torsdag 13 mars 2014

Handelsbankens ÅR 2013 (1) - Genomläsning

Nu när rapportsäsongen är över behöver man lite extra inspiration för att hålla bloggandet igång, annars slutar det med att man räfsar gräsmattan eller annat världsligt. 2012 gick jag igenom The Intelligent Investor kapitel för kapitel tillsammans med bloggens läsare, jag tänkte det kunde vara intressant att göra samma resa genom en årsredovisning. Vad kan då passa bättre än att ta alla årsredovisningars moder, Handelsbankens 216 sidor tunga lunta för år 2013? Det kan ses som en förlängning på "analysskolan" jag skrev för Tele2.

Hur går det här till då? Jo, jag tänkte läsa ett antal sidor av årsredovisningen och redovisa mina tankar kring de sidorna här på bloggen med jämna mellanrum (ett par dagar mellan funkade bra senast). De läsare som är intresserade är då välkomna att komma med kommentarer på årsredovisningen eller mina tankar om densamma. För The Intelligent Investor blev det en del intressanta diskussioner. En årsredovisning är lite annorlunda, så jag är osäker på hur det blir här. Det finns bara ett sätt att få reda på det...

Varför just Handelsbanken? Låt mig göra detta klart direkt: detta är ingen köprekommendation på mitt största innehav. Jag tycker aktien är för dyr idag. Däremot är det just mitt största innehav och jag har läst deras årsredovisningar i många år, så förhoppningsvis har jag lite att komma med i kommentarväg. Sedan är också banker kända för att vara svåra att överblicka, därför kan det vara ett intressant objekt. Jag fick ett läsarförslag om Berkshire Hathaway, men det känns som att alla som kallar sig någonting med "värde" i skriver om den och Buffetts brev, SHB kändes lite fräschare ;-)

Hur hänger du som läsare med? Jo först behöver du skaffa årsredovisningen. Den finns på PDF-format här, så om du gillar elektronisk läsning är det bara att ladda ner den i läsplattan eller till datorn och köra därifrån. Som aktieägare har jag fått en tryckt årsredovisning. Den kan beställas gratis från flera håll, även direkt från Handelsbanken på 08-701 10 00.

Jag tänkte preliminärt dela in läsningen i följande avdelningar
Jag kan tycka det är vettigt att läsa från pärm till pärm även om vissa saker hänger ihop trots avstånd i rapporten.

Varför ska man överhuvudtaget läsa en årsredovisning? Om man inser att en aktie är en ägarandel i ett bolag så följer det naturligt att om man inte vet vad bolaget är så vet man inte vad aktien är. En årsredovisning är en obligatorisk och på många sätt standardiserad informationskälla. Kloka bolag använder denna kanal för att tala till sina ägare och informera dem om bolagets situation. Bolaget och dess styrelse har också omfattande ansvar för innehållet i årsredovisningen, vilket gör att kvaliteten på informationen oftast är mycket bra. Man får dock inte glömma att bolaget beskriver sig själv och därför kan positiv information ofta få större utrymme än negativ.

Varför skrivs en årsredovisning? Enligt Bokföringslagen (tack AnotherValueInvestor för rättelsen) är aktiebolag skyldiga att bokföra och upprätta årsredovisning, det gäller lika mycket för MyFirstStartup.com AB som för Svenska Handelsbanken AB. I Aktiebolagslagen regleras sedan ytterligare kring hur den fastställs med mera. Innehållet i årsredovisningen styrs för de flesta aktiebolag av Årsredovisningslagen, men för banker och andra kreditinstitut finns en egen variant, Lagen om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag.

Jag lovar att inte skriva mer om dessa lagar. Låter upplägget intressant?

27 kommentarer:

 1. Det låter EXTREMT intressant. Att du väljer en bank gör det ännu bättre! Jag har alltid velat fatta hur banker fungerar, jag menar, VERKLIGEN fatta, om du förstår hur jag menar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi se om jag och läsekretsen förstår tillräckligt bra för att få fram det :-)

   Radera
 2. Mycket intressant.

