söndag 2 februari 2014

Snabb titt på Latour

Gustaf Douglas koncern Latour är det investmentbolag på Large Cap som jag mest lättvindigt avfärdat - egentligen på grund av dess innehav i Schörling-relaterade bolag som jag i tidigare analys ratat. Detta blir ingen fullskalig analys av skäl jag återkommer till nedan.

Tornet
Latour kan utgående från senaste kvartalsrapporten rätt enkelt delas upp i tre delar, var och en med ca 10 miljarder i substansvärde:
  • Den helägda industrirörelsen, verkar välskött och konservativt finansierad
  • Stort innehav i Assa Abloy: P/E 23, direktavkastning på 1,6 procent, balansräkningen som gudarna glömde och som nästan sänkte bolaget i senaste krisen
  • Övriga innehav inklusive ett antal noterade bolag där Sweco och Securitas har störst bäring på substansen med 2-3 miljarder vardera
Assa Abloy (jag vet att det stavas med versaler, men bolaget får ta och förtjäna dem först) handlas idag för 327 kronor per aktie och vid en värdering på 160 kronor skulle jag ändå vara tveksam att köpa den. En sjättedel av Latours substans försvinner alltså direkt i mina ögon - och då handlas plötsligt koncernen med en premie istället för en rabatt. 

Sweco och Securitas är intressanta och stabila företag men med P/E på 21 och 17 är de kanske inte jättebilliga idag, de förtjänar dock en djupare analys innan jag säger något bestämt.

Den egna industrirörelsen verkar som sagt välskött och försiktigt finansierad. Den är dock inte så expansiv, EBIT har de senaste fem åren sjunkit från 774 till 675 miljoner kronor efter diverse omstruktureringar. Däremot har EBIT-multiplarna åkt hiss och gått från 4-6 i slutet av 2008 till 14-16 nu. En EBIT-multipel på 15 motsvarar ett P/E på 19 eller högre beroende på finansiering. Vid en snabb anblick är det alltså svårt att säga att här döljs några värden.

Sammantaget ser jag i Latour en investmentbolag vars substansrabatt är mer än motiverad av att substansen i sig är väsentligt övervärderad. När värderingen är annorlunda återkommer jag med en djupare analys - koncernen är inte ointressant, bara dyr.

39 kommentarer:

  1. Sweco faller utanför Large Cap-listan. Men betyder det att Securitas kanske kommer att analyseras på djupet?

    Jag har förstått att investmentbolag är något du gärna tittar på och därför skulle jag tro att många läsare (mig inräknat) också gärna investerar i investmentbolag. Jag funderar lite på hur man kan se på ett investmentbolag. Är det likvärdigt en fond? Ledningen i ett investbol. gör antagligen djupare analyser innan de investerar och borde i sådana fall teoretiskt sätt vara bättre investerat än en fond.

    För mig är det ganska komplicerat att själv analysera investmentbolag, även med hjälp av dina tidigare inlägg. Skulle du kunna beskriva lite mer ingående på hur du går tillväga när du analyserar ett investmentbolag?

    Hälsningar

    PS:
    Många inlägg i snabbtakt nu! Vad är den känsla på Bonheur egentligen? Känns som det kommer väldigt många analyserande inlägg på just detföretaget (nästan som för att övertyga sig självt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Bonheur: jag tänkte sluta tjata nu, antalet inlägg är mest för att i det bolaget måste man göra jobbet själv. Ingen annan verkar bry sig.

      Investmentbolagen skiljer sig åt ganska mycket. Jag har en huvudmetod som jag använder på Industrivärden, sedan försöker jag anpassa den till de andra. Investmentbolag kan återinvestera i sina innehav relativt skatteeffektivt och handlas till skillnad från fonder nästan alltid med rabatt. Om innehaven är intressanta blir därmed bolaget väldigt attraktivt.

      Ett investmentbolag kan ofta hjälpa dig i kristider också, genom att agera i emissioner etc. utan att påverka ditt eget kassaflöde.

      Radera
    2. Jag uppskattar dina inlägg om Bonheur och du får gärna analysera bolaget i atomer. Mycket tungt att gå igenom bolaget ensam.

      Ett bortglömt och oälskat bolag med dolda värden, kan det bli "roligare"? :-)

      Radera
    3. @Andree: jag medger att det är roligt och det oroar mig ;-)

      Radera
    4. Håller med Andree uppskattar att du tar dig tid att gå in på djupet. Verkligen kul att du fiskat upp detta osexiga bolag när så mycket annat känns fullvärderat just nu.

