fredag 7 februari 2014

Rapport från Industrivärden

Med en portfölj helt bestående av noterade innehav bjuds inte mycket utrymme för dramatik när Industrivärden kommer med sin bokslutskommuniké, jag hittade följande nyheter:
 • Den korta handeln genererade under kvartalet en vinst på 140 miljoner kronor vilket åter var högre än förvaltningskostnaderna (130 miljoner). Någon med mer insikt i denna typ av handel kan säkert förklara den stabila överavkastningen, men jag antar att nyckeln är att man handlar med derivat i sina egna kärninnehav
 • Utdelningen höjs med 10 procent till 5,50 kronor
 • Under kvartalet har man sålt 500 000 Ericsson B och köpt 1 000 000 Volvo B. Kone har splittat sina aktier i två
 • Skuldsättningsgraden har sjunkit till 21 procent, delvis på grund av minskad skuld (minskad med 2 procent), delvis på grund av ökade tillgångar
Och det var allt nytt. Man kan spekulera i om B-aktierna i Ericsson och Volvo var en följd av kort handel eller inte, så strategiskt avgörande lär de inte vara. Det mest spännande i innehaven skedde i SSAB som jag skrivit om tidigare. Överlag har det varit ett positivt år för Industrivärden i mina ögon och jag har gradvis ökat mitt eget innehav. 2014 blir spännande!

14 kommentarer:

 1. Hur ser du på 2014, planerar du att öka ditt innehav eller tycker du att 10% är en tillräcklig andel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ett beslut från månad till månad, just nu finns det annat jag hellre ökar i, men det beror på dagspriset.

   Radera
 2. Vilken nivå ska det gärna ner till för att du ska fylla på?
  Nu i veckan skulle man tagit chansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Industrivärden är prisvärt idag, men det var såklart bättre häromdagen.

   Radera
 3. Blir lite nyfiken nu... Jag tog rygg på dig och klev av fortum efter ett trevligt år. En del av de pengarna gick direkt till en ökad position i industrivärden, som jag tycker är ett otroligt tråkigt - och därmed trevligt företag.
  Enligt din bevakningslista är bolaget uppe i toppen bland amerikaner och norrmän. (90% vid 120kr)
  Vad ska dagspriset ner på för att du ska köpa?

  Mvh
  Tobiaz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu vill jag hellre köpa Bonheur och Walmart på grund av att det är små innehav. Jag skulle kunna tänka mig att köpa Industrivärden till dagens pris om de båda sköt i höjden.

   Radera
  2. Hur ser du på uppsidan i Bonheur? Uppenbart ser du en sådan eftersom du köper. Men hur bedömer du ledningens förmåga att vända skutan?

   Radera
  3. Ja du, det är antagligen ingen raket men nog borde bolaget kunna tjäna 20 NOK per aktie inom något år. P/E 8-10 på det så har man en trevlig uppgång. Medan man väntar får man en hygglig direktavkastning.

   Radera
 4. Hej och tack för en mycket bra blogg!

  En fråga: Vad händer med SHBs extrautdelning för aktieägare i Industrivärden? Utbetalas 1.25kr/aktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Handelsbankens utdelning till Industrivärden hamnar i Industrivärdens kassa. De pengarna delfinansierar utdelningen på 5,50 kronor (kassaflödesmässigt, resultatmässigt ligger de till grund för nästa års utdelning).

   Pengar som investmentbolag mottar från sina innehav "passas inte vidare" på det sättet.

   Radera
 5. Någon kommentar om Skanskas rapport? Bra korrelation med ditt antagna NEPS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, duktigt av Skanska att "överträffa förväntningarna" som det med något slags bakvänd logik brukar heta i pressen...

   Radera
 6. Om ryktet stämmer att Anders Nyréns lämnar posten som VD för Industrivärden, hur ser du då på det? Är han en Sir Alex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud nej, mitt förtroende för honom har varit rejält nere i källaren flera gånger. Just nu ligger han i balans, men ett byte skulle inte vara något stort i mina ögon. Ekholm i Investor vore en betydligt större förlust.

   Radera