tisdag 4 februari 2014

Inköp Walmart och Bonheur

De senaste dagarnas nedgång har gjort att det plötsligt fanns lite att välja på när likviden från Fortumförsäljningen skulle investeras. Det fanns möjligheter att öka i flera av de mindre innehaven som Sampo, Bonheur och Wal-Mart Stores men även Lundbergföretagen låg väldigt nära motiverat pris i mina ögon.

Valet föll på de två minsta: jag köpte 600 Bonheur för i snitt 123,08 norska kronor per styck. Den norska kronan kostade idag 1,04 kronor. Jag köpte också 160 Wal-Mart Stores Inc. för 72,90 dollar per styck till en dollarkurs på 6,53 kronor.

Lundbergföretagen, som är något av den där enda aktien man skulle välja om man hamnade på en öde ö, får hemskt gärna ta och falla någon procent nu fram till det är dags för månadens vanliga inköp.

Dagens omstuvning av portföljen sänker utdelningen på årsbasis med nästan 4 000 kronor, men då har inte Bonheur och Wal-Mart meddelat sina nya utdelningsnivåer.

Jag har uppdaterat bevakningslistan som visar just vilka bolag som var mest tänkbara för dagen, för en förklaring är det bäst att läsa förklaringsinlägget.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

26 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
12 %
Industrivärden C
3 305
10 %
Investor A
1 390
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Castellum
1 810
5 %
Wal-Mart Stores
280
3 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Bonheur
700
2 %
Johnson & Johnson
95
1 %

Portföljens marknadsvärde har efter senaste tidens nedgångar krupit ner strax under 4,0 miljoner kronor. Den där övernattningslägenheten i Stockholm får vänta ett tag till.

33 kommentarer:

 1. Vad tycker du om Philip Morris? För mycket lån för att matcha dina investeringkriterier? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte investera i tobaksindustrin så jag har ingen direkt koll. Många kloka bloggrannar är intresserade så det är säkert ett intressant företag.

   Radera
  2. Av moraliska skäl eller något annat?

   Radera
  3. Ja precis, jag har inte sett många positiva effekter av tobak i livet, däremot en hel del negativa.

   Radera
 2. Jag är lite intresserad hur du tänkte när du investerade i både SHB A och SHB B. Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under vissa tider var A-aktien klart billigast, andra tider B-aktien. Jag har konsekvent köpt den billigaste. Om de varit lika har jag valt A.

   Radera
 3. Önskar analys av Kone oy! :) /Chris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kone är ett riktigt fint bolag som skulle passa LL. Men varit dyrt länge så ingen panik för analys.

   Radera
 4. Önskar analys av Cloetta.

  SvaraRadera
 5. Önskar analys av Securitas och Holmen :-)

  SvaraRadera
 6. Jag önskar mig en enda liten date med Gillian Anderson. En stående önskan sedan mycket unga år.

  SvaraRadera
 7. Känner jag Lundaluppen rätt så får vi inom ett eller ett par år se "Försäljning Johnson & Johnson" med någon motivering om för liten andel av portföljen. Kanske öka på tradingen och byta mot Bonheur eller Lundbergs redan nu? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min avsikt just nu med JNJ är att vänta, vänta, vänta. Det är ett så fint bolag i mina ögon att jag kan vänta några år till. Men självklart tänker jag en del kring antalet bolag i portföljen och hur väl jag hinner bevaka dem.

   Radera
 8. Önskar analys av Mekonomen nu när priset är nere på (nästan) 2008-nivåer, efter vinstvarningen... Känns väl omotiverat i mina ögon. Mvh F

  SvaraRadera
 9. Lite Bonheur-relaterad trivia om Gånge-Rolf. http://blog.svd.se/historia/2011/03/01/vem-var-gange-rolf/

  /M

  SvaraRadera
 10. Hejsan.
  Du skriver att du har möjlighet att öka i tex Sampo. Hur resonerar du när du överväger inköp trots att Sampo enligt din bevakningslista ligger i princip på ditt motiverde pris?
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. De bolag jag väljer att bevaka har - om de ligger på eller under det motiverade priset - en begränsad nersida och en förväntad avkastning om minst 6-7 procent årligen även om deras tillväxt skulle stagnera.

   Därmed menar jag att redan i mitt motiverade pris finns en tillräcklig säkerhetsmarginal för att jag ska vara intresserad. Den logiska följden av detta är ju att jag inte säljer bolag förrän de ligger en bra bit över det motiverade priset.

