söndag 9 februari 2014

SAS preferensaktier

Jag har uppdaterat inlägget om svenska preferensaktier till att omfatta även SAS preferensaktier enligt prospektet som kom ut i veckan. För er som vill hoppa direkt till slutet: röd flagg!

14 kommentarer:

 1. Jag är lite äcklad av Claes Hembergs uppmuntran till spekulation i fråga. "SAS-pref ett kort spek" känns som fullkomligt hål i huvudet.

  Han ser alltså en uppsida på 20 % förutsatt att marknaden är korkad. Dessutom lär den uppsidan försvinna på nolltid om vi får finansiell oro eller negativa nyheter om SAS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom inlösenpriset är 600 och räntan är på en hög nivå finns det viss risk/chans att han får rätt. Jag skulle inte rekommendera någon in i den typen av affärer.

   Radera
  2. Det jag tycker är värst med inlägget är att han med stor sannolikhet uppmuntrar till felinlärning.

   Även om vi antar att en uppvärdering är det sannolikaste utfallet så bör väntevärdet på investeringen ändå vara negativt då uppsidan är begränsad ( max 20 % enligt honom) samtidigt som nedsidan är nästintill obegränsad då det föreligger risk för inställda utdelningar.

   Att köpa preferensaktier leder alltså till att deltagare anmäler sig till ett omvänt lotteri. En stor chans att vinna lite och en mindre risk att förlora allt.

   Personligen känner jag att det här är extra dumt då Atea just nu går att köpa med 10 % direktavkastning... Finanserna är inte Graham-starka men det är långt ifrån SAS-status på det bolaget.

   Radera
  3. @Aktieingenjören: Jag har hands-on-erfarenhet av Atea och har valt bort dem till förmån för konkurrenter, inte så imponerad faktiskt. Men sådant kan bero på regionala variationer såklart.

   När det gäller just preffar kan jag inte riktigt släppa Eniro. Jag har alltid varit negativt inställd till bolaget och det har spekulerats mycket i det. Nu är det dock så illa omtyckt och kritiserat att jag tror pendeln slagit över något. De långsiktiga utsikterna är knappast ljusa, men deras preferensaktier...

   Radera
  4. Hur ligger de prismässigt gentemot andra företag inriktade mot B2B? Jag försökte föreslå att vi helt enkelt skulle handla på MediaMarkt eftersom vi är ett litet bolag med IT-kunnig personal. Men då hade huvudägare/VD redan bestämt sig för att köpa från Atea och nu har vi datorer, server och molnlösning därifrån som hon är nöjd med (och jag tycker är för dyr).

   Eniro håller jag mig bort ifrån eftersom jag är osäker på om de finns kvar om 10-13 år då preferensaktien har återbetalat sig.

   Radera
  5. De var nog hyfsat konkurrenskraftiga prismässigt. Det jag hade problem med var att de saknade viljan att arbeta för att sänka våra kostnader.

   I praktiken sänker man aldrig kostnaderna ändå, eftersom behovet ökar, men i de mindre dagliga besluten finns många samordningsfrågor och beslut som kan spara pengar. En långsiktig leverantör vet att om man hjälper till med dessa så kommer intjäningen över tid ändå att öka.

   Radera
  6. Tack, det känns ganska likt mina egna känslor. Som kund ser jag Atea som mediokert men tyvärr finns det många kunder som föredrar mediokra marknadsledare framför bättre alternativ.

   Radera
 2. Flygplan lyfter och landar alltid i motvind, detta stämmer även bra in på flygbranschens ekonomiska förhållanden.

  Högkonjunktur = högt oljepris, inte bra för flyget
  Lågkonjunktur = få passagerare, inte bra för flyget

  Som en våt filt över allt har vi kapitalkostnaderna för flygplansflottan, ett flygfack som lever kvar på 60-talet i en bransch som kanske är bland de mest konkurrensutsatta branscher man kan ägna sig åt.

  Branschen har som helhet en genomsnittlig marginal någonstans runt 1 %. Sett till utbudet av investeringsmöjligheter är flygbranschen troligtvis det absolut sista jag skulle vilja investera i. Om jag under pistolhot skulle tvingas investera i flygbranschen är SAS troligtvis det bolag jag absolut sist skulle vilja lägga pengar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar själv inte i SAS-aktien (i någon form) ens med tång och grillvante, men en sak som förvånade mig var att jag tidigare läste en intervju med Jim Rogers som hos en del personer har kultstatus. Han rekommenderade flygbolag. Antingen har han sett något jag inte fattat eller också har han nu blivit gammal och gaggig.

   Radera
  2. Saturday, January 25, 2014

   Jim Rogers Bullish On Airlines Worldwide   Whenever I find a disaster with change coming, I try to invest because possibly you will make a great deal of money. Now, we can look at things locally and its not because I happen to be in Scandinavia. This is SAS, which is an airline you all know and hate, I am sure. SAS has been a huge disaster over the past several years. I own shares in many airlines but recently I have been buying shares of SAS. I told somebody at Skagen this a couple of days ago and he said, "God, you are crazy! That is a horrible company." I said, I know, its horrible, I know it has been mismanaged, that is why the stock has collapsed, that is why the company almost went bankrupt last year.

   So, I am bullish on Airlines worldwide for many reasons but this is to give you an idea of a local boy or girl that I hope it will make good going forward.

   Radera
 3. Hade blivit mäkta förvånad om det hade stått "grön flagg" :) ( hade även krävt ändring av titeln "sveriges fegaste..." ;) )

  SvaraRadera
 4. På tal om SAS pref, hur gör jag för att teckna till min ISK på Avanza?
  På anmälningssedeln ska man ju välja typ av konto där aktierna ska registreras.
  Villen typ är ISK? VP-konto, Servicekonto eller Värdepappersdepå?
  /Björn

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.