onsdag 26 april 2017

Hafslund utköpt från börsen

Ett av mina illikvida innehav blev idag föremål för ett utköpsbud från sin huvudägare Oslo stad. Det norska elhandels-, kraftproduktions- och distributionsföretaget Hafslund har alltså funnits i portföljen i knappt två år och avkastningen över perioden tycks landa på 72-73 procent, med preliminär växlingsavgift och courtage för försäljningen.

Jag har gillat Hafslund länge och analyserade bolaget 2014 men på grund av den otroligt svaga likviditeten i aktierna (faktist både A och B) valde jag att inte redovisa detta innehav. Jag vill inte ens vara nära att kunna påverka börskurser. Med dagens bud sköt dock likviditeten i höjden så det finns ingen anledning att dölja innehavet längre.

Budet innehöll en rätt mager premie på 13 % från gårdagens slutkurser och lydde på 100 NOK per aktie. Jag valde att omedelbart sälja hela innehavet för 98,75 NOK per aktie. Trots över 20 år som aktieägare på börsen är detta faktiskt första gången jag fått ett utköpsbud, storbolag köps inte ut lika ofta som mindre bolag.

Varför sälja allt direkt med rabatt? Jag bedömer sannolikheten mycket stor att budet går igenom. Fortum har accepterat budet och när Oslo köpt Fortums aktier äger man 91 procent av rösterna och 87 procent av kapitalet. Jag är ingen expert på norsk bolagslagstiftning men i Sverige och USA behöver man i praktiken 10 procent för att kunna skydda sig mot bud och för att hindra tvångsinlösen.

Processen ska gå relativt snabbt, fram till siste juli. Om processen drar ut på tiden erbjuds ränta till säljarna på NIBOR (3 mån) + 0,5 procent. NIBOR är just nu 0,97 procent, och att få 1,25 % plus en löpande ränta räknat från 1 augusti för att vänta på pengarna i 3-6 månader lockar inte. Jag säljer hellre idag och fokuserar på annat.

Finns det ingen chans att priset höjs? I och med köparens totala dominans ser jag chansen som liten, men det saknas inte detaljer för en eventuell aktivist att klaga på. För alla småägare är affären rak. För Fortum är det dock en mer komplicerad affär där det ingår att Fortum köper ut ett helt affärsområde ur Hafslund (Marked) och även får köpa en del i produktionsdelen. Man behöver inte vara alltför konspiratoriskt lagd för att misstänka att Fortum kanske nöjde sig med en lägre budpremie för att istället kunna få lägre pris på de delar man köper. Fortum och Oslo blir vinnare, övriga ägare förlorare.

Men i och med att ingen extern ägare i praktiken kan nå upp till 10 procent ser jag det som mycket osannolikt att man lyckas tvinga/hota sig till ett högre pris. Vill du veta mer om affärens struktur och upplägg finns det här.

För de som varit med ett tag påminner detta lite om Investors försäljning av Scaniaaktier till Volkswagen där huvudägaren Investor tillskansade sig en högre köpeskilling än andra ägare fick. Den gången var det dock helt vidöppet och skedde innan utköpsbud lämnades, Fortums och Oslos tillvägagångssätt är mindre transparent.

Vad händer nu?

Helt plötsligt blev jag sittande med en lite större likvid på ungefär 6 procent av portföljen att återinvestera. I mitt bolag behöver jag öka upp en buffert en aning, så ca 2 procent av portföljen togs helt enkelt ut till annat. Ytterligare drygt 2 procent har återinvesterats idag medan de sista 2 procenten  ligger kvar som likvida medel.

Dagens inköp blev H&M (ökning 0,6 procent av portföljstorleken) och Castellum (1,8 procent) för 219,80 kronor respektive 122,80 kronor per aktie. De kvarvarande likviderna är tänkta att placeras i Novo Nordisk, Topdanmark och Sampo när jag hunnit flytta över till rätt konton. Jag tänkte även låta Sampos utdelning avskiljas innan jag köper. Jag väljer att sprida inköpen över flera innehav denna gång för att justera portföljsammansättningen lite. Bolagen jag köper ligger högt i bevakningslistan men genom att inte köpa det allra "billigaste" gör jag ett avsteg mot normala proceduren.

