tisdag 4 februari 2014

Rapport och exit Fortum

Idag rapporterade Fortum om sitt fjärde kvartal 2013 och givet det milda vädret i kvartalet var det kanske inga större överraskningar (alla siffror nedan för helåret):
 • Omsättningen sjönk med 2 procent till 6 miljarder euro
 • Jämförbart rörelseresultat sjönk med 8 procent till 1,7 miljarder euro
 • Resultat per aktie sjönk med 14 procent till 1,36 euro per aktie, något under det jag räknat med som en "normal" intjäningsförmåga på 1,40 euro
 • Utdelningen föreslås höjas med 10 procent till 1,10 euro per aktie
 • Bolaget har fastställt att distributionsverksamheten ska säljas av, vilket ju också påbörjats och meddelats under kvartalet
 • Ryska verksamhetens rörelseresultat ökade med 130 procent till 156 miljoner euro
Jag köpte Fortum som ett försörjningsföretag, och just distributionsverksamheten var en av de saker som attraherade mig i bolaget. När nu bolaget väljer en mer tillväxtorienterad strategi där Ryssland får relativt ökad betydelse har jag, som jag tidigare skrivit, blivit alltmer skeptisk.

Aktien har stigit drygt 3 procent idag, kanske på utdelningen, kanske på ryska utvecklingen. Jag vet inte riktigt hur alla resonerat, men passade på att sälja rubbet idag. 1 100 Fortum-aktier såldes för 16,21 euro styck. Euron kostar idag 8,80 kronor styck. Jag ägde bolaget i lite drygt 1,5 år och avkastningen blev 23 procent inklusive utdelning - ett bra utfall men sämre än index under perioden.

Jag har återinvesterat merparten av pengarna redan, jag återkommer senare till hur portföljen ser ut.

27 kommentarer:

 1. Jag är också inne på att sälja Fortum. Då de inriktar sig mer och mer på Ryssland ökar risken med några hundra procent, anser jag. Kommer suga på karamellen ett par dagar så får vi se hur jag gör. Jag gissar att kassan går till Wal-Mart och Industrivärden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen oäven gissning, men inte 100 procent rätt :-)

   Radera
  2. Då får jag lägga min gissning på Bonheur och Wal-Mart :-)

   Radera
  3. Gissningsvis 50% Lundbergs & 50% Wal-mart...

   CB

   Radera
  4. 100% Northland Resources!

   ;)

   Radera
 2. Har också varit inne på att sälja men väntar nog in försäljningen av Fortum Distribution Sverige. Distribution ligger i eget bolag, men om det betyder att en försäljning är närstående är en annan femma.

  SvaraRadera
 3. Intressant att stora fonder i Kanada och Australien hoppar in och köper upp distributionen frân Fortum. Jag äger inte själv Fortum men försökte ta reda pâ vilket företag som hade köpt upp det... man vet ju aldrig om inte det företaget skulle kunna vara av intresse för att investera i men det gâr ju tyvärr inte i detta fallet.

  Hur som helst är det smart av dom att köpa upp en fin kassa-ko som dom kan ligga och smutta pâ med rejäl avkastning.

  SvaraRadera
 4. Trygghetsnarkomani verkar vara en stor trend idag. Privatinvesterare söker direkavkastning, institutioner söker sig till fastigheter och utilities. Fortum försöker positionera sig för den dagen tillväxt blir i ropet igen. Jag tror att de på ett sätt tänker rätt, men jag är inte intresserad att delta i den resan.

  SvaraRadera
 5. Min spontana känsla är att det är tråkigt att du lämnar oss Fortum-ägare Lundaluppen, din bevakning har uppskattats. Tror att jag kommer invänta hur den fortsatta översynen av övrig distributionsverksamhet i Norge och Sverige fortlöper och vilka andra investeringsbeslut man väljer att ta framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan självklart finnas en hel del uppsida kvar i aktien. Jag är dock inte längre intresserad att äga aktien långsiktigt och då passade jag på att sälja.

