torsdag 25 september 2014

Inköp Bonheur och Deere

Med Deeres intåg i portföljen och Bonheurs fortsatta kursnedgång tyckte jag mig denna månad se bra köplägen igen, och därför sålde jag hela innehavet i Spiltans Räntefond. Innehavet var så litet att jag valde att genomföra försäljningen på en gång, hade summan varit större så hade jag delat upp nedmonteringen i flera månader och därmed spritt inköpen av aktier mer i tiden. Räntefonden är såklart välkommen tillbaka nästa gång jag vill parkera investeringsbara pengar (och jag har andra medel i fonden).

Igår blev det inköp av 200 Bonheuraktier för 100 norska kronor, den norska kronan stod i 1,12 svenska kronor. Idag följde jag upp detta med 52 aktier i Deere & Co för 83,32 dollar per styck. Dollarn kostar idag 7,22 kronor och den förstärkta dollarn gör att månadens Deere-aktier blev dyrare än förra månadens, trots en nominell nedgång i aktiepriset.

Utanför dessa båda finns det inte mycket att hämta i min bevakningslista (för en förklaring läs förklaringsinlägget), även om nu Industrivärden C kommit ner i vettigt pris när framförallt Volvo fått en blygsammare värdering på börsen. Industrivärden är en utmärkt köpkandidat när Deere kommit upp i en rimlig portföljandel.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

25 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
18 %
Swedbank
2 887
11 %
Industrivärden C
3 305
9 %
Investor A
1 390
8 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
15
6 %
Bonheur
2 000
5 %
Castellum
1 810
4 %
Wal-Mart Stores
280
3 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Deere & Co
75
1 %

Marknadsvärdet för portföljen har stigit till 4,6 miljoner kronor. Utdelningen på rullande årsbasis är 173 tusen kronor exklusive extrautdelningar.

43 kommentarer:

  1. Vad kommer det sig att du inte köpt Ganger Rolf någon gång?
    Har följt ditt köp i Bonheur och börjar nu tycka det är riktigt intressant pga av den höga direktavkastningen i fram för allt Ganger som nu ger 8,7% sett till årets utdelning . Vad tror du dom delar ut 2015?
    Tack för en fantastisk blogg / Kristoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Ganger Rolf köper du i princip samma tillgångsmix till ett högre pris. Den högre utdelningen kan inte täcka för detta i min värld (flytta pengar från höger till vänster ficka som Lars brukar säga).

      Den enda anledningen att köpa Ganger Rolf är spekulativ: det finns en chans att Bonheur köper ut bolaget från börsen vilket kan ge en liten premie.

      Radera
  2. Vet egentligen inte vilket köp jag tycker är sämst. Jag menar Bonheur har väl rört sig från 140 kr ner till 100 kr på ett år. Skulle ge
    7% i direktavkastning, om utdelningen behålls. Substansrabatten ligger väl på 40%. Tycker det ringer varningsklockor. Blir lite som i Ratos där aktien, och preferensaktien nu tycks ge samma direktavkastningen.

    Jag vill köpa styrka inte svaghet. Jag vill köpa aktier på en stigande trend. Jag vill köpa aktier som Novo Nordisk som hela tiden arbetar sig uppåt kursmässigt. Går aktien genom 300 kronors vallen kommer jag att köpa mer. Det ger mig en signal om att något verkligen är på gång.

    Coca-Cola är ett annat bolag jag tog upp ner de låg på en direktavkastning på 3%. Nu visar man musklerna. Här vill jag vara.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. H&M kanske? En i grunden urstark rapport idag och ett bolag som mår oförskämt väl med utrymme att växa.

