fredag 14 februari 2014

Swedbank i Skåne

Nu på morgonen släppte Swedbank ett pressmeddelande som kanske främst intresserar oss skåningar men berör alla Swedbankägare: Swedbank köper Sparbanken Öresund och säljer vidare en del av verksamheten omedelbart till nybildade Sparbanken Skåne.

För er som inte är från Lund eller Skåne kan jag avslöja att Sparbanken Öresund har varit Sveriges största oberoende Sparbank med rötterna i Sparbanken Finn (Lund) och Gripen (Ängelholm) och har sedan bildandet dragits med missnöjda kunder (läs vilken kundbarometer som helst), främst på grund av det strategiska beslutet att skapa en helt egen IT-plattform. Denna plattform har haft så stora problem genom åren att många anställda i banken har sina bankaffärer i andra banker.

Nu upphör alltså Öresund att existera och istället tar Swedbank över en stor del av verksamheten. Återstoden slås ihop med Sparbanken 1826 i Kristianstad och Färs & Frosta Sparbank, och bildar då Sparbanken Skåne. Fusionen mellan 1826 och F&F var känd sedan tidigare. Swedbank kommer att äga 22 procent i Sparbanken Skåne som blir Sveriges största sparbank. IT-mässigt samarbetar Skåne rimligen med Swedbank liksom 1826 och F&F gjort hittills.

Ökad reglering leder till större skalfördelar och ständiga fusioner. Länge leve oligopolet! Det finns dock undantag i Sverige, småbanker som Frenninge Sparbank som har 3 anställda och 25 styrelseledamöter(!) och enligt egen utsago "[även har] utfört ärenden för kunder i utlandet". Gå nu inte dit alla på en gång, ni kan knäcka deras webbhotell.

16 kommentarer:

  1. sen finns ju JAK den "räntefria" banken..

    ernesto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, de kände jag inte till, fick läsa på lite. Mycket ideologi där... En aning kladdigt med "sparpoäng", man låses verkligen in om man ska använda banken.

      Radera
    2. Jord-Arbete-Kapital... Sannolikt mer linssoppa än den svenska genomsnittsbanken

      ernesto

      Radera
    3. Om JAK

      http://berghsbetraktelser.squarespace.com/blogg/2008/9/22/rantefria-lan-hos-jak-banken.html

      :starke Arvid

      Radera
    4. Kollade på JAK för några år sedan, då jag gillade idén, men då var avgifterna (administration) mycket högre än spreaden hos en vanlig storbank. Och då förstår jag ärligt talat inte vitsen längre.

      Radera
  2. såg att avanza börjat koppla ihop bloggare med portföljer. Kul, äntligen börjar det hända saker hos utmanarbankerna. Har efterfrågat denna typ av funktionalitet i flera år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktiemarknaden har varit småtrist i några år nu, med ett återkommande intresse ökar kreativiteten verkar det ;-)

      Radera
    2. Nordnet har ju sin Shareville som på många sätt är verkligt intressant. Samtidigt är det som en Facebook för pump-n-dump:are, Nordnet drar nog på sig en omfattande kontrollbörda.

      Radera
    3. Jag tror att Shareville är dödsdömt. De användare som engagerar sig blir helt enkelt fel personer precis som på Redeye och WCW.

      För en värdeinvesterare är inte uppmärksamhet kring ett bolag någonting positivt så vi saknar incitament till att delta på Shareville medan pump and dump spekulanter lär se stora värden med siten fram till dess att de inser att man inte kan köra backtrading på sidan.

      Radera
  3. Som lite kontroversiell önskar jag en kommentar gällande detta jag snubblade över på nätet ;)
    http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/Stock-market-recession-alert/2014/02/10/id/551985?promo_code=166D4-1&utm_source=taboola&utm_medium=referral

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan gå hur som helst, uppåt och neråt. Ingen kan med säkerhet förutspå rörelserna på börsen. Men efter en lång uppgång ökar förstås risken för en rekyl nedåt.

      Att försöka tajma vågrörelserna är dock mycket svårt, kräver ett stort mått av tur. Som man brukar säga, det krävs då att ha rätt två gånger (minst!) - först vid försäljning (då man gissar toppen) och sedan vid köp (då man gissar botten).

      Kanske faller inte alla ens aktier, några står emot. Kanske missar man en långvarig uppgång om man säljer för tidigt. Och kanske tror man att botten är nådd, då halva fallhöjden återstår...

      Om man behåller sina aktier i med- och motgång (givet att man då och då vill sälja om värderingen stuckit till väders eller något fundamentalt har ändrats i bolaget som gör att man inte längre är bekväm med sin relation till det etc) får man förstås vara beredd på stora svängningar i portföljvärdet.

      Men jag tror att man ska hålla sig till att köpa bra och stabila bolag till rimliga priser, regelbundet. Har man möjlighet att köpa mera när priserna är nedtryckta så ökar chanserna till god avkastning.

      Låt utdelningarna arbeta och återinvestera. Självklart ska man bara placera kapital som man inte behöver på kort sikt.

      Radera
    2. Har inte mycket att tillägga till Anonyms svar ovan. Denna typ av spådomar finns alltid tillgängliga om man vill lyssna på dem. Självklart har risken ökat med några år av prisökningar utan motsvarande vinstökningar.

      Radera
    3. Naturligtvis är det så! Dock känns det lite som att vi idag har en hel del faktorer som pekar på en nedgång. Räntan måste upp. Vi har troligtvis ett regeringsskifte i höst. Tittar man 5 år bakåt så känns det som att dom flesta aktierna ligger på topp. Börsens P/E ligger väl uppåt 17, vilket tyder på hyffsat hög värdering.

      Radera
    4. Självklart hoppas ingen på en krasch, men en ordentlig vårrea på priserna vore inte fel.

      Radera
  4. Ekeby sparbank lär vara bra för småkunder har jag hört
    http://www.ekebysparbank.se/om-ekeby-sparbank/

    SvaraRadera
  5. kollade sparbanken 1826 prislisa. dom tar betalt för o sätta in o ta ut pengar på sina konton.det måste väl vara någon sorts girighetsrekord?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.