   Radera
 11. Hej Lundaluppen.

  Följer din blogg och har gjort så i ca två år nu. Tack för bra information och konstruktiv bevakning. Tidigare har du kommenterat att alla nya inköp görs i ISK.

  Men genomför du dina köp av Walmart och Lundbergföretagen i en ISK eller på en vanlig depå? Detta med tanke på den relativt sätt låga direktavkastningen i förhållande till den årliga skatten via ISK?

  /DG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge förväntad avkastning är större än statslåneräntan är det ändå en bra idé att köpa i ISK, och direktavkastningen på båda bolagen är faktiskt högre. Att byta från ISK till depå är också en möjlig väg att gå, andra hållet utlöser skatter.

   Radera
 12. Hej!
  I juli2013 skrev du bl.a ang Wal Mart "Jag behåller mina men ligger närmre sälj än köp". Förklara för mig som amatör vad det är som gör bolaget så attraktivt i dina ögon att du återigen köper? Kursutvecklingen är si&så? Utdelningen är inte många procent.Hur motiverar jag mig att gå in i bolaget?
  Tack för att du lär många människor mycket. Mig tex
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan i juli har priset gått ner 10 procent för aktien och bolaget har i mina ögon visat att man kan tjäna 5 dollar per aktie. Då blir ju pris/prestanda en bra bit bättre och jag blev intresserad igen.

   Radera
 13. Hej Lundaluppen!
  Tack för en fantastisk bra blogg! Får ett mycket kompetent och sunt intryck av dig!
  Jag är ganska ny på aktier och söker långsiktigt stabila företag/invbolag. Väljer lite mellan Industrivärlden och Lundbergsföretagen till min portfölj. Ser att du gillar Lundbergsföretagen skarpt, tycker du att man kan gå in nu eller är Industrivärlden mer prisvärt?
  Mvh Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina, tack för de vänliga orden. Jag tycker just nu att Industrivärden är mer köpvärt. Min syn på prisvärdheten framgår bäst av bevakningslistan som jag uppdaterar någon gång i månaden.

   Radera
 14. Tack för snabbt svar!! Vad disciplinerad du är! Såg din bevakningslista innan men funderade på om det ändå inte var mer intressant med Lundbergsföreragen eftersom du prisar den som "aktien man vill ha med sig på en öde ö", verkligen disciplinerat att hålla sig till listan trots att Lundbergsföreragen inte är (var) långt ifrån 100%. Jag har volvo och skanska sedan innan så får ta en funderare. Tack ännu en gång! Mvh Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker att inte tumma på mina egna regler. När man tänker ut reglerna spenderar man timmar och dagar åt att fundera på vad som är väl avvägt. Att då kasta det åt sidan för att man är lite sugen på någon annan aktie sänker i mina ögon värdet på det ursprungliga jobbet.

   Om reglerna hela tiden hindrar en att köpa det man känner för så är det bättre att då göra jobbet riktigt och se över reglerna istället.

   Det fina med Lundbergs är bredden inom bolaget, med fastigheter, skog och industri. Den låga utdelningen är lite tristare, men de sätter pengarna i arbete inom bolaget istället.

   Radera
  2. Sant och sunt! tack för din tid och dessa ord! Med vänlig hälsning Lina

   Radera
 15. Har du läst detta:
  http://www.economist.com/news/business/21595435-worlds-biggest-retailer-stumbling-its-genial-new-boss-needs-prove-he-can-push-through

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte just den, men andra. Man tappar en del försäljning i USA och har problem i "Sam's Club"-affärerna. Multikanalstrategin med onlinebeställning och uthämtning i butik tror jag kan vara ett oerhört intressant sätt att använda deras befintliga infrastruktur.

   Jag tror (hoppas) att deras bekymmer i USA är övergående och att de sat igång en strategisk omvälvning som drar nytta av den egna styrkan.

   Radera
 16. Vet du varför Fred Olsen rasar diag? Förstår inte raset baserat på rapporten idag?!

  SvaraRadera
 17. Ebitda-resultatet blev 704 milj för Q4 istället för 724 (som förväntades).

  https://www.avanza.se/placera/telegram/2014/02/11/fred-olsen-ebitda-resultat-blev-704-mln-nok-4-kv-sme-724.html

  SvaraRadera
 18. Men ska det trigga en nedgång på 7% i Fred???
  Eilert rules

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla, jag har försökt kommentera detta i dagens inlägg om FOE:s rapport.

   Radera