Tack vara Finanskvinnan och hennes tidiga orange kuvert kunde jag idag färdigställa pensionsbokslutet för 2013 med medelspararens resultat. Min enkla sparstrategi fick för första gången se sig distanserad av genomsnittet (21-19 till medelspararen).
Min gissning är att medelspararen fick en rejäl skjuts av AP7 Såfa:s hävstångsstrategi. Jag är lite nyfiken på hur den kommer att uppfattas när marknaden får ett riktigt svagt år.
Nu vet jag inte allt för mycket hur det fungerar med korta räntefonder som spiltan hanterar. Under tiden som börsen föll pga Rysslands offensiv mot Ukraina noterades Spiltan räntefond gå upp 0,09 % under en dag., där medel annars legat på max 0,01-0,02 % per dag.
SvaraRaderaTror du det är rimligt att anta att under en finanskris, med "domedagsrubriker", att spiltan räntefonds kurva stiger brantare än när OMX presterar? Detta skulle i sådana fall leda till att Spiltan på ett sunt sätt kompenserar mer för fallande Avanza Zero och jämnar ut förlusten totalt.
Hej, jag tror man får göra en djup analys av fondens innehav innan man definitivt kan dra någon sådan slutsats.
RaderaDet här med PPM tycker jag är intressant. Jag började, precis som LL, att följa ppm-doktorn och det gick ju strålande ett tag. Och inte lika strålande efter ett längre tag när verkligheten kom ikapp. Där efter placerade jag enl eget huvud, och ansträngde mig verkligen. Strategin var någon slags variant av att tajma marknaden, och att hitta vinnarfonder. Facit av detta (och jag lade rätt mycket tid), blev 6% per år i snitt, ingen höjdare alltså. Dessutom väldigt slagigt från år till år, stora uppgångar och ännu större nedgångar - att tajma marknaden är som bekant lite svårt över tid.
SvaraRaderaSå, nu har jag gått över till en variant av rebalansering, men ist för en indexfond har jag tre, annars är upplägget som LLs. Jag rebalancerar också mekaniskt varje kvartal. Återstå att se hur detta presterar, har fått redigt med stryk av en ung, ointresserad kollega de senaste åren (AP7 såfa).
Vilka tre indexfonder? Och har du Spiltan räntefond eller annan?
RaderaInser nu att jag uttryckte mig oklart, istället för endast avanza Zero har jag tre fonder, inte nödvändigtvis indexfonder. Fonderna är: avanza Zero, didner & gerge aktiefond och Skagen global. Räntefonden är mycket riktig spiltans ja.
RaderaHej Lundaluppen, tack för intressant läsning!
SvaraRaderaVilka/hur många analystjänster använder/betalar du för? (och ni andra läsare?) Använder du t.ex. Börsdata.se, Hitta Kursvinnare eller vad/vilka sidor använder du för att leta fram svenska och utländska aktier?
Jag använder HK, börsdata.se, forum och lite bloggar.
Ingen alls faktiskt, jag använder Google Finance en hel del men den är gratis. Bloggarna jag läser syns i högerkolumnen här på sajten.
RaderaJag hade förmånen att träffa en riktig kapitalförvaltare i veckan och passade då på att testa lite olika investeringsalternativ på honom. Personligen gillar jag Avanza zero pga den låga avgiften, men det var tydligen helt fel enligt kapitalförvalteran som inte var imponerad av den. Enligt honom tjänade Avanza på den i alla fall och då på "spreaden". Nu när jag kollar upp fonden så kan jag inte se att det finns någon spread på den alls och det är fortfarande avgiftsfritt.
SvaraRaderaFrågan är helt enkelt: var drar de in kulorna på den?
Är det jag som inte har fattat ett dyft och är toklurad? Eller är det helt enkelt så att Avanza kan sälja den fonden utan avgifter för att man tror sig kunna sälja på kunderna andra saker istället som man tjänar pengar på? Jag vet inte hur kostsamt det är att administrera en sådan fond, men man behöver väl inte speciellt många dyra analytiker om man bara följer index....som Robur också gör.
Avanza ZERO är främst ett marknadsföringsinstrument. Fonden ger Avanza mycket uppmärksamhet och lockar kunder till bankens konton. Den tillåts alltså gå back.