   Radera
 6. Hej Luppen!
  Vad tror du om Cision nu när aktien handlas en bit under det egna kapitalet?

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag kan inte Cision alls, så jag har ingen uppfattning. Vad är det som intresserar dig? Hur ser tillgångssidan ut?

   Radera
 7. Hej Luppen,

  Hur känner du kring McDonalds, kanske dags för en analys?

  Känns som att det borde kunna vara ett bolag för din portfölj, eller är du av en annan åsikt?

  /Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur populärt bolaget är bland Lundaluppen-juniorerna så är det intressant. Om P/E skulle falla ner mot 15 är jag intresserad.

   Radera
 8. Vattenfall lämnade inte direkt någon superrapport idag med stora nedskrivningar som medförde rejält röda siffror. Copy-paste för Fortum Ryssland om några år? Jag tror du agerar rätt här; gillar inte heller omstöpningen av bolaget.

  SvaraRadera
 9. Ska bli kul att se om vi får en Luppeneffekt på Fortum idag ;)
  Kursen rasar med 5%...

  SvaraRadera
 10. Vad sägs om Hafslund? Har du tittat på dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade på dem i samband med Fortum (näst störste ägare) men inte på djupet. Bolaget ser klart intressant ut, och inte helt fel i pris heller. Jag får nog slå till med en analys en dag.

   Radera
 11. Kom ut med rapport idag, helarsvinst pa 3.8 NOK/aktie saa PE tal paa 12. 5.4% dividend, detta aer ett stabilt bolag efter att de gjort sig av med REC för ett par aar sen. Kanske vael hög belaaning, soliditet pa bara 30%. Tror att köp i norska aktier aer en bra ide just nu (men jag hade fel förut daa jag trodde aldrik NOK/SEK skulle falla under 1.1). Svenska exportörer maa ju lida enormt av NOK/SEK paa 1.04. Taenk paa att Norge aer Sveriges största exportmarknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag ögnade igenom den lite snabbt. P/E på ung. 12 är ju ok. Soliditeten lite tveksam som du skriver.

   Den svaga norska kronan är såklart ett skäl att titta extra noga på norska bolag (om man tror kronan ska stärkas igen).

   Radera
 12. Hafslund kom ut med rapport idag. För övrigt vad tror ni om utilities idag??? Laaga P/E tal och höga dividends.

  SvaraRadera
 13. Hafslund ser attraktivt ut. Vore mycket intressant med en analys. Aven Orkla och Aker.

  SvaraRadera
 14. Fortum elproduktion är mycket "ren" tror du inte det kan bidra till att Fortum kommer att går bra långsiktigt ?

  "Fortum's diversified production portfolio utilises several energy sources in an environmentally benign way. We aim to continuously improve our competitiveness in climate issues and to keep greenhouse gas emissions among the lowest in the European energy industry. In 2012, about 93% of Fortum's electricity production in the EU was CO2-free"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vattenkraften, kärnkraften och eldistributionen var till stor del vad som lockade mig till Fortum från början. Ryssland var det som lockade minst.

   Det kan gå alldeles utmärkt för Fortum (vilket jag självklart hoppas), men jag tycker att risken för det motsatta har ökat lite för mycket.

   Radera
 15. Hafslund bør dere analysere grundig før dere kjøper ;-) De har hatt en veldig dårlig ledelse de siste årene, med nedskrivninger i mangehundremillionerkronersklassen på både Bio-El Fredrikstad og Biowood Møre som resultat. De har også sparket CEO. Kanskje problemene er historie, kanskje ikke.

  SvaraRadera
 16. Sålde hela mitt innehav idag på 18,05 EUR och en EUR kurs på 8,96. Det har varit en bra resa från första inköpet på 13,96 EUR för ungefär 1,5 år sedan, men det känns som att aktien är för svängig för min smak. Majoriteten av pengarna från försäljningen har gått in i SPP Företagsobligationsfond i väntan på bättre köplägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, Fortum straffade mig stenhårt för min otrohet, vilken kursrusning det blev efter min försäljning!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.