måndag 16 juni 2014

Swedbanks riskvikter

Idag släppte Swedbank ett pressmeddelande att man fått godkänt av Finansinspektionen att använda en egen avancerad intern riskklassificeringsmetod, fyndigt benämnd A-IRK. Jag har kommenterat riskvikter här på bloggen förut.

Budskapet i Swedbanks meddelande är att en metod som sänker riskexponeringsbeloppet med knappt 70 miljarder kronor har godkänts och därmed minskar också behovet av eget kapital då kärnprimärkapitalrelationen ökar med 3,4 procentenheter till följd av beslutet från FI. När ett bolag kan tjäna lika mycket pengar med mindre kapitalbindning blir det logiskt sett mer värt, och aktien steg följaktligen med 1,3 procent. Det man ska komma ihåg är dock att ur ett verkligt riskperspektiv har ingenting ändrats, det som värderas upp idag är att bolaget kan dela ut en del av eget kapital - hur mycket lovar man att kommentera i Q2-rapporten.

Väldigt kortfattat innebär beslutet att FI tillåter Swedbank att operera med lite mindre kapital ur ett kapitaltäckningsperspektiv (det finns även krav ur likviditetsperspektiv som inte påverkas av detta), dvs. ta en faktiskt högre risk i sin verksamhet. Att jubla för beslutet är därmed en aning naivt. Men samtidigt finns det inga skäl att just Swedbank skulle tvingas ha högre kapitalbindning än de andra storbankerna, så ur det perspektivet har ett fel raderats och därmed är det något marginellt positivt åtminstone i det korta loppet.

För en kortsiktig ägare är det perfekt då det öppnar för engångsutskiftning av kapital till ägarna vilket säkert även kan pressa upp börskursen kortsiktigt, vilket ju bevisades idag.

8 kommentarer:

 1. Först och främst vill jag tacka för en av Sveriges absolut bästa bloggar kring investeringar.

  Som ägare av Swedbank känns nyheten ändå positiv om än inte revolutionerande. Kortsiktigt kommer kursen att påverkas i positiv riktning.

  Jag vill också passa på att marknadsföra min alldeles nystartade blogg. Ni hittar den på http:///vagentill-frihet.blogspot.se. På bloggen kan ni följa vår resa att realisera vår dröm, en dröm som innebär att vi får möjlighet att kliva ur ekorrhjulet, flytta till ett varmare land med lägre levnadskostnader och få mer tid för varandra och mer tid till projekt vi brinner för. Välkomna!

  SvaraRadera
 2. Blir tydligen ingen höjd utdelning enligt :
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/06/16/swedbank-valdigt-valkapitaliserade-men-ej-hojd-utdelning-fc.html
  Känns väl som det finns utrymme att öka utdelningen dock iom att de har hög kärnkapitalrelation och begränsat med tillväxt. Något bör de behöva hitta på med pengarna, återköp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag såg den också, men det är ju extremt tidigt att kommentera 2015 års utdelning...

   Radera
  2. Jag skulle inte heller ta det för givet att utdelningen ökar till slut ändå

   Radera
  3. Det är nog få som IOM detta räknar med höjd utdelning. Däremot har den politiska retoriken gått åt hållet att Swedbank minsann ska tvingas sänka utdelningen för att Borg ska kunna attrahera röster från bidragslägret

   Radera
 3. Scandi Standard (Kronfågel m.m.) ska snart børs noteras, kan inte det vara något før din portfølj?
  Kyckling sæljs ju bra oavsett vilken konjuktur vi befinner oss i :)

  SvaraRadera
 4. Har du några kommentarer till Maersks avbrutna P3 allians?

  https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/06/17/the-planned-p3-network-abandoned.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen inte, jag har inte läst på så mycket om P3-nätverket. Tydligen hade många räknat med nätverket eftersom det påverkade aktiekursen så mycket. Med P3 på plats hade sannolikt konkurrensbilden minskat något och man hade säkert kunnat spara mycket på samordningen.

   När nu det planerade samarbetet är avblåst har ju egentligen inget ändrats.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.