RaderaDet var precis min uppfattning. Eventuellt får jag möjliget att träffa den här gentlemannen igen och då vill jag mycket gärna vet mer om vad han egentligen menar. Jag är rätt skeptisk till kapitalrådgivare och kapitalförvaltare överlag. En episod med ACTA för ganska många år sen fick mig att hålla dem väldigt långt borta från mina pengar.
RaderaDe so köper AZ har pengarna liggande där länge och då kan de paketera delar och "låna ut", och på så sätt tjäna lite pengar. Detta är vanligt i USA och jag känner inte till detaljerna hur de gör här i Sverige.
SvaraRaderaNej, fondpengarna investeras i de underliggande aktierna samt på marginalen i derivatinstrument för att parera den likviditet som krävs för kunder som säljer fondandelar. Avkastningen på dessa värdepapper tillfaller fondkunderna, inte fondbolaget.
RaderaMin källa är Gunnar Ek på aktiespararna.
RaderaDu menar kanske att låna ut värdepapper till blankare? Det gör man säkert. Jag läste din kommentar som att pengarna lånades ut.
RaderaJag vet inte om jag svamlar men kanske de har möjlighet att låna ut aktier? Stavros
RaderaHej,
RaderaJag vill bara förtydliga hur vår fond Avanza Zero fungerar. Vi handlar inte några andra instrument än de aktier som fonden (och underliggande index) består av. Vi nyttjar alltså inte vår möjlighet att handla med derivat. Inte heller använder vi oss av vår möjlighet att låna ut värdepapper. Om vi skulle göra det så är det viktigt att tänka på att räntan skulle tillfalla fondandelsägarna.
Avanza Zero är helt gratis, det finns inte några "dolda avgifter". Hade vi tagit ut några pengar ut fonden hade vi varit skyldiga att redogöra för detta som en avgift.
Återkom gärna vid fler frågor, tel. 08-562 250 00.
/ Dan, Avanza Bank
Jag finner er strategi som intressant, men när jag räknar ut den totala ökningen så ser jag inte att den slår index och vad är då finessen?
SvaraRaderaFinanskvinnan Lundaluppen PPM medel SIXRX
2009 60 % 160 % 41,60 % 141,60 % 31 % 131 % 52,50 % 152,50 %
2010 13 % 113 % 17,50 % 117,50 % 12 % 112 % 26,70 % 126,70 %
2011 −4 % 96 % −6,50 % 93,50 % −11 % 89 % −13,50 % 86,50 %
2012 7 % 107 % 13,40 % 113,40 % 12 % 112 % 16,50 % 116,50 %
2013 8 % 108 % 19 % 119 % 21 % 121 % 28 % 128 %
2009-2013 200,6 % 209,9 % 177,0 % 249,2 %
2010-2013 125,4 % 148,3 % 135,1 % 163,4 %
Finessen är a) lägre varians och b) en viss möjlighet att göra överavkastning genom ombalansering mellan tillgångsslag.
Radera"Jag är lite nyfiken på hur den kommer att uppfattas när marknaden får ett riktigt svagt år."
SvaraRaderaGå tillbaka och titta på de första årens utveckling. Olycklig tajming: PPM-systemet sjösattes på toppen av IT-bubblan och hade ingen "bra början" (beror på vad för slags attityd man har till nergångar...).
Det var många svarta rubriker i media...
Carolus
Hävstången har bara funnits sedan 2010 då AP Såfa introducerades istället för premiesparfonden.
RaderaAh, ok! Då återstår det att se, alltså...
RaderaMvh
Carolus
Luppen; Har du studerat Hemfosa? Kastade själv ett snabbt öga, räntetäckningsgrad på 1,4 ggr och belåningsgrad på fastigheter 83,9% fick mig att avstå, din åsikt?
SvaraRaderaJag har inte läst prospektet men jag läste bokslutet och det såg inte ut som min typ av fastighetsbolag.
RaderaHej! När börjar Getinge bli köpvärt egentligen? Priset har ju minskat ca 25% på två dagar. Läste din senaste analys igen, du avfärdar ju inte aktien helt... Mvh Calle
SvaraRaderaKring 150 skulle jag bli lite nyfiken.
Radera