tisdag 25 mars 2014

Månadens inköp

Som jag nämnt i någon kommentar så blir månadens inköp uppskjutet. De närmaste dagarna väntar utdelningar från Swedbank, Castellum, Handelsbanken och Maersk och genom att skjuta upp inköpet till efter dessa kommit sparar jag en del courtage (förlåt Avanza) och skatt (förlåt svenska staten).

Besparingarna rör sig i storleksordningen 100-150 kronor, så vinsterna är inte enorma. Men sparsamhet är ju en dygd som ger ännu mer pengar att investera senare med nya courtage (varsågod Avanza) och skatter (varsågod svenska staten).

Apropå sparsamhet; just nu håller en del bloggrannar på att ladda upp inför deras #snålmånad som går att följa på Twitter och respektive blogg. För mig är varje månad en lagom snålmånad och när man har familj känns det svårt och lite godtyckligt att välja ut en månad för snålmånad. Jag önskar de andra lycka till dock, och kommer följa deras inlägg.

Jag har också publicerat en ny uppdatering av bevakningslistan. Som vanligt rekommenderar jag att man läser det förklarande inlägget. Genom en lite större nedgång än bara utdelningen har nu Castellum kommit ner på intressanta nivåer igen. Där finner man även Bonheur och Industrivärden. Om jag hade köpt något idag hade valet stått mellan att öka på lite till i Castellum eller Bonheur.

28 kommentarer:

  1. Justerar du bevakningslistan efter att utdelningarna skiftats ut? Castellum har ju kommit ner under 100% nu men det beror ju bara på utdelningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag gör den justeringen i huvudet. Castellum har dock sjunkit ett par kronor extra.

      Radera
  2. Hej!

    Har en fråga angående utdelningen för Castellum. Det finns två olika sorters utdelning varav ena är på 4.25 sek och den andra 3.95 sek, vilken är den som är intressant för min del om jag äger aktier i Castellum.


    Tack på förhand för alla svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, 3,95 kronor är förra årets utdelning. I år blir den 4,25 kronor.

      Radera
    2. Ok, tack så mycket Lundaluppen för snabbt svar!

      Radera
  3. Rätta mig om jag har fel, du kanske inte vill köpa mer industrivärlden, men tar man bort deras utdelning så kommer dom ligga lägre än castellum.
    Själv köpte jag bonheur, men för tillfället är kvoten nog fylld där.
    Du har inte något nytt bolag i rockärmen? ;)

    SvaraRadera
  4. Konflikten mellom Russland og Vesten underbygger Bonheur caset. Europa ønsker nå i enda større grad å jobbe mot energiuavhengighet fra Russland. Det taler for økt fokus på gassforsyning fra Nordsjøen(fred.olsen energy) og renewable energy(Både Wind-shipping og mulig ytterligere subsidiering for nye vindparker) Value Trønder

    SvaraRadera
  5. Negativ syn på offshoreriggar: http://www.ft.com/intl/cms/s/3/57ca690c-b352-11e3-b891-00144feabdc0.html?siteedition=intl

    SvaraRadera
  6. Börjar det inte ta emot med de månatliga inköpen när i stort sett alla bolag utom nykomlingen bonheur har stigit över motiverat pris? Kanske vore det bättre att acceptera läget och bygga likviditet än att ta in en nykomling (från en främmande bransch?) och tro att marknaden missat prissätta just detta bolag med 30%?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer att bygga likviditet när inget är köpvärt eller om jag fått tillräckligt av Bonheur.

      Radera
  7. LL - Jag hoppas det snart kommer ett blogginlägg med dina tankar kring SHB-affären!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, ska bara jobba lite först. Önskar jag kunde gått på stämman.

      Radera
  8. Hej Lundaluppen,
    Tack för en grymt bra blogg med intressant läsning.
    Om du skulle starta ifrån början och ha en startpott på 100 000 kr i dagens läge.
    Hur hade du då investerat? I vilka bolag och hur mycket i varje?

    //Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som P Falck säger (ref. till FAQ) nedan blir det "hypotetisk investering" vilket alltid blir närapå meningslöst. En gång i tiden började jag med att köpa 50/50 i Industrivärden/Investor. Det var ingen dålig idé men jag köpte ofta för dyrt och det tog många år innan det gav bra avkastning.

      Radera
  9. Bra fråga! Intressant att veta hur alla tänker kring detta! Är det helt fel tid att köpa in sig på börsen eller finns det fortfarande möjligheter?

    SvaraRadera
  10. FAQ:n gentlemen, punkt 3 http://lundaluppen.blogspot.se/p/faq-vanliga-fragor.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker den här frågan förtjänar en egen punkt i FAQ:n.

      Radera
  11. Många anser nog att Hufvudstaden är Sveriges finaste fastighetsbolag. Har du någon aning om varför aktien i princip stått still medans flera andra aktörer i branschen stigit ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var på stämman. Så länge det finns folk som flyger till Sthlm för att väskan för 295000:- är slut på övriga ställen utom Biblioteksgatan/NK ( hyresvärd Hufudstaden) så finns här pengar att tjäna! O dom som har råd blir alltfler.

