måndag 15 september 2014

Maersks återköp

A.P. Møller - Mærsk A/S inledde under september sitt återköpsprogram som med dagens värdering lär eliminera drygt 1,5 procent av de utestående aktierna. I sitt pressmeddelande skriver man (precis som Swedbank gjorde för några år sedan) hur många aktier man köpt per dag och vad man betalat, vilket ger viss detaljinblick i hur dessa operationer går till.

Precis som jag tyckte med Swedbank tycker jag att man köper vid ett ganska dyrt och därmed oförmånligt tillfälle. När det gäller Swedbank var det vid ungefär 115 kronor, så låt oss hoppas jag har lika fel nu.

Jämfört med utdelning är återköp ett bättre sätt att återföra medel till aktieägarna när det gäller just danska aktier på grund av trasslet med källskatter. Så för all del får Maersk gärna fortsätta vara blygsamma med utdelning och generösa med återköp.

20 kommentarer:

 1. Yes,
  Återköp är ett bra verktyg och i kombination med en ok utdelning kan det bli toppenbra. Brukar resultera i fin tillväxt av resultat och utdelning per aktie.
  Maersk ägde jag för många år sedan, har för mig den stod kring 3000 kr då. Jag hade många fina rederier, Frontline, Gorthon Lines, Ship Finance mfl. Jag är lite barnsligt förtjust i rederier men samtidigt är det en avskräckande volatil bransch.

  Mvh

  //P

  SvaraRadera
 2. Har du inte försökt kräva tillbaka pengar från Danmark ännu? Jag tror att man kan söka för flera år åt gången.

  Hur kontaktar man för övrigt SKAT på annat sätt än per telefon om man saknar Nem-ID? Jag saknar danskt CPR-nummer, så jag kan inte skaffa något Nem-ID. Utan Nem-ID verkar man inte kunna kontakta SKAT per e-post. Man verkar inte heller kunna få betjäning på danska skattekontor om man inte först sluter ett personligt avtal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte orkat med det ännu. Ja, jag har också för mig att man kan kräva ett antal år bakåt på en gång.

   CPR är deras personnummer och Nem-ID är deras variant av bank-ID, som du skriver får man nog antingen analogposta eller ringa dem.

   Radera
  2. Fordringar verkar preskriberas tre eller fem år efter utgången av utbetalningsåret. Det betyder att fordringar på källskatten från 2009 (eller 2011 om det är tre år) förfaller vid årsskiftet. Jag föreslår att du omedelbart fyller i blanketten på SKAT:s hemsida:

   https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=136724

   Att det står "den dansk-canadiske dobbeltbeskatningsoverenskomst" tror jag du kan bortse från; blanketten verkar se likadan ut oavsett skatteavtal. Dessutom ska man på blanketten ange vilket skatteavtal det rör sig om, vilket inte behöver vara det kanadensiska.

   Kryssa i "I min egenskab af retmæssig ejer".

   Räkna ut belopp du ska ha tillbaka i DKK och fyll i på raden under. Den danska skatten ändrades eventuellt från 28 % till 27 % för några år sedan, så du kan ha fått betala olika hög skatt olika år. Utdelning och skatt i SEK framgår av kontobesked, så du kan räkna ut procentsatsen på så vis. Utdelning i DKK anges på företagens hemsida, men tänk på att Mærsk delat beloppen med 5 i och med splitten. Man kanske ska undersöka möjligheten att skaffa valutakonto i DKK hos Avanza om detta skulle leda till att man får kontobesked som anges i dansk valuta.

   Fyll i kontaktuppgifter på de följande raderna och skriv under.

   "Som dokumentation vedlægges udbyttekupon(er), antal": här verkar man vilja ha något dokument likt det besked man får från Euroclear om man har aktier på ett VP-konto. Hos Avanza finns detta endast redovisat på års- och månadsbeskeden. Testa att skriva ut månadsbeskeden om all dansk utdelning skett under en och samma månad, eller årsbeskeden om du fått utdelning under mer än en månad. Mærsk delar bara ut en gång om året, men du kanske har haft andra danska aktier under årens lopp. Skicka för säkerhets skull med en lapp om hur man hittar den danska skatten (t.ex. datum för utbetalning) och att du inte fått någon annan sorts kvitto från banken. Man ska fylla i hur många dokument man skickar med, så jag föreslår att du räknar månads- och årsbeskeden och anger summan där, t.ex. 4 om du skickar in 4 månadsbesked.