Efter dagens transaktioner ser portföljen ut så här:

Bolag
Andel
Handelsbanken
17 %
Hennes & Mauritz
12 %
Deere & Co
9 %
Illikvida aktier
8 %
Industrivärden
8 %
Castellum
8 %
Topdanmark
8 %
Investor
7 %
Wal-Mart Stores
6 %
Novo Nordisk
6 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Sampo
5 %
Likvida medel
2 %

Naturligt nog klättrar Castellum i listan medan illikvida aktier faller. Förhoppningsvis gör detta bloggen mer relevant när den osynliga delen minskar. Samtidigt fick ni läsare en inblick i vilken typ av bolag de illikvida innehaven kan vara.

15 kommentarer:

  1. Kanske hade du tänkt dig att äga Hafslund mycket längre, men grattis till en så snabb ökning på så kort tid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo planen var att behålla längre, men tack ändå. Sedan var inte ägarbilden optimal, Oslos ägande skulle säkert inneburit problem i något läge, en politisk risk helt klart.

      Radera
  2. Finns det inte anledning att hålla aktierna till 4maj och få utdelningen? Eller hur fungerar det? Har inte hunnit sålt mina Hafslund än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej utdelningen kommer avräknas från priset (om den inte dras in). Dessutom utlöser den lite källskatt som om den inte innebär en kostnad åtminstone betyder att inkomst senareläggs.

      Radera
    2. Folk brukar underskatta risken att affärer kraschar vilket också är en anledning att ta pengarna på en gång. Bättre nio fåglar i handen än tio fåglar i skogen.

      Det finns så många faktorer som man inte tänker på. Myndigheter, domstolar, avtal, ...

      Radera
  3. Bara att gratulera! 72-73% på knappt två år är inte dåligt! // EP

    SvaraRadera
  4. Skulle så gärna vilja höra vilka de illikvida aktierna är, men förstår din ståndpunkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luppen är principfast, så det kan vi bara spekulera i. Själv *tror* jag att Öresund är ett av dem efter att ha läst en kommentar på Twitter där kontentan var att efter att ha sett kursutvecklingen för Öresund så övervägde Luppen att ge alla sina pengar till Mats Qviberg för förvaltning. Detta sades visserligen med glimten i ögat, men ...

      Vänligen, Gregor Samsa

      Radera
  5. Intressant att du tänker köpa Sampo en bra bit över mot. pris, hur går tankarna där. Portföljsammansättningen viktigare än priset?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imorgon är utdelningen avskild, borde sänka priset 5 procent, men det är fortfarande en liten premie. Jag väljer som du säger att prioritera portföljmixen gentemot priset den här gången.

      Radera
  6. Tycks som Fortum gjort en bra affär igen. Hade jag varit Lundaluppen tror jag att jag backat upp lastbilen med försäljningslikviden när det gäller Novo Nordisk. Bloggaren köpte runt 240kr kursen just nu 265kr. Här finns ett fint tillfälle att följa upp en vinnare.

    Off Topic
    Läs gärna bloggarens inlägg En ursäkt från 11 mars 2010.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte faktiskt lite Novo idag (för en gångs skull hann jag före i kön och köpte på 256 DKK) och lite Topdanmark, men jag tyckte jag hade spammat läsekretsen nog den här veckan. Skriver ett inlägg imorgon istället då jag även köper lite Sampo.

      Efter ytterligare sju år av uppgång har bloggaren mer satts på prov av livet än av börsen. :-)

      Radera
    2. Vart tvungen att köpa lite Sampo idag när jag såg att du skulle köpa efter utdelning!

      Den vedertagna Lundalupp effekten, måste ju göra att dom bara sjunker 4% imorgon!
      Kalle56

      Radera
    3. Vafalls? Sluta genast upp att trissa upp priserna för mig! ;-)

      Radera
    4. Lars,

      Den Store Mannen i Lund kan säkert lastas för en del saker, men den långa börsuppgången ingår knappast bland dem... ;-)

      Om inte mina handritade linjediagram på rutat millimeterpapper visar helt fel är vi inne i den näst längsta tjurmarknaden någonsin (åtminstone vad gäller de nordamerikanska börserna). Surt!

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.