      Radera
  2. Aha :) Ser att du tar tag i uttjatade önskemål. Trevligt. Jag anser att Latour är ett mkt intressant investmentbolag men att de ser lite skakigare ut än mot de tre stora p.g.a. att de inte har en bank i ryggen. De bör köpas billigt, MEN det bör väll egentligen alla bolag ;)

    SvaraRadera
  3. Lyssnade på Jan Svensson (CEO) igår igen. Den organiska tillväxten är inte så hög men löses av förvärv. Jag hoppas Specma Group rycker upp sig och att den svagt positiva trenden stärks i övrigt. Kanske en LL-effekt väntar så vi kan köpa billigare.Luppen, hur ser du på att förvärva tillväxt kontra organisk tillväxt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar organisk tillväxt framför förvärv. Båda har definitivt sina utmaningar men organisk tillväxt...

      - bevisar att existerande affärsidé har tillväxtutrymme
      - får bolaget att fokusera hårt på det man har, inte ägna sig alltför mycket åt gräset på andra sidan
      - är ofta ekonomiskt effektivare

      Det ena utesluter inte det andra men jag föredrar en tonvikt på organisk tillväxt.

      Radera
  4. Du har i flertalet inlägg påtalat att Assa Abloy är mycket övervärderat enligt dig. Är det så övervärderat att du hade sålt det om du hade ägt aktien (kanske köpt in på låga nivåer) liksom du gjorde med Ratos?

    Stefan

    SvaraRadera
  5. Jag kikade lite på gamla inlägg, nämligen:
    http://lundaluppen.blogspot.se/2013/07/portfoljoversikt.html
    där tar anonym upp ämnet P/E 15 som jag tänkte spinna vidare lite på.

    Ponera att SHB hade legat på P/E 15, och HM exempelvis hade legat på P/E 18. Vilket bolag hade du ansett varit mest köpvärd då?

    När du räknar ut det motiverade priset utgår du från P/E 15 för SHB, och 17,5 för tillväxtbolag såsom HM. Därför tycker du att SHB är marginellt bättre än HM, om man tittar på aktiepriset.

    Nu till min åsikt:
    Säg att SHB har haft ett historiskt P/E tal som pendlat runt 10, det skulle innebära att SHB med P/E 15 hade legat i det övre intervallet av det historiska P/E talet. HM har däremot haft ett P/E tal som under en 10 års period pendlat runt 20 - således ligger det aktuella P/E talet (P/E 18) på det lägre intervallet om man jämför med det historiska. Således borde HM vara mer köpvärt?

    ------------------------------------------

    Nu till min fråga - varför värdesätter du det normaliserade historiska P/E talet så lite? Och varför används de fasta intervallen så hårt i bevakningslistan eller när du generellt värderar bolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ett resonemang om historiska P/E i detta inlägg.

      Hur menar du med fasta intervall i bevakningslistan? Jag använder ett motiverat P/E som självklart är godtyckligt och stämmer med min egen prioritering och investeringsstil. När jag väl satt det så är jag noga med att hålla fast vid det. Om jag vill tumma på det så vill jag göra det genom ett aktivt beslut att höja/sänka - inte genom att göra avsteg från mina tidigare bedömningar.

      Var det svar på frågan? Jag kan ha missförstått.

      Radera
  6. Jag har ägt Latour länge i min långa portfölj. Som jag skrivit på min blogg har jag för några veckor sedan minskat mitt innehav med en tredjedel (första ändringen). Huvudskälet var den höga multipeln på Assa. Jag delar i huvudsak Lundaluppens analys. På långt sikt innehåller portföljen dock många intressanta bolag t ex Assa, Fagerhult, Sweco, Nederman och Tomra. Och den helägda rörerelsen har blivit allt mer betydande, värderingen är snårig dock här.

    SvaraRadera
  7. verkar enkelt kopiera Lundaluppens portfölj så blir du framgångsrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ligger just nu 0,8 procentenheter efter SIXRX i år, kanske är detta året när framgången försvinner?

      Radera
    2. Är det inte med din investiringsmetodik rimligt att att äldre innehav följer index då det handlar om stora välskötta bolag som återgår till en mer rationell värdering?

      Så de år där industri/banker går lite sämre på grund av marknadsoro kommer du att att prestera lite sämre än index och över flera år går det förhoppningsvis bättre då du undviker kostsamma misstag såsom SAS, Eniro och Kapphal.

      Radera
    3. @Aktieingenjören: Jo min portfölj borde (så länge sparandet är litet i förhållande till kapitalet som det är nu) hamna rätt nära index med en premie om jag valt bort sämre bolag - och gjort rätt analys.