      Radera
    2. Nu saknar jag ett citat från Buffet här:)
      Vad är det han brukar säga, när alla säljer och kursen sjunker ska man köpa, eller nått, jag vet inte.
      Håller dock med Lars här, lite.
      Jag kommenterade Bonheur, och hela Norska energibranschen, i våras, eller var det somras? Jag kikade då på Avanzas list över förlorare på Norska börsen och energibolag var överrepresenterade. Trenden nedåt var tydlig mao.
      Men vissa säger ju att man ska köpa billigt, vi kanske har nått botten? Å andra sidan känns det svårt att köpa något som beter sig tvärtemot övriga börsen.
      Själv gick jag in och ut med några hundralappars förtjänst och hjärtat i halsgropen i somras.
      Jag upplever det som överlag att vi är på väg ned. Mycket är ATH idag, är var iaf. för några veckor sedan. Har det vänt nu måntro?

      Radera
    3. Substansrabatten er dramatisk redusert siste året. Før var det 1,15 fred Olsen energy pr aksje. Nå er det 0,95

      Radera
  3. Hej Lars!
    Läser med intresse det du brukar skriva på denna blogg och delar till stor del ditt synsätt. Cola och Novo Nordisk brukar du nämna som två favoriter, men vilka fler finns i din portfölj/bevakningslista? Har du möjligen en egen blogg?
    mvh
    Tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Tony

      Du får ursäkta men när jag läste ditt inlägg kom jag att tänka på signaturen Carolus japanska hologram.
      Nej! Jag har ingen egen blogg. Nej! Jag har ingen bevakningslista eller för den delen någon önskelista. Jag hoppas inte på att någon vill sälja några Coca-Cola aktier till mig för 31 dollar. Jag lever här och nu.
      Vill du ha ett investeringstips: Ta dig tid att börja läsa under rubriken BÖRJA HÄR på lundaluppens blogg.
      Ha det bäst
      Lars

      Radera
  4. Jag jag köpte relativt mycket H&M våren 2011 för under 200 kr st. H&M var då inte i en uppgående trend. Jag är rätt nöjd med det köpet. Jag tycker jag har tjatat färdigt om Bonheur och hoppas att det till slut blir en fin investering för alla som gått in i den. Personligen har jag inte kompetens nog att förstå varken Bonheur eller den branschen de verkar inom. Det ska även bli intressant att se om Luppens portfölj kommer fortsätta slå index framöver. Bankeffekten kan väl nu anses borträknade i och med värderingarna där.

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är något överraskad av Lundaluppens intåg i Bonheur. Mitt intryck nu (kände dock inte ens till bolaget innan det nämndes här och kan liksom du inte mycket om det) är att det är relativt cykliskt (eller?). En gång när jag undrade varför det saknas klassisk svensk verkstad i Lundaluppens portfölj var svaret just att verksamheterna är för cykliska...

      Fast det kanske var en allt för attraktiv värdering för att låta bli...

      Mvh

      Carolus

      Radera
  5. 13 bolag nu i portföljen, kan vi få höra lite kring din syn på diversifiering?
    /AS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bedömer varje investering för sig och ägnar mindre tid åt portföljkomposition än de flesta. Med det sagt är 13 ganska många för mig att följa och för att ta in ytterligare bolag bör jag först överväga att kasta ut något.

      Radera
  6. En väldigt hög direktavkastning (och det räknar jag nog 8,7 procent som) kan vara en signal på att något inte riktigt är som det ska. En varningsflagga, helt enkelt. Utdelningssänkning i korten?

    Jag undrade också över antalet bolag i portföljen. Vet sedan tidigare att du inte är skrockfull (inköp fredagen den 13 vid något tillfälle)...

    Dollarn har gått som tåget på sistone. Förmodligen en signal om kommande räntehöjningar av Fed. Det skulle stärka dollarn och då är det ju bra att redan sitta på tillgångar denominerade i dollar. Förväntningarna på en framtida stramare penningpolitik i USA ökar alltså efterfrågan på dollar idag och stärker den. Trevligt med dopningseffekten på utdelningarna i SEK, men surt för eventuella inköp.

    Ja, ja. Det går ju inte att både äta kakan och ha den kvar...

