söndag 17 september 2017

Hitta världens bästa aktier

Jag fick ett recensionsexemplar skickat till mig (tack Snåljåpen som hjälpt mig skicka det genom sin hemliga tunnel till Skåne) av Marcus Hernhags bok "Den enkla vägen - Hitta världens bästa aktier" med undertiteln "om Warren Buffetts strategi för värdeaktier". Jag läste den för någon vecka sedan men har nu samlat tankarna tillräckligt för att skriva en recension.

Löftena i titeln är inte små men boken väger in på 107 sidor i 25 korta kapitel plus ett antal appendix på ytterligare 50 sidor på slutet. Med den matchvikten var jag beredd på ganska kortfattade beskrivningar och resonemang och så är det också.

Hernhag väljer den traditionella uppdelningen i värde- mot tillväxtaktier och backar hela vägen tillbaka till Benjamin Grahams teser, diskuterar dessa och förflyttar dem till nutid med exempel rörande Fingerprint Cards och Hennes & Mauritz.

Om vi börjar med bokens styrkor så tycker jag att just diskussionen om Grahams metoder är bra och utmynnar i ungefär samma slutsatser som jag själv dragit - en hel del är användbart och tidlöst men själva företagen har förändrats mycket sedan den tiden. Balansräkningens upptagna värden måste ifrågasättas mer och balansräkningen saknar många av de viktigaste värdena i dagens värld, som egenutvecklade varumärken, strukturkapital, humankapital, know-how etc.

De inledande kapitlen är också välskrivna tycker jag och påminner lite om en serie väl genomtänkta blogginlägg som täcker mycket mark på ett effektivt sätt.

Som journalist använder sig Hernhag även av många citat från fondförvaltare och andra finansprofiler som är välkända i bloggosfären. Detta skapar en bra dynamik i boken.

minuskontot tycker jag Hernhags egna lite ljumma förhållande till värdeinvestering finns. Detta är uppenbart, vilket påpekas i boken, bara en av flera strategier han tillämpar. Man måste inte vara biskop för att skriva om kristendom, men i vissa avsnitt tycker jag strategierna blandas ihop en del. Tydligast är det kanske i kapitlet med titeln "Då ska du sälja" som svajar fram och tillbaka mellan olika strategier som utdelningsinvestering, värdeinvestering, trendföljning och stop loss.

Sammantaget tycker jag boken började starkt men blev en aning spretig mot slutet med många referenser till Hernhags tidigare böcker som jag inte läst. Kanske bör man läsa dessa först, även om det inte är något absolut krav för att läsa denna.

5 kommentarer:

  1. Kalasbra recension. Har själv börjat läsa boken och tycker att kunskapsnivån är rejält mycket över tidigare böcker. Dock är den riktigt intressant och man får lära sig en hel del.

    SvaraRadera
  2. Läser inte denna typ av böcker. Definitionen på verkligt dålig investeringslitteratur är att man får det att låta enkelt vilket det inte är. Det finns ingen enkel väg att hitta världens bästa aktier.

    Läser ibland den skäggiges blogg. I en av sina böcker menade bloggaren att gick HM ner till 220kr skulle man köpa. En läsare som faktiskt köpt boken undrade nu om skägget själv köpte HM vid denna kurs? Det var han inte alls intresserad av. Inget konstigt med det folk vill inte köpa aktier när det är billigt. Läsaren undrade givetvis om det fanns något som skulle få författaren att köpa/öka i HM igen? Visst fanns den möjligheten. Vid långsiktigt förbättrad rörelsemarginal, inga nya varumärken och butikskedjor, minskat varulager och bättre fria kassaflöden!! Då skulle det köpas.

    Jag har en fråga till dig som läser dessa rader. Betänketid en minut. Du behöver bara svara JA eller NEJ.

    Tror du att HM kostar 220kr när dessa parametrar ligger på plats?

    Grattis! Du gissade rätt.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  3. Är det här samma bok som Gottodix recenserade för ett tag sedan? Smaken är olika bland bloggarna.

    Lars har en poäng som vanligt.

    Själv köpte jag en gång en aktie som rekommenderades i en "så blir du rik bok" eftersom den gått så bra de senaste åren. Det blev en dyrköpt erfarenhet.

    Mvh DF

    SvaraRadera
  4. Jag är själv en bokmal och tänker väl att det alltid är bra att läsa. Sedan är ju frågan vad som är bra investeringslitteratur för nybörjaren.

    Har dessutom blivit något mer cynisk med åren. "Bli rik på aktier"-marknaden lär aldrig bli mättad; många känner sig kallade att skriva ner "x enkla steg" till rikedom. Fast kanske bra ändå om det kan leda vidare till fördjupande självstudier?

    Sedan kan man ju aldrig lära sig, eh, allt från böcker. Egna pengar under press i en björnmarknad är också en god läromästare... ;-)

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  5. Alltid bra med böcker - som Munger sade - "Mina barn skrattar åt mig. De tror att jag är en bok med två ben som sticker ut.".
    Eller Berkshires Todd Combs: . "I praktiken läser vi 12 timmar om dagen".

    Men som Carolus sade ovan - egna pengar under björnmarknad är nog svårslaget i termer av nytta/erfarenhet. Läsa utan praktik blir portföljen inte så klok av.

    Howard Marks är nog det bästa jag läst senaste åren - och eftersom man blir lite trögare med åren så måste jag läsa om den både en och två gånger tror jag, så istället för nya böcker så blir det mer repetition för mig nu för tiden..

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.