söndag 7 april 2013

Rapport från Industrivärden

Industrivärden släppte sin rapport för första kvartalet i veckan. Som vanligt är det ingen dramatisk läsning. Man redovisar nu Hakon Invest eller ICA Gruppen [sic] som ett innehav medan Höganäs är avyttrat.

Substansvärde per aktie är 150 kronor. Eftersom konvertibelinnehavarna idag tjänar på att konvertera är det dock bättre att titta på värdet efter full konvertering vilket är 144 kronor. Därmed är substansrabatten idag ungefär 19 procent för C-aktien.

Just nu är bloggtempot inte på topp, relativt höga priser på marknaden dämpar nöjet med att analysera aktier och företag. Men eftersom jag på sistone köpt just Industrivärdenaktier har jag på agendan att titta på både Hakon Invest i sin nya tappning ICA Gruppen och Industrivärden.  

15 kommentarer:

 1. Tror på innehaven i Industrivärden. Känns som ett bolag att fylla på i framöver om kursen ligger på en liknande nivå som nu.

  SvaraRadera
 2. Alltid trevligt när det inte händer något dramatiskt :)

  Vad är din gut-feeling för ICA Gruppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min gut-feeling baseras ju på tidigare analyser av Hakon Invest och den är inte så positiv...

   Radera
  2. Nä, jag vet inte riktigt din syn på Hakon Invest men för mig så känns det lite som ett företag utan strategi.

   Radera
  3. Ja inte är min syn positiv... Man har saknat vettig strategi, kompetens och egentligen existensberättigande. Men ICA Group är annorlunda om man avyttrar de andra verksamheterna och flyttar investmentgänget till ICA-handlarnas förening, vilket verkar vara fallet.

   Radera
 3. Intressant blogg du har. Fin portfölj, men man undrar vad du skattar för dina innehav. Antar att du har både depå, ISK och KF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har allt du kan tänka dig utom just KF. Jag har alltid varit skeptiskt till att ha en mellanhand som äger tillgångarna i mitt ställe.

   Radera
 4. Om du har tid och ork så vill jag läsa nått inlägg om vad du tror om börsen just Nu, med dagens höga dow men som fallit sista veckan....?

  Mr Offshore

  SvaraRadera
 5. Lite om Berkshire och indexinvestering. I mitten av 70-talet hade Buffets Berkshire runt 200 miljoner dollar under förvaltning vid ingången av 90-talet hade det växt till mer än 10 miljarder dollar. Buffet hade förvandlats från en spelare som står vid ett roulett bord till ägaren av casinot. Han uttryckte det så här. "In the 70s I had a lot of ideas and very little money" ." In the 90s I have a lot of money but few ideas". Med detta kapital är det svårt att slå index helt enkelt för att Buffet blivit indexet. De framgångar han nått på senare år är framgångarna som affärsman. Det har varit affärer han kunnat göra för att han är rik. Ett exempel är Salomon Brother där han snickrade ihop en kovertible lösning som gav 9% ränta, men med samma möjlighet till vinstutvecklingen som den lille aktieägaren har. Manövern ledde till en rad stämningar men den var laglig. I Gilette gjordes något liknande. När man köper Berkshire så är det mycket affärsmannen Buffet, som passerat 80 år och Munger som passerat 90, man investerar i. Är detta en bra deal? Själv investerar jag i en bred indexfond mot den amerikanska marknaden.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berkshire efter Buffett/Munger kommer att vara institutionsägt, främst av välgörenhetsinstitutioner, samt styrt av tjänstemän. Buffett har säkert riggat det någorlunda, men tanken är inte helt tilltalande. Detta är huvudanledningen att jag själv inte äger B-H trots beundran både för mannen och livsverket.

   Radera
 6. Vi kan väl lära oss att stava. Trött på att man inte kan stava Warren Buffetts namn rätt. Gillette Och Buffett.
  Annars intressant diskussion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym!
   Svårt att säga emot dig. Kul att sakfrågan tilldrog sig ett visst intresse. När Buffett var i 60-70 års åldern handlades Berkshires aktie ganska konstant med en Buffett premie. Det brukade heta om de investerare som köpte in sig här på slutet att man utgick från att mannen levde 10 år till. Vet inte hur Berkshire värderas idag , men med tanke på herrarnas ålder tycker jag inte att det är ett bra bet.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  2. Lars, 2 frågor: 1.Vilken är din indexfond mot amerikansk marknad och var hittar man den?
   2. Har du någon egen blogg? Jag uppskattar dina ofta annorlunda vinklingar på frågeställningar!

   Radera
  3. Hej!
   Jag investerar i Öhmans indexfond USA. Jag tycker som kanske framgått att mitt informationsunderläge är alldeles för stort för att göra direktinvesteringar i USA. Nej jag bloggar inte själv.
   Lars

   Radera
 7. Läste precis att Fortum höjer sin utdelningspolicy.

  Den höjs från 50-60% av vinsten till 50-80%

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3672944.ece

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.