fredag 7 februari 2014

Rapporter från Skanska och SSAB

Det har varit en intensiv dag och vecka för Industrivärden. Inte nog med att man släppte sin egen rapport idag, två av innehaven gjorde detsamma.

Först Skanska:
 • Omsättningen ökade med 3 procent till 136 miljarder
 • Orderstocken har backat 4 procent
 • Resultatet efter skatt har ökat med 5 procent till 8,43 kronor per aktie
 • Bolaget har haft framgångar i USA men lite mer blandad utveckling i resten av världen
 • Utdelningen höjs med 4 procent till 6,25 kronor
Små förbättringar över hela linjen för Skanska alltså, och inga stora överraskningar (för mig då som inte ägnar mig åt precisa prognoser). Min fru får en liten utdelningsökning vilket är skönt för rådgivaren...

SSABs koncernchef Martin Lindqvist skulle drömma våta drömmar om att få säga detsamma:
 • Omsättningen minskade med 10 procent till 35 miljarder
 • Rörelseresultatet nästan halverades till 1,3 miljarder, belastat med 0,7 miljarder av nedskrivningar hänförliga till förvärvet av IPSCO
 • Resultatet efter skatt blev en förlust på 3,29 kronor per aktie
 • Det operativa kassaflödet har varit positivt och man har kunnat minska skuldsättningen något
 • Utdelningen slopas i år
Det är svårt att hitta något positivt i rapporten angående 2013, framtidsutsikterna från VD:n låter en aning bättre med förhoppningar om främst de amerikanska marknaderna. EMEA är fortfarande utmanande.

Det delas såklart ut en del kritik av typen "varför sades inget tidigare". Det har dock inte varit läge för Lindqvist att vara särskilt negativ i ett läge där man förhandlar med Rautaruukki samt presenterar samgåendet för deras ägare. Det positiva kassaflödet tar lite udden av katastrofstämpeln på rapporten, men starkt var det inte. I dessa utdelningsjagande tider går såklart inte den slopade utdelningen omärkt förbi heller.

Detta var alltså mina åsikter om rapporterna. Båda rapporterna gjorde dock marknaden besviken och Skanska  sänktes med ca 2,5 procent idag, medan SSABs båda aktier sänktes 0,8-2,6 procent.

6 kommentarer:

 1. Du skulle nog sparat dina aktier i Fortum..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle definitivt ha avvaktat några dagar med att sälja dem i alla fall. Men om jag fick fatta alla beslut 2-3 dagar i efterskott skulle jag varit enormt rik :-)

   Radera
 2. I kolumnen till höger på sidan har du ett stycke som heter "Börja här". Om jag vore du skulle jag fundera på att lyfta den högre upp och lägga till en länk till en ny sida som heter FAQ där du svarar på alla de frågor som dyker upp i kommentarsfältet till i princip varje inlägg! "Vilken är mest köpvärd av X och Y?", "Varför har bolag X en svag finansiell ställning?" osv. Alla frågor som hela tiden återkommer med andra ord. Det spar nog tid för dig i förlängningen :-)

  Jag funderar själv på att göra något liknande även om antalet återkommande frågor från nya läsare är kanske en promille av på din blogg. Samtidigt får man en bra länksamling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra idéer, att hitta på sajten börjar bli jobbigt när antalet inlägg närmar sig 700... Jag skulle själv ha nytta av en FAQ med en rejäl länksamling ;-)

   Radera
 3. Angående den inställda utdelningen för SSAB så är väl samgåendet med Rukki anledningen till att den ställdes in? Det ska bli kul att se hur konjunkturen kommer vara framöver, har SSAB än en gång köpt ett bolag på toppen av konjunkturen? Tack för en suverän blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom man betalar med egna aktier och köper ett krisande bolag i samma utbombade bransch är köptillfället a) inte jätteviktigt, priserna på bolagen lär samvariera och b) ganska väl valt genom att Ruukki värderas nära eget kapital vilket gör att vi de kolossala goodwillposterna i SSAB inte växer alltför mycket.

   Radera