    Carolus

    SvaraRadera
  7. Off-topic, men har du själv lagt till alla bloggar "du följer"? Några tycker jag inte alls lever upp till en anständig nivå eller är förenliga med din investeringsfilosofi. Jag undrar över urvalsmetoden?

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har faktiskt läst allihop åtminstone sporadiskt. Men jag har ibland funderat på om jag skulle ha något slags innehållsdeklaration då en del kanske borde förses med varningstext :-)

      Vissa är valda för sin svada, andra för investeringstankar, ytterligare några för personlig vinkling.

      Radera
    2. ... och det kan vara dags för lite rensning i listan. :-)

      Radera
    3. @Carolus

      Har undrat över samma sak. När jag skulle sluta skriva på denna blogg erbjöd sig lundaluppen utan vidare att länka till min blogg om jag nu skulle få för mig att öppna eget. Rensning alltså.
      Ha det bäst
      Lars

      Radera
    4. Ville inte vara specifik igår, men någon handlar ju om att spara så mycket som möjligt och skjutsa in pengarna i utdelningshöjare. Sedan följer extrapolationer i Excelark och datum för när man kan sluta arbeta. Dock inte en egen analys så långt ögat kan nå...

      Nu kanske jag är onödigt hård, det är ju verkligen imponerande att kunna spara så mycket. Kanske därför som just den bloggen är med (eftersom du inte ger så mycket för den typen av "investeringsstrategi").

      En annan skriver att han (?) är långsiktig i sitt investerande, men säljer ändå av HM-innehavet eftersom analytiker (!) inte är nöjda med gårdagens rapport. Denne långsiktige aktieägare köpte sina HM-aktier i maj och är nöjd med sina 11 procent sedan dess...

      I stället har det köpts Bilia: "... en aktie jag har ägt tidigare men ”råkat” sälja av med lite för tajta stop-losser. Kom in på 188 kr och det känns klart prisvärt."...

      Hm...

      Ja, ja. Var bara nyfiken på vad du får ut av några av dessa bloggar.

      Carolus

      Radera
    5. Någonting jag noterat är att vissa bloggar börjar bra men sedan får lite.hybris och uppvisar precis det beteendet du beskriver. Jag följer dem sporadiskt men inte slaviskt som med mer analysorienterade bloggar.

      Radera
    6. Blev ett asgarv nu när jag såg Lundaluppens nya läslista. Jag hade precis tänkt göra samma sak och känner mig även hedrad då jag ligger på rätt list =).

      Radera
  8. @Lars. Har du ägnat några timmar att studera Bonheur som du skrev i någon tråd?

    Vad ligger närmast till hands för nytt inköp? Mer Novo?

    D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår jag dig rätt: Om anonyme Lars säger att Bonheur är det bästa företag han (?) någonsin sett efter ett par timmars studier, så satsar du egna pengar i bolaget?

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
    2. Det är väl snarare så att han, liksom jag, är nyfiken på Lars analys(sågning) av Bonheur. Lars skrev ju att han skulle göra en analys och det är ju alltid lika spännande att höra Lars ge sin aspekt på något.

      Radera
    3. @ Carolus. Tompamannen har rätt. Jag är mest nyfiken. Om Lars skulle frälsa Bonheur lika högt som Novo Nordisk skulle jag ändå inte satsa pengar i bolaget. Jag har valt enligt mig det starkare alternativet; Maersk.

      Radera
  9. Hur motiverar du beslutet att ange hur många aktier du äger i relation till ditt beslut att vara anonym? Aktieinnehav över 500 aktier är offentliga, så vem som helst kan gå till Euroclear eller till bolaget för att få ut listor på alla som äger minst 500 aktier. Jag inser att vissa av dina svenska aktier kanske finns i kapitalförsäkringar (vilket innebär att någon annan, t.ex. Avanza Pension, står som innehavare i ägarförteckningen), men det finns nog inte så många lundensare som äger aktier i just dessa bolag, så det går nog att identifiera dig om man bara lägger ner lite tid. När man identifierat någon som man tror är du, kan man också begära ut uppgifter från Skatteverket där det anges hur mycket personen betalat i utländsk källskatt och för vilket bolag källskatten drogs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som förbannat mycket jobb för att få fram en ganska ointressant persons identitet. Det värdefulla med Lundaluppen är ju hans förmåga och vilja att kommunicera sina tankar om aktieinvesteringar.