   Under "Pengeinstitut" fyller du i bankuppgifter. Registreringsnummer, kontonummer och BLZ gäller inte svenska konton. Fyll i BIC-koden under "SWIFT" och IBAN under IBAN. BIC och IBAN är koder som du får från banken. Sök efter bankens BIC-kod på http://www.swift.com/bsl/ så får du upp adressen till banken, som SKAT av någon anledning vill ha. Banken tar ut en avgift för ankommande utlandsbetalning, så undersök vilken bank som tar ut lägst avgift om du har konton på mer än en bank.

   "Attestation af den kompetente myndighed": Fyll i "Sverige" på den streckade linjen (efter "og"). Skicka sedan den ifyllda blanketten till skattekontoret i Östersund, som fyller i datum och sätter dit en stämpel. Skattekontoret i Östersund har förmodligen inte använding av kontobeskeden från Avanza, utan ska bara intyga att du var mantalsförd i Sverige under hela den perioden då utbetalningarna ägde rum. Det är bara danska SKAT som behöver bevis på att du faktiskt fått utdelning och betalat fel skatt på den. Be för säkerhets skull även om ett separat hemvistintyg som intygar att du var mantalsskriven i Sverige.

   När du får svar från skattekontoret i Östersund, skickar du alla papper till Skattecenter Høje-Taastrup (se adressen på den danska blanketten) och ser vad som händer. Har inte testat detta själv ännu. På grund av besväret med ansökningen verkar det vara smart att ansöka för flera år åt gången och då så sällan som dansk lag tillåter utan att något preskriberas, så det dröjer lite innan det blir dags för mig att skicka in något.

   Radera
  3. Tack, fantastiskt hjälpsam kommentar!

   Radera
 3. Förstår att du stängde kommentatorsfältet i föregående inlägg, men om man först jämför de rödgröna partierna med en av de värsta regimerna i mänsklighetens historia och sedan säger att man vill undvika utflykter i det politiska och ber om respektfull attityd, så får man kanske skylla sig själv. Som man bäddar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det var ett specifikt parti som jag anspelade på, så ja, det var kanske ett självmål. Nu vill jag dock inte att debatten ska fortsätta här, tack.

   Radera
 4. funderar på att investera i maersk. Förvisso synd med Brasilien, men ser mer positivt än negativt. det var länge sedan du gjorde an analys av bolaget. har ditt ställningstagande ändrats? Skulle du investera idag?

  Du avrådde mig att investera i Bonhaur, ett råd jag följde. Ser du samma fara i denna aktie? Mitt syfte är att bygga en utdelningsmaskin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att se att du finns utanför Twitter :-). Maersk är stabilare än Bonheur och mer av ett grundinnehav, men man är ingen högutdelare och danska källskatter innebär administration om du inte kör via KF.

   Radera
  2. Hur funkar dansk källskatt hos Avanza om man använder kapitalförsäkring? Dras det 27 % eller 15 % då? Som jag har förstått det, begär Avanza avräkning hos svenska Skatteverket, men svenska Skatteverket kan väl bara medge 15 % avräkning?

   Radera
  3. Det dras 27 procent källskatt initialt men Avanza fixar pappersarbetet och pengarna kommer tillbaka ett tag senare.

   Radera
  4. Även de sista 12 procenten? Det är inte så att man bara får de 15 % som Riksskatteverket medger avräkning för?

   Innebär Avanzas upplägg att det är omöjligt att utnyttja rösträtten för de danska aktierna? Just danskarna verkar vara bra på att erbjuda möjlighet att rösta i förväg över Internet, men det kräver "navnenotering", d.v.s. att Avanza ber VP Securities att uppge aktieägarens namn och adress för bolagets "ejerbogsfører".

   Radera
  5. Ja, de 12 är det som kommer tillbaka med fördröjning. De första 15 kommer snabbare, har ingen privat KF så jag kan inte den proceduren exakt. Har för mig att bloggrannen Gustav skrivit om detta.

