fredag 21 januari 2011

Rapport från Investor

Som vanligt är Investor tidigt ute med sin bokslutskommuniké, vilket jag tycker är lite imponerande. Industrivärden borde ha det lite enklare kan man tycka.

De flesta kommentarerna kring rapporten har handlat om substansrabatten som nu stigit till 36,6 procent. Substansrabatten är ju ett av investerarens argument för att köpa investmentbolag, även om jag naturligtvis aldrig skulle investera bara på grund av den.

Börje Ekholm och bolaget vill enligt kommentarerna komma till rätta med rabatten (dvs. minska den). Första punkten på första sidan var därför inte särskilt överraskande: utdelningen höjs med 20 %. Just där ligger ju värdet för ägare som köper när substansrabatten är hög, bolagen inuti investmentbolaget betalar ju full utdelning till Investor som, om man skiftar vidare pengarna till sina ägare, kan ge en högre direktavkastning än om ägaren ägde innehaven direkt.

Jag tror att utdelningen är den ena av två nycklar för Investor. Den andra är att göra upp med all dålig publicitet bolaget får. Till största delen är den välförtjänt, märkliga ersättningar till äldre Wallenbergare m.m., men ibland blir de slagna i skallen även när de maximerar sina ägares värden (Scaniaaffären som i princip aldrig omnämns positivt någonstans gav mig en rejäl substansvärdesökning).

Så därmed blir mitt förslag till Börje Ekholm följande handlingsplan:
 1. Fortsätt att höja utdelningen
 2. Städa upp bakgården, låt Wallenbergarna fortsätta suga ut sina egna stiftelser men håll åtminstone Investor rent
 3. Anställ ett mediaproffs och börja bygga vettiga relationer med media
Tror ni han läser?

7 kommentarer:

 1. Kanske dags för en analysduell mellan Investor och Industrivärden, med tanke på den förras exploderande och den senares krympande rabatt?

  /Starvid

  SvaraRadera
 2. Hur ser du på Investors egna kapital och intjäningsförmåga? Håller du fast vid vad du beräknade i analysen i april? http://www.lundaluppen.se/2010/04/analys-av-investor.html

  SvaraRadera
 3. @Arvid: ingen dum ide
  @tias: jag tror att de siffrorna stämmer någorlunda fortfarande, men det är kanske läge för en uppdatering

  SvaraRadera
 4. Äger själv aktier i båda Investor och Industrivärden. Industrivärden känns mer proffsiga även om det också är ett maktbolag.

  Arvodena baseras mer på "kompetens" då sfärens ledare inte är baserad på en dynasti.

  En dynasti som lyckats bättre än Wallenberg är Söderberg.

  SvaraRadera
 5. Jag kan ju lägga till att Börje borde fundera på återköp av egna aktier som ett komplement till utdelningen.

  SvaraRadera
 6. Ja... jag har mycket svårt att tro att Investor klarar av att hitta en mer lönsam investering än aktieåterköp Särskilt med tanke på det misslyckade EQT/Investor Growth Capital. Eller ja, det blev ju lyckat för vissa. Vilket förstås var själva idén från första början...

  /Starvid

  SvaraRadera
 7. Hej grym blogg! Nu när fastighetsbolag har hamnat under luppen skulle det vara kul att höra din åsikt om REITs ( t.ex. http://finance.yahoo.com/q?s=NLY&ql=0). Det som främst verkar lockande i min mening är direktavkastningen och de låga astighetspriserna i USA. Vad anser du?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.