      Det finns ju alltid konstiga personer som är nyfikna (kanske bäst att ta bort ditt inlägg för LL). Men jag tror att man på någon nivå måste dra gränsen för sin identitet.

      Radera
    2. Det här var spännande! Inte för att veta vem LL är, det säger mig inget ändå, blir ju bara ett namn. Men att få reda på vilka mer som är ägare i vissa av bolagen man själv är delägare i. Var inne på Euroclear och kikade men hur fungerar det där? Måste man skriftligen begära ut informationen eller kan man signa upp sig och få det direkt på skärmen?
      Mycket riktigt så är aktieboken en offentlig handling så det behöver vi inte hymla med -:)

      Radera
    3. Oerhört tråkigt inlägg... Hoppas innerligt att det inte går samt att det inte påverkar bloggens existens!

      Sedan jag noterade att Avanzas kundservice hänger här har jag blivit betydligt mer restriktiv med att ange mina innehav. Inte minst då det är så få som direktäger nordamerikanska aktier. Snittet mellan ett relativt litet antal bolag kan snabbt fastställa en persons identitet för den som har tillgång till portföljerna...

      Mvh

      Carolus

      Radera
    4. @Anonym: jag tror att den som är tillräckligt intresserad kan lista ut vem jag är i alla fall. Det finns också tekniska möjligheter. Jag driver anonymitetslinjen så långt jag kan och hoppas att folk visar respekt för den önskan.

      Radera
    5. @Carolus

      Håller med ett oerhört tråkigt inlägg. Nu kan man få en stalker på halsen också. Jag menar nu när det finns fans med i bilden. Vill inte överdriva min betydelse, men tycker att det är tråkigt för lundaluppen. Skulle aldrig drömma om att ta reda på vem han är än mindre kontakta honom, om han inte uttryckligen önskade det. Tänker ta en time-out på bloggen under oktober månad. Får se om jag återkommer.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    6. "...få en stalker på halsen..." LOL!

      Häng kvar, Lars. Varför lämna på grund av detta?

      Oavsett vad du beslutar kommer du tillbaka. Du är ju också en Lundaluppenjunkie... ;-)

      Carolus

      Radera
    7. @Carolus

      Det var du som talade om fans. Det var lundaluppen som talade om kultfölje. Har aldrig upplevt mig på det sättet. Jag tyckte det var ett trist inlägg. Skall fundera på saken. Återkommer nog i November. Vem vet bloggen kanske läggs ner? Blev faktiskt ganska häpen över att en del människor tycker mina inlägg är så intressanta.
      Ha det bäst
      Lars

      Radera
  10. Ahhh vad är detta? Det är snart 2015! Vem f-n bryr sig om nån kan se vilken färg man har på kallingarna genom nån webkamera. Jag tror ingen här faller under kategorin stalker eller nättroll. Vi har ju ett gemensamt intresse, att vi sedan tycker olika ibland gör det bara mer intressant. Kom igen nu Lars! Ingen kommer att luska ut vem du är och lägga gammal ost i dina Birkenstoff;)

    SvaraRadera
  11. Vi har diskuterat saken förut men då väldigt kort. Du rådde mig att vara medveten om att Bon står inför en krävande tid. Är detta ngt du skulle kunna tänka dig att utveckla? Dvs. vad är de största hoten/nedsidorna enligt dig?

    För övrigt vill jag tacka för en fin blogg och det alltid så trevliga bemötandet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär halva värdet i Bonheur ligger i innehavet i Fred. Olsen Energy som äger och hyr ut oljeriggar till världens oljebolag, främst i Norge och Brasilien. Under lång tid har oljerigguthyrare (inklusive FOE) opererat med enorma marginaler, givetvis på enda kundsegmentets bekostnad.

