väntat. Om du är så säker på att kursen ska gå ner efter en rapport är det ju bättre att sälja hela innehavet innan rapporten. Rapporten kunde ha överträffat förväntningarna idag. Då hade det givetvis vart ett bra köp på 220.50 kr per aktie. Synd att Lundaluppen inte har någon spåkula.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.