      Om jag dessutom placerar sparpengarna/återinvesteringarna effektivt så bör det ge upphov till en liten överavkastning.

      Radera
  8. Vilket investmentbolag anser du är mest köpvärt just nu förutom Industrivärden?

    /pe

    SvaraRadera
    Svar
    1. På min bevakningslista just nu är det Lundbergföretagen.

      Radera
  9. En analys av Securitas vore intressant... Aktiespararen beräknar P/E till 10,6 på 2014 års vinst.

    Länk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tittade bara på Avanzas aktiesida, det var det jag menade att bolaget behövde en djupare titt. Framåtriktade P/E fäster jag dock aldrig någon vikt vid. Om man läst igenom lite rapporter från analytiker ser man att i de framåtriktade vinsternas land finns det inte många motvindar.

      Radera
    2. Tyvärr är Avanzas uppgifter som P/E-tal baseras på inte dagsfärska utan kan vara baserade på resultat från Q3 eller i värsta fall bokslutet för 2012. Skulle aldrig använda Avanzas uppgifter om P/E-tal för analys utan skulle skaffa egna ,färskare .
      Att basera en analys på "gårdagens " P/E-tal verkar inte rätt. Jag skulle nog använda P/E-tal på årets vinst (PE1)för att få ett rättvist P/E-tal, för aktiemarknaden är ju framåtblickande och ej bakåtblickande, när man sätter kursen på en aktie. Tror du får tänka om där "lundaluppen".
      Sedan förstår jag inte din aversion mot Assas balansräkning och goodwill, menar du att de skulle gjort alla köp utan att låna och exkl. goodwill ? Hur många affärer hadedå blivit av och hur hade det gynnat aktieägarna ? / Anders

      Radera
    3. Hej Anders, jag fattar inga köpbeslut på någon annan information än bolagens egna rapporter. Däremot för snabb screening fyller Avanza och Google Finance en bra funktion.

      En balansräkning med låg soliditet och hög goodwill har visat sig vara ett problem så många gånger att det inte går att blunda för i mina ögon.

      När lönsamhet viker blir räntorna svårare att bära. Att då samtidigt behöva försvara immateriella värden för att inte bryta lovs ånger är en riktigt svår sits.

      Receptet för att undvika situationen är att göra färre förvärv eller att i större utsträckning finansiera dem med eget kapital, vilket dock späder ur ägarna. Assa har valt en väg jag ogillar, jag väljer en annan.

      Assa skulle köpts 2008 när de satt i denna björnsax.

      Radera
    4. "lovs ånger" skulle vara "kovenanter"

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Hej
    Undrar vad du anser om detta ;

    Finns det nån anledning att inte köpa aktier i Öresund?

    Öresund delar ut 1 Biliaaktie för 10 Öresundaktier.
    Öresund nu 144:- Bilia 167: Delas ut 14 april.
    Bilia har rapport på tisdag 4/2. I maj (6/5) brukar Bilia ha utdelning. Förra året 6,00.
    Köper vi 1 000 Öresund 144 000
    Utdelning 100 Bilia @167 + 6,00 (utdelning) = 24 648
    144 000 ger 100*144*167=24 048 + 600 = 24 648 = 17,2%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter avskiljningen av Bilia-aktierna får du räkna med att Öresund faller i värde 16-17 kronor, så effektiv är marknaden oftast.

      Radera
  12. Visst är det en chansning men det är andra aktier också.- ja ja nåväl .)
    Med en kurs på 144 kr och ett substansvärde på 148 tycker jag att läget ser bra ut även om utdelningen är diskonterad i kursen just nu.
    Danske bank har ett riktpris på 158 från tidigare 142.
    Quiberg och Hagsrömer delade på sig efter ett internt bråk och H. startade Creades 2011.

    Nu gäller det att övertrumfa varandra, vilket vi investerare profiterar på.
    Öresund var för ett år sig värd 2,7 miljarder idag 3,3 milj.

    Om bolaget fortsätter att utvecklas positivt måste det vara som att plocka upp pengarna på gatan.
    16% plus utdelning från Bilia, kan man ju inte avstå från
    I Öresundsfallet kommer jag att äga 100 Bilia gratis om jag lyckas sälja Öresund till ingångskursen.
    Ska du inte hänga på - eller är det för mkt risk enl dig ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte alls min typ av affär. Jag tvivlar på att du har något att vinna på den men önskar dig såklart lycka till.