      Enligt de normala naturlagarna för konkurrens har dessa höga marginaler lockat ny konkurrens och stora investeringar i nya riggar, där bolag som Seadrill varit ledande. Läs gärna just Seadrills årsrapporter (SEC filing 10-K) där det finns väldigt bra beskrivningar av marknadsklimatet och marknadsutsikterna.

      De kommande åren kommer definitivt antalet riggar på marknaden att öka markant, samtidigt som oljebolagens investeringar spås minska. Just balansen av antal borrhål och antal riggar är helt avgörande för lönsamheten.

      Oljebolagen är dock inte på väg att lägga sig ner och dö, utan på ett par års sikt så kommer man att behöva investera i mer prospektering och utvinning och då kommer antalet aktiva borrhål att öka, samtidigt som investeringen i nya riggar nu stannat upp.

      För de andra områdena i FOE så ser kryssningsbranschen ut att vara på väg att vända uppåt, även om konsumentvanor svänger rätt långsamt. De områden som är riktade mot vindkraft växer lönsamt just nu, men lever mycket på subventioner vilket innebär att det finns en politisk risk.

      Radera
    2. Tack för detta utförliga svar!

      Radera
    3. Ingen orsak. "För de andra områdena i FOE" skulle naturligtvis vara "Bonheur", inte "FOE".

      Radera
    4. Hur ser du på den höjda direktavkastningen? Vissa vill mena att detta är ett "svaghetstecken" och att utdelningen även kan komma att minska. Personligen har jag svårt att förstår det resonemanget (mkt pga. min fortfarande gällande okunskap). Hur ser du på det? Dum följdfråga kanske, men när du "ändå är på tråden";)

      Radera
    5. Hög utdelning kan antyda att bolaget står inför kommande problem. Aktiekursen är i så fall justerad inför framtida vinstfall, men innan dessa uppstår, fortsätter bolaget att dela ut i samma takt som tidigare. Det kan också betyda att bolaget är felvärderat. Marknaden kanske tror att bolaget har problem vilket sedan visar sig inte stämmer.

      Radera
  12. Sökte runt lite på Fred Olsen på Youtube och hittade en hel del klipp från Kryssningsverksamheten: https://www.youtube.com/channel/UCiFxXX6zBI3JzsOSn1Bz49g

    Vissa av fartygen ser fräsha ut invändigt, medan andra ser ut att behöva lite renoveringar :) I många av klippen nämner speakerrösten att Fred Olsens kryssningsfartyg har fördelar gentemot konkurrenterna, en sådan ska vara att fartygen är lite mindre så att de kan ta sig in i hamnar som de större fartygen inte kan besöka.

    SvaraRadera
  13. Vet du hur det funkar med bolagsstämman i utländska bolag? Många danska, norska och amerikanska bolag verkar erbjuda förtidsröstning över Internet, vilket gör att man kan rösta även om man inte kan ta sig till själva stämman. Jag har dock ingen aning om hur man får tag på de inloggningsuppgifter som krävs för att rösta på http://www.voteproxy.com/ http://www.proxyvote.com/ m.fl. sidor. Vet du hur man skaffar fram sådant?

    SvaraRadera
  14. Hej LL!
    Tack för en bra blogg!
    Jag får inte rätt på EPS i Bonheur. Net result 2013 är 1270 MNOK och outstanding shares 32,3 miljoner vilket borde ge 39,2 NOK/aktie men EPS är 12,6 NOK/aktie. Vad är det jag missar? Är det pga den komplexa strukturen eller är jag helt fel på det?
    Tacksam för hjälp!
    //Karl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu såg jag posten "Profit for the year (shareholders of the parent company)" i ÅR (tittade i kvartalsrapporten tidigare), vilket förklarar förvirringen.
      MVH//Karl

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.