   Radera
 5. Tack för ditt svar!

  Ang. utdelningen, är den ändå inte ngrlunda "ok"? 3st aktier ger ca 5000kr, eller tittar jag fel?

  Jag har ISK via Avanza. Således blir det pappersarbete om jag väljer att investera i denna aktie...hmm. Just pappersarbete är inget jag är ett stort "fan" av, så det var en negativ nyhet för mig...

  Kanske bör jag se vidare? Kollar även Wal-Mart, Sampo & Castellum, men de är just nu lite för höga för mig...(som om det nånsin är "billigt").

  Tack för ditt svar. Vet att du inte vill ge råd e.d. men har du ett förslag på ett bolag jag kan titta på. Jag kan garantera att jag är fullt medveten om att det är JAG som fattar det slutgiltiga beslutet.

  Jag har tittat på din bevakningslista och försöker lära mig mkt av den:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk på att Mærsk genomförde en fondemission tidigare i år, vilket i praktiken innebar en split där varje aktie delades i 5. Utdelningen kom före fondemissionen. 3 gamla aktier gav sålunda 5.000 (svenska) kronor. På börsen säljs dock numera nya aktier. För att få lika stor andel av bolaget till nästa utdelning, måste du köpa 15 nya aktier.

   Om du stoppar in danska aktier i ett investeringssparkonto eller i en traditionell depå i Hagströmers bank (Avanza alltså), debiteras fel dansk källskatt, med pappersarbete som följd. Om det avskräcker dig, kan du skaffa ett investeringssparkonto eller en traditionell depå i Dinkelspiels bank (alltså Nordnet). Då sägs det att man slipper pappersarbetet (men jag har inte testat). Om du inte vill flytta all verksamhet till Dinkelspiels bank, kan du nöja dig med att endast ha danska aktier där men behålla övriga värdepapper i Hagströmers bank.

   Radera
  2. Det är inget fel på Maersks utdelning, men du nämnde "utdelningsportfölj" och då låter 1,9 procent lite lågt. De bolag jag själv tittar på finns i bevakningslistan. Om du vill använda mitt "grundarbete" så är ju tipset att läsa igenom analyserna av bolagen på listan. Enklast är att klicka på bolagsnamnet i taggmolnet i högerkolumnen, så får du med alla analyser och kommentarer per bolag.

   Radera
  3. Svarade via twitter men passar på att framföra mina djupa "tack" för att du tog dig tid att svara. Jag har läst mkt om Deere & Co. just nu (ämnar beta av de flesta bolagen i din lista och just nu ser de och Bonhaur "billigast" ut. Är medveten om riskerna i båda och fram för allt i Bonhaur). Ännu en gång; tack!

   Radera
 6. Intressant svar om krånglet med danska skatteverket. Hoppas det svenska är smidigare! Är själv finländare med svenska aktier på Interactive Brokers UK. Från utdelningarna på dessa har 30% skatt dragits av trots att bara 15% borde dras enl nordiska skatteavtalet (på mina svenska aktier på Nordnet har helt korrekt bara 15% dragits av). Men det verkar vara en ganska straight forward process att begära återbetalning, bara att fylla i rätt blankett o bifoga bilagor. Jag skickade in min ansökan i maj i år men har ännu inte fått något svar; kanske det finns någon här på bloggen som kan uppskatta vilken tidtabell en sånhär process följer...

  Men annars: tack för en utmärkt blogg och lycka till med portföljen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du bor i Finland och fel skatt dragits, ska du lämna in SKV 3740: http://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/3740.4.14c8822103ed36869780003844.html

   Observera att finska banker kan ta ut en avgift för att ta emot betalningar i svenska kronor. Därför kan det vara en bra idé att fylla i rutan om betalning i euro, så slipper du avgiften i och med att pengarna växlas i Sverige. På motsvarande danska blankett kan man inte välja att få utbetalningen i någon annan valuta än DKK. Svenska banker tar i regel ut en högre avgift för att ta emot betalningar i DKK än för SEK/EUR.

   Radera
 7. Jag hade tydligen satt ett larm på Maersk upptäckte jag idag:)
  Hittar inte din lista men vad hade du satt för "köpläges-kurs" på Maersk?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.