söndag 29 augusti 2010

HQ Bank-dramat

Nu under helgen har dramat om HQ Bank tagit rejäl fart. Det började i maj med att man medgav stora förluster på tradingavdelningen. Det som hände i fredags kväll var att Finansinspektionen meddelade att samtliga tillstånd dras in för banken som därmed förbjuds att bedriva sin verksamhet och tvångslikvideras.

Finansinspektionens beslut är välskrivet och rekommenderad läsning till alla som är intresserade. En ganska ful detalj i det stora är att den enda styrelseledamot som nämns med någon respekt är Catharina Lagerstam. Den ledamot som Mats Qviberg i stridens hetta dömde ut för att hon "inte hade nerver" för arbetet. I själva verket tycks hon ha varit den enda som hade kompetens att bedöma bankens verksamhet.

För oss värdeinvesterare har vi ett klassiskt fall av "distressed investing" framför oss. Vad är HQ värt på måndag? Till att börja med försöker man nu sälja bankverksamheten innan måndag. Men om vi antar att man inte lyckas? NASDAQ OMX har ännu inte meddelat några åtgärder för handeln med HQ AB, men handelsstopp är väl inte helt otänkbart? (Däremot har börsen dragit in HQ Banks rättigheter att bedriva handel för sina kunders räkning)

Chanserna/riskerna för en överreaktion är stora i ett sådant läge, den som kan hålla huvudet kallt och göra en bra analys kan säkert göra en liten hacka i ett läge som detta. Naturligtvis bör även Öresund studeras noga i det här läget.

1 kommentar:

  1. Ska bli intressant att se hur mycket Öresund går ner idag. Överreaktion är nog ganska troligt.

    Enligt affärsvärlden blir det ingen försäljning av HQ bank.
    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article802923.ece

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.