      Radera
  12. Hej LL och tack för din grymma blogg :)

    Denna frågan är inte relevant till inlägget i sig men eftersom du har bra insyn i bolagen i fråga och är väldigt kunnig så tänkte jag höra med dig lite kring mina investeringstankar.

    Anser du att det är en sund investering att bygga en grund av portföljen med följande långsiktiga innehav, Castellum, H&M, Industrivärden, Skanska, Handelsbanken, ICA-Gruppen?
    Jag tror mycket på varje enskilt bolag. I mitt tycke är Industrivärden det bästa investmentbolaget.
    Men blir det för mycket att äga tre bolag, som ändå finns inom Industrivärden och dessutom bygga en grund av portföljen på det?

    Sen tycker jag det blir klurigt att räkna på fördelningen i portföljen.
    Hur räknar jag på enklaste sättet?
    Säg att 150 000kr är fördelat på dessa innehaven. 25 000 / per aktie. Det blir ca 17%.
    Ska jag därefter dela upp industrivärdens innehav? Så Industrivärdens innehav i handelsbanken är 26% vilket betyder att 26% av 25 000 = 6500kr, då borde alltså min andel i SHB bli 25 000 + 6500 = 31 500, som blir 21%? Som i sin tur äger 10% av industrivärden.
    Men hur räknar jag här då jag inte vet hur stor del av handelsbanken som består av indu? Eftersom indu äger stor del av handelsbanken så behöver jag knappt räkna på handelsbankens innehav i indu?
    Kanske svårt att förstå vad jag menar där!

    Sen om jag räknar bort industrivärdens innehav i handelsbanken så borde jag räkna bort 6500kr från investeringen i indu vilket betyder att resterande innehav i indu består av 25 000 - 6 500 = 18 500 som då blir ca 12% och ännu mindre om jag räknar bort skansk och ica?
    Är det rätt att räkna på detta viset?

    Hade även varit kul att höra dina tankar om dagens nyhet från SHB

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju fel person att kritisera en övervikt mot Industrivärden och dess innehav... Vad är syftet med din räkneövning? Vill du sätta gräns för exponering mot ett bolag

      Radera
    2. Ja precis. Vill behålla ungefärlig jämnvikt eller iaf ha bra översikt av fördelningen.
      Det räcker kanske att räkna med Industrivärdens innehav i SHB och ha lite lägre direktägande i SHB och lite större i Industivärden så går det jämnt upp, och de andra bolagen är kanske inte lönt att räkna på..

      Tanken är att dessa aktier ska utgöra grunden av portföljen och i princip aldrig säljas.
      Sen kommer jag äga ungefär lika många aktier till i olika branscher med varierande tidshorisont.
      Är detta tillräcklig riskspridning enligt dig?

      Radera
    3. Nej, jag tycker det är för liten riskspridning. Jag har en relativt koncentrerad portfölj och den är ändå klart bredare med Investor, Maersk, Lundbergföretagen etc.

      Radera
    4. Okej, då bör jag öka grunden till 10 bolag istället kanske. Lundbergsföretagen hade jag gärna ägt, men den känns dyr och direktavkastningen lockar inte jättemycket. Svårt att hitta något köpvärt nu..

      Ska man köpa något även om man anser det dyrt för att nå önskad riskspridning eller öka i bolag man redan äger som man anser köpvärt och istället vänta ut ett läge till att ta in nytt?

      Du får ursäkta en amatör och tack för din hjälp

      Radera
    5. Skanska tycker jag börjar bli dyr. Närmar sig ATH på 153kr. Naturligtvis kan den fortsätta förbi dom nivåerna, men jag skulle vara försiktig idag. Iaf. Borde den rekylera ned 5-6% när handelsdag X utdelning närmar sig.

      Radera
  13. Har kollat en hel del på Bonheur tack vara LL och köpt en del i flera omgångar. Det jag tycker är intressant är att nästan varje dag så står Carnegie för överlägset mest sålda och nästan inget köpta. När de sålt klart sina stora volymer borde inte priset stiga då de står för en så stor del av försäljningen dagligen. Vad tror ni? Men de verkar ha mycket aktier att sälja då de gjort det länge. Det jag blir rädd för när de säljer så stora volymer vad vet de som inte jag vet. Hur tänker ni när ni ser sånt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju alltid någon i andra änden när man köper, att det kommer från en mäklare känns udda, men jag antar man får vänja sig vid det i illikvida bolag (om någon trader läser detta får denne gärna kommentera).

      Jag vet inget om vem som säljer Industrivärden till mig och det bekymrar mig inte, så jag väljer att inte tänka så mycket på vem som säljer Bonheur till mig heller.

      Om du börjar känna dig osäker på om säljaren vet mer än du så gå tillbaka till analysen och försök hitta fler som är kritiska till bolaget. Om du kan läsa vad de skriver och ändå stå fast vid din egen slutsats så har du förhoppningsvis rätt.

      Radera
    2. Anonym 19:43

      Fokusera på vad du vet och känner till. Du vet väl varför du vill äga företaget? Det kommer alltid finnas de som vet mer än oss amatörer, om du inte kan acceptera det kanske du inte ska direktäga aktier än. Man måste våga lita på sina slutsatser, annars kommer man inte kunna agera rationellt när det behövs.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.