      Radera
  13. Du menar alltså att företag med hög utdelning bör undvikas därför att de sjunker i värde efter utdelningen med samma summa som delas ut? ( vet eg att du inte menar så)
    Det är en välkänt faktum, men om vi tittar historiskt på dessa bolag visar det sig att efter tag stiger kursen igen över den tidigare nivån.
    Jag kollade upp Öresund och den aktien har stigit starkt igen efter utdelningarna.
    Förra året delade de ut Skistar (12%) med just den utvecklingen jag skissade.
    Jag är fullt medveten om att börsklimatet måste vara positivt om detta ska ske men betänk att vi kan tåla en uttalad nedgång efter en så generös utdelning. Dessutom har vi nu ytterligare några aktier som hjälper till att bättra på resultatet.
    I exemplet ovan 100 Biliaaktier.
    Det måste finnas andra invändningar om det ska bli en dålig affär. Hur ser bolagets Öresund tillgångar ut och hur ser deras möjligheter ut att klara en uppgång framöver?
    Ett investmentbolag måste ha kapital att investera i attraktiva företag. Har bolaget genom dessa utdelningar så dränerats på kapital att resterande inte räcker till att motivera nuvarande kurs?
    Kanske någon vet besked av denna art?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är min uppfattning att marknaden är så effektiv att denna typ av affärer inte kan vara generellt lönsamma. Det vore för enkelt och en miljon algoritmtraders skulle äta upp lönsamheten direkt.

      Ditt scenario kan definitivt inträffa om Öresund/Bilia av andra skäl har en positiv utveckling - men det blir bara en helt normal affär - inte något smart utnyttjande av affärshändelsen.

      Radera
    2. Tänkte skriva min syn på den här typen av affärer. Luppen du får ursäkta att jag tar utrymmet trots att det var du som var tillfrågad...

      När jag köper ett investmentbolag köper jag det i huvudsak av ett skäl - "substansrabatten". Det ger vissa fördelar. För det första är det skattemässigt fördelaktigt i och med att jag använder ett ISK-konto. Jag får köpa ett bolag med ett underliggande värde på 100kr för 75kr. Man kan argumentera för att substansrabatten är tämligen konstant över tid och därför kanske jag också får sälja med samma rabatt. Men intjäningsförmågan i de underliggande bolagen är definitivt rabatterad.

      Vissa skulle dessutom lyfta fram diversifieringen som ett argument för dessa men det är inte lika viktigt för mig personligen.

      Nackdelen med investmentbolagen är förstås att man köper en hel portfölj med både bra och mindre bra bolag. Dessutom bör man ha en uppfattning om alla de underliggande bolagen för att göra en rimlig värdering.

      Med detta i åtanke så ser jag inte någon fördel med att ägare som Hagströmer försöker att arbeta bort substansrabatten eftersom jag fortfarande köper aktier. Helst skulle jag vilja ha substansrabatt i 30år till och att denna sedan försvinner lagom till pensioneringen...:)

      Och detta leder till frågan om det är därför Hagströmer lägger sådant fokus på att få bort den.

      Dessutom föredrar jag en ledning som fokuserar på att skapa värden i de underliggande bolagen och struntar i aktiekursen. Gör man detta så belönas ägarna bättre i det långa loppet.

      VP

      Radera
  14. LL, om du ändå är inne på att titta på både investmentbolag, konstiga konstellationen och norska företag så kanske Aker vore intressant att titta på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo både Aker och omstuvade Orkla är intressanta.

      Radera
    2. Aker's starke man är tyvärr en riktig sprätt. Vill inte sitta i samma båt (!) som honom. Kan Orklas varumärke klara konkurrensen från de starka internationella märkena och EMV? Orklas ledning inger inte heller förtroende med sin usla historik. :-/

      Radera
    3. Jag gillar det nya omstuvade Orkla med större fokus på konsumentdelen. Även ny VD och CFO på plats.

      Radera
  15. Jag har en fråga som riktar sig till den som kan svara.
    Satt och kollade på swedbanks vinst/aktie "EPS" och fick 4 olika värden beroende på vart man kollar.
    Avanza 11,75kr
    Aktiesparana 11,11kr
    Börsdata 12,12
    Och slutligen Swedbanks "Full year " rapport 13,78.

    Missar jag något....

    Anledning att jag frågar här är att jag anser att här samlas flest duktiga investerare/värderare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Resultat per aktie för 2013 (total verksamhet) var enligt rapporten 11,76 kronor, dvs. Avanza hade nästan rätt. 13,78 kronor var för kvarvarande verksamhet, dvs. man har räknat bort de nu nedlagda verksamheterna i Ryssland och Ukraina.

      Har inte kollat upp Aktiespararna och Börsdata.

      Radera
    2. Tackar för snabbt svar. Misstänkte att det var jag som kollat fel.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.