måndag 8 april 2013

Utdelning Wal-Mart

I fredags kom årets första kvartalsutdelning från Walmart, eller Wal-Mart Stores Inc. som företaget formellt heter. Familjen Waltons stolthet delade ut 47 amerikanska cent per aktie vilket blev 3,04 kronor med dagens dollarkurs.

Tabellen nedan visar årets utdelningar hittills, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-04-05Wal-Mart1203,04365
13-03-28Swedbank A+Pref2 8879,9028 581
13-03-28Handelsbanken A+B3 46510,7537 249
13-03-27Beijer Alma987,00686
13-03-15Microsoft1701,47250
13-03-14Johnson & Johnson953,90370
13-02-15Apple1016,80168
Summa67 670

Nu följer en ganska utdelningsintensiv period. Låt oss hoppas på sjunkande aktiepriser så att det går att återinvestera utdelningarna med vettig avkastning.

20 kommentarer:

 1. Wow. Enormt imponerande. En god bit på väg där. Hur mycket är hela ditt innehav på?

  SvaraRadera
 2. Funderar du något på räntebevis nu när det är svårt att hitta köpvärda aktier? Graham menar ju att man alltid ska ha mellan 25% -75% bonds. Räntebevis är väl det som närmast kan jämföras med bonds.

  //Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kikade på räntebevis för något år sedan och var ganska positiv då. Jag har blivit lite mer ljummen sedan dess. Bevisen introducerar en motpartsrisk som förvisso inte är så skrämmande men man tar också en risk som bankerna själva inte skulle ta för den avkastning man får.

   Radera
 3. Min känsla är att en rotation från företagsobligationer till aktier sker. Då kanske till aktier som påminner om obligationer dvs stabila bolag med hög direktavkastning. När utdelningarna har fallit letar massan efter tillväxtaktier. Om jag får sia i kaffesumpet så blir det en stökig sommar och under året sänker man räntan. Den låga räntan blåser upp tillgångspriser som aktier och fastigheter. Aktier ser ut att vara den enda tillgången som är rimligt värderad.

  Företagsobligationer känns riskabelt med en stor nedsida? Brukar du investera i fonder med företagsobligationer eller kör du aktier och sparkonto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag lämnar aktier vill jag ha så låg korrelation som möjligt, så det blir korta räntefonder eller bankkonto.

   Radera
  2. Anonym!
   En fråga: Du skriver att när utdelningarna har fallit letar massan efter tillväxtaktier. Vem är denna massa?????
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  3. Jag undrar vilka kriterier du har Luppen för att lämna aktier mot korta räntefonder eller bankkonto? Jag trodde att du som värdeinvesterare körde enligt modellen buy and hold?

   Jag har sålt en hel del skog som har genererat en mycket bra slant under de senaste decennierna. Jag skulle nu vilja placera dem i aktier för att kunna leva på avkastningen. En sak har jag lärt mig den hårda vägen och det är att man måste vara mer fokuserad på att inte förlora pengar än att tjäna pengar för att bygga stora värden. Därför undrar jag hur du resonerar om när det är dags att lämna börsen.

   Tack för en mycket bra blogg. Jag ser alltid fram mot dina nya inlägg.

   Mvh Björn

   Radera
  4. @Björn: buy and hold är idealet, dvs. att bolaget är så bra och utvecklas så väl att jag kan behålla det över obestämd tid. Det är dock inte alltid det går som man tänkt.

   Jag har dock ingen tanke på att lämna aktier. Det är bara det att om jag inte hittar något jag tycker är billigt nog för mina månadsinköp så lägger jag pengarna på hög istället (i en räntefond eller på ett konto). Det har ännu inte hänt.

   Radera
 4. Offtopic: skulle vara kul att höra åsikter om norska Storebrand. Köpvärd idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat lite på dess huvudägare, Gjensidige, men aldrig på Storebrand självt.

   Radera
 5. Hej Luppen! Fantastiskt bra aktieblogg må jag säga.

  Jag såg din analys av Atlas Copco (http://lundaluppen.blogspot.se/2012/01/analys-av-atlas-copco.html) och gjorde nu en egen. Vad jag fick fram så klarar företaget alla Grahamkriterier idag (ink P/E) samt ett väldigt högt ROE och stabil utdelningstillväxt.

  Det är ju ett gammalt skönt Svenskt verkstadsföretag, varför denna låga värdering?

  Hur ser du på Atlas Copco just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Atlas Copco är ett fint bolag som ingår i portföljen via Investor. Jag skulle gärna köpa det men då till en lite lägre peng än vad aktien kostar idag.

   Radera
  2. Tack för ditt svar!

   Javisst vill man alltid köpa till en lägre peng, speciellt när man tittar på kurshistoriken - men resultatet verkar ju öka kontinuerligt så dagens pris känns motiverat.

   Med ett K/M värde på 0,77 hamnar det högt på min bevakningslista.

   Om man vill tajma en konjuktursdipp får man väl också räkna med att företagens vinster dras ned - vilket i sin tur också påverkar värderingen.

   Radera
 6. Joe The Plumber8 april 2013 kl. 20:34

  Trevligt när pengarna rullar in! =)

  Ang Beijer Alma och dotterbolaget Lesjöfors, hur ser du på att konkurrenter säljer med lägre marginaler för att ta marknadsandelar? Hot mot lönsamheten?

  /Joe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en av företagsekonomins naturlagar att när ett bolag har väldigt hög lönsamhet så flockas konkurrenter. Jag har bevakat Beijer Alma under så kort tid att jag inte riktigt kan svara på frågan. Men man har varit skickliga på att hålla uppe lönsamheten länge nu.

   Radera
 7. Hej Luppen,

  Din blogg är riktigt grym och jag följer den dagligen. Har dock en fråga, hur ser du på ett företag som American Express? Vet att det är ett av Berkshires större innehav. Verkar den intressant för dig?

  SvaraRadera
 8. Hej Lundaluppen, jag vet inte om jag missade det men är bytet till .blogspot.se temporärt eller har du övergivit lundaluppen.se för gott?

  Tack för en enastående blog,
  /Anonym

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.