måndag 22 april 2013

Rapport från Johnson & Johnson

Huvudkontoret
För knappt en vecka sedan släppte Johnson & Johnson sin rapport för årets första kvartal. Som vanligt med J&J handlar det om ganska små rörelser, där huvuddelen i den tillväxt vi sett under senaste året kommit från förvärvet av Synthes. Några huvudpunkter från rapporten:

 • Omsättningen för kvartalet (och året hittills) ökade med 8,5 procent
 • Det justerade resultatet per aktie efter utspädningökade med 5 procent till 1,44 dollar per aktie, medan redovisat resultat per aktie faktiskt föll 13 procent till 1,22 dollar per aktie
 • Årets resultat förväntas landa i intervallet 5,35-5,45 dollar, en fantastisk precision måste jag säga
 • Merparten av tillväxten kom från läkemedel och medicinteknik, konsumentsidan visade mycket liten tillväxt, till viss del negativt påverkad av en stärkt dollar 
Jag har en antagen intjäningsförmåga på 4,20 dollar per aktie för Johnson & Johnson idag. Både redovisad vinst och de egna estimaten ligger en bra bit över detta nu när de största produktionsproblemen verkar ligga bakom företaget. Jag ska fundera på om intjäningsförmågan fram till nästa bevakningslista. Även om man skulle utgå ifrån företagets estimat (vilket jag inte har för avsikt att göra) skulle dagens kurs på drygt 84 dollar vara relativt utmanande med tanke på den blygsamma tillväxttakten.

20 kommentarer:

 1. Ja det är svårt att göra några större fyndköp på den amerikanska marknaden. Sedan må det vara Apple, Coca-cola eller JNJ. Prissättning är ofta ganska så effektiv.
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får man nog säga. Jag har lyckats hyggligt med JNJ och Wal-Mart genom att köpa i samband med skandaler/problem som visat sig något mer tillfälliga än marknaden i stort ansett. Om man ska lyckas sätta något sådant i system måste man vara rejält tålmodig och vara beredd att bara handla bolagen någon enstaka gång under en 5-10-årsperiod. Och det finns förstås risken att skandalen/problemet tvärtom visar sig mer omfattande än vad man tror.

   Radera
  2. Japp!
   Håller helt med dig. Proceduren är ju också tidskrävande, och en uppvisning i ett stort tålamod och en ännu större investeringsdisciplin. De flesta investerare har varken disciplin eller för den delen det tålamod som krävs.
   Med vänlig hälsning
   Lars
   P.s Fast jag kan inte låta bli att bli nyfiken på Apple, och den värdering dom har. Tittar inte på amerikanska aktier för direktköp men när det gäller Apple så undrar man onekligen var haken ligger.

   Radera
  3. Haken är osäkerhet. De har en stor kassa som inte behövs i verksamheten men verkar ovilliga att dela ut den. Väntar dyra förvärv? Kommer marginalerna krympa ytterligare? Kommer de nya produkterna att flippa eller floppa? osv..

   Äger själv Apple men är just nu rätt ovillig att köpa fler.

   Radera
  4. JH!
   Jo nog är det så, men jag tycker ändå att det ser billigt ut. Jag förstår däremot inte var varför du är ovillig till att köpa mer nu när Apple handlas på dessa nivåer. Jag tror att du köpt till betydligt högre priser. Då uppstår frågan varför behåller du då aktien?
   Lars

   Radera
  5. JH,
   Ovilliga vet jag inte. Aktien ger idag en direktavkastning på 2,7% vilket jag tycker är bra.

   Vad vet du, jag eller någon annan om kassan behövs i verksamheten? Detta är ett av världens största bolag. Jag tror nog att de har rätt bra koll på vad de kan/bör/ska göra med sin kassa.

   Mvh Johan

   Radera
 2. Hej,

  Jag sitter också still i båten för nu när det gäller direkta aktieköp. Min bevakningslista är för dyr, helt enkelt...

  Har rebalanserat en del fondsparande (PPM och min Avtalspension) genom att sälja aktiefonder (Avanza Zero samt fonder som följer S&P500) och köpa räntefonder...

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog hoppfull att jag ska kunna hitta något, dock inte i USA. Industrivärden och faktiskt Beijer Alma ser lite intressanta ut just nu.

   Radera
  2. Vad tycker du om fortums värdering efter prisfallet?

   Radera
  3. @Anonym: jag har fortfarande inte fått en helt klar bild av hur utsläppsrättsfrågan påverkar vinsterna framöver. Sedan får man betänka att utdelningen skett, men visst ser priset helt ok ut idag, inte otänkbart att jag köper mer.

   Radera
  4. Tycker Skanska ser intressant ut, har gått från 115 till 105 efter utdelningen samtidigt som miljardordrar droppar in.

   Radera
 3. Får man fråga varför du väljer att inte titta mot amerikanska aktier som du skrev ovan?

  Har själv ögonen på Exxon Mobil. Har du någon åsikt om värderingen där och är det något som skulle passa din portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte jätteglad för oljebolag eller råvarubolag, och har inte tittat på ExxonMobil.

   Radera
  2. Oskar,

   För egen del beror det dels på att kurserna på de flesta nordamerikanska bolag jag är intresserad av (inklusive de jag redan äger) stigit markant, dels på att kronan försvagats mot dollarn.

   Dyrt från "två håll" så att säga...

   Mvh

   Carolus

   Radera
 4. Jag håller mer Lars. Anser att priset på Apple idag är billigt även om vinsterna sjunker på iPhones med 30% och kassan består som räntebärande papper.
  Köpte mina första Apple nu för $396

  /Erik

  SvaraRadera
 5. företagets estimat är nog i överkant då det exkluderar rättegångs- och stämningskostnader.

  SvaraRadera
 6. hej, jag tycker att det är svårt att hitta rapportdatum för utländska bolag. vet du när jnj kommer med kommande rapporter 2013 och var man hittar detta.
  Med vänlig hälsning M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker själv det enklaste är att att registrera sig för e-postnotifieringar. Då får man det visserligen inte i förhand men man får det direkt. För JNJ kan du registrera dig här.

   Radera
 7. Hej, tack för en intressant blogg..
  Funderar lite på Johnson & Johnson för egen del men är alldeles ny på investeringsmarknaden. Vad kan vara en bra prissättning på deras aktie för att gör en mindre investering?
  Mvh L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv blir jag intresserad vid priser omkring 63 dollar per aktie, men det var ett tag sedan vi såg sådana priser...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.