onsdag 7 maj 2014

Rapport från Fred. Olsen Energy

Eftersom Fred. Olsen Energy (FOE) är det största enskilda innehavet i Bonheur läste jag igenom dagens kvartalsrapport och den medföljande presentationen, den senare rekommenderas eftersom den är klart tydligare än rapporten.

Den stora händelsen under kvartalet var att borrskeppet Bolette Dolphin slutlevererades och sattes i transit till västra Afrika. Fartyget gav ett positivt bidrag till EBITDA, men slutbetalades också vilket ökade skuldsättningsgraden. Soliditeten sjönk från 47 procent vid årsskiftet till 43 procent den 31 mars.

Kvartalet innehöll också två oplanerade avbrott för Bredford och nyligen ombyggda Borgholm. Dessa avbrott drabbade lönsamheten rejält och med tanke på att man har tre femårsgenomgångar (Class Renewal Surveys) under året så ser det redan nu ut att bli ett svagt år för FOE. Två genomgångar bör såklart vara normalnivån för ett företag med tio riggar, så det är minsta möjliga avvikelse, men det kommer att påverka lönsamheten.

Jämförelser med Q1 2013:
 • Intäkterna sjönk med 2 procent till 278 miljoner USD (nya redovisningsvalutan)
 • Kostnaderna i rörelsen steg med 24 procent till 176 miljoner, främst på grund av reparationer och driftsättningen av nya borrskeppet
 • Resultatet per aktie halverades till 35 cent och på rullande 12 månader har man en intjäning på 4,13 dollar 
Med tanke på investeringsbehovet framåt i den nya riggen som kommer i slutet av 2015 och hur balansräkningen ser ut just nu hade det inte förvånat mig om FOE valt att hålla inne lite på utdelningen, men man håller den uppe på 20 NOK per aktie även detta år.

9 kommentarer:

 1. Hej Luppen!

  Jag börjar själv intressera mig för en investering i FOE/Bonheur, men jag har en fundering gällande vinsten. Hur ser du på att den varit sjunkande i 3-4 år trots att omsättningen ökat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror FOE:s resultat kan stiga en del med det nya borrskeppet och nya djuphavsriggen, men hela branschen är osäker just nu. Det som lockar mig med Bonheur är att FOE kan ge hyggligt kassaflöde om än stagnerande samtidigt som andra affärsområden har stor förbättringspotential. FOE skulle jag inte investera i direkt.

   Radera
 2. fel av Fred Olsen att ge extrautdelning. 10kr hade varit klokare. Fortsätter bevaka Bonheur och köper försiktigt vid ytterligare nedgång. Fred Olsen ser jag som lite för riskfyllt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min bild är att familjen Olsen vill frigöra kapital från FOE för sina satsningar på Renewables och Offshore Wind.

   Radera
 3. Det passar mig bra. Jag vill gärna komplettera min mer svensk fokuserade vindinvestering - Eolus vind, ett bra bolag för den som tittar på small caps och tänker lång sikt.

  SvaraRadera
 4. FOE har ju en lite speciell utdelningspolicy. Målsättningen är att dela ut 10kr om året. Ingen procent av resultatet eller sådant som dom flesta andra bolag brukar ha utan kort och gott 10kr varje år. Så lägre än så sänker dom den nog inte.

  http://fredolsen-energy.com/dividend

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en rätt bisarr policy om du frågar mig...

   Radera
 5. Vad uppskattar du att FOE skulle få för mot.pris?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.