  SvaraRadera
 3. Äntligen ska jag få lära mig vad hållbarhetsredovisningen egentligen säger!

  Skämt åsido, det ska bli intressant att följa den här serien :-)

  SvaraRadera
 4. Årsredovisningen nämns förvisso i aktiebolagslagen, men där handlar bestämmelserna främst om att årsredovisningen skall läggas fram av styrelsen och att revisorn skall granska den m.m. Skyldigheten att upprätta årsredovisning följer av bokföringslagen, i kapitlet om hur den löpande bokföringen avslutas, se 6 kap 2 § bokföringslagen. I sist nämnda paragraf framgår även att årsredovisningen skall, precis som Du är inne på, upprättas och offentliggöras i enlighet med årsredovisningslagen.

  Misstänker att det finns många som aldrig sett en årsredovisning, än mindre har koll på vad den innehåller. Av den anledningen tror jag denna artikelserie kommer bli lärorik för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hepp, det får jag ta och uppdatera...

   Radera
 5. jättebra!
  fick den hem i brevlådan och har alltid tänkt läst den, iaf texten men har inget år gjort det så nu ska jag hänga med:)

  får läsa tom sid 5 idag då och verkligen läsa det noggrant så ska vi se vad du säger om saken sedan, när tror du det publiceras?

  MVH/Tobias

  SvaraRadera
 6. Verkar verkligen intressant! Som nytillkommen läsare gläds jag av sånt här. Ska titta igenom listan på tidigare inläggs-serier också. Bra!

  SvaraRadera
 7. Jaa, det här ser vi fram emot.

  SvaraRadera
 8. Mycket bra. Ser fram emot komprimerad och matnyttig information. Jag hade nog inte kunna sålla och sortera informationen själv, men ser fram emot din syn på det hela. Hoppas oxå lära mig mer om banker generellt som spinoff på denna specifika bank.
  /S

  SvaraRadera
 9. Låter mycket intressant, ser fram emot att följa din tankar

  SvaraRadera
 10. "Jag tycker aktien är för dyr idag."

  Hur hänger detta ihop med att det är ditt största innehav? Är det inte läge att sälja om du inte skulle köpa aktien till nuvarande pris? Jag kanske har missat någon grundläggande investeringsfilosofi men vill gärna veta hur du resonerar.

  SvaraRadera
 11. Då blir jag ju tvungen att läsa den! Det blir intressant att lära sig mer om Handelsbanken, och en liten inblick i ditt huvud :)

  SvaraRadera
 12. Härligt.. årsredovisningen ligger på sängbordet ännu oöppnad..ser ffram emot detta

  SvaraRadera
 13. kan du inte analysera Opus? Underbar blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ge dem ett gratis råd om affärsmodell:

   Erbjud kunder som återkommer efter ett felfritt år att betala en hundring extra - och därmed få eventuella åtgärder mot ytterligare en hundring. En enkel försäkringslösning som gör att kunden får exakt det man vill ha: förutsägbarhet och säkerhet.

   Sprider man det på kollektivet och upphandlar reparationstjänster effektivt så har man en killer till affärsmodell.

   En analys av vad de faktiskt gör får dröja ;-)

   Radera
 14. Jag följer med spänning....
  /DanneO

  SvaraRadera
 15. Ja, jag följer också med stort intresse, det här blir lärorikt för mig, tack på förhand.
  /AS

  SvaraRadera
 16. Du är helt otrolig! Verkligen vår "fader", sund och bra! Tack för detta!! Mvh Lina

  SvaraRadera
 17. Ambitiöst och intressant projekt av dig.

  Vanligt kuriosapåstående; den blå tonen som används genomgående i Handelsbankens årsredovisning är den billigaste att trycka, vilket också skulle vara den främsta anledningen att den används.

  Oklart om det är sant.

  :starke Arvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om den blåa tonen är billig får jag lämna till någon i tryckeribranschen att kommentera, men de flesta marknadsförare/designers jag stött på brukar plocka fram blå färg för att signalera seriositet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.