söndag 16 februari 2014

Rapport från Oriflame

Jag har inte nämnt Oriflame här på bloggen på fyra år, då jag analyserade bolaget och fann ett högkvalitativt bolag med ett högt pris som avskräckte. Då kostade aktien 375 kronor, idag kostar den mindre än hälften av det, 168 kronor.

I fredags släppte man sin bokslutskommuniké och eftersom jag fick en läsarfråga och hade en stund över passade jag på att läsa min egen analys och kommunikén, vad har hänt i Oriflame på fyra år?

 • Priset har alltså sjunkit med 55 procent
 • Bolagets omsättning växer inte längre utan sjönk 6 procent mellan 2012 och 2013, det stora orosmolnet är nedgången i f.d. Sovjetrepublikerna inklusive Ryssland plus Mongoliet
 • Ytterligare ett antal år av utdelningar har lagts till historiken och man klarar mitt utdelningsstabilitetskriterium
 • Den intjäningsförmåga på 1,80 euro jag bedömde nådde man 2012 men inte 2013, utan att göra någon djupare analys väljer jag att bibehålla 1,80 euro som normal intjäningsförmåga vilket skulle ge en P/E på 11, betydligt trevligare än senast, men 2013 års resultat var inte i närheten, 1,52 euro efter ett antal justeringar, 1,41 utan dessa justeringar
 • Balansräkningen har förändrats radikalt sedan senast, den urstarka balansräkningen från 2010 är nu något helt annat och bolaget arbetar med en rejäl finansiell hävstång och räntebärande skulder mer än dubbelt så stora som egna kapitalet
 • Styrelsen har föreslagit en utdelning på 1 euro per aktie, en direktavkastning på 5,3 procent 

Kort sagt har priset sjunkit rejält, men det har också investeringskvaliteten. Det bolag som uppbar en premievärdering för några år sedan är nu inte i sikte. Det finns idag inte något som lockar mig att köpa Oriflameaktier.

Missa inte Riskminimerarens inlägg om Oriflame om du är intresserad.

25 kommentarer:

 1. Tack Luppen, fantastiskt det var som på beställning, hann bara med en snabb springrunda och vips fanns kommentaren här! Jag är trots allt frestad till en chanspost i den korta portföljen men jag förstår att den inte hör hemma i LL-portföljen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Chanspost i korta portföljen"

   Du gillar verkligen inte pengar ;-)

   Radera
  2. I grunden har du och några andra bloggare satt ett djupt avtryck i min placeringsfilosofi men jag avsätter en liten liten del att leka med, ungefär som att andra spelar på trav eller lotto så tilltalas jag av en o annan vildsint chansning. Ibland (förvånansvärt ofta) går det hem och i andra fall får det clearas i deklarationen mot kursvinster vid försäljning.

   Radera
  3. Haha, helt ok, jag har en ovanligt snäv syn.

   Radera
 2. Håller med dig Lundaluppen. För mycket risk i Oriflame trots att värderingen för tillfället är OK. Det finns tre slags risker med att äga en aktie:
  The Trinity of risk :
  1. Bussiness / earnings risk
  2..Balance sheet risk
  3. Valuation risk
  Jag anser bestämt att Oriflame har för mycket risk i form av bussiness risk. En affärsmodell ( hemförsäljning )som innan var lönsam men som numera har för stor konkurrens från affärskedjor och internethandel. En strukturell förändring hos kunderna som verkar vara här för att stanna. Oroväckande att man väljer att dela ut så mycket pengar trots denna strukturella förändring och vikande omsättning. Jag skulle välja något annat bolag att investera mina surt förvärvade penningar i. Finns bättre alternativ
  The Trinity of risk har jag hämtat ur James Montiers "Value investing" från 2009 . Det är en mycket bra bok som jag läst. Den är förhållandevis lättläst också. Har du läst den boken ? Lundaluppen. Jag är imponerad över att du är så duktig på att analysera bolag snabbt och effektivt. I Montiers bok står mycket matnyttigt det kan jag lova. Vad du som värdeinvesterare i första hand skall se upp med är s.k Value traps. Då är det bara att sälja som gäller. annars kan du
  1. Vänta på att en värdeaktie når sitt rätta högre pris.
  2. Om det inte når sitt rätta högre pris utan förblir billig så kan du ta del av en hög direktavkastning istället.
  Läste en del om Bonheur . Det var en billig aktie sett till värderingen men kan det vara en value trap ? Jag hade svårt att få bra information om bolaget så jag hade inte lätt för att förstå det närmre.
  Äger bara svenska aktier och tycker alltid att det är lite svårare att känna sig säker på utländska bolag på grund av informationsbiten.
  Vill av naturen kunna bolagen noggrant före investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte läst Montiers bok, det kanske vore något?

   När det gäller Bonheur är det risk 1 som gäller. Hur bra är branschen på sikt när mycket ny kapacitet tillkommer. Hur många oljeborrhål till havs är det ekonomiskt att operera?

   Radera
 3. Hade detta bolag i höstas, i 5 dagar, innan dom negativa vibbarna kom. Undkom med hjärtat i halsgropen och förlorade i princip bara courtaget på dom 50 jag gick in med. Idag handlas den 30kr under nivån jag var inne och vände på.
  Mitt intresse är likt LL iskallt. Börsveckan kommenterar i senaste numret att dom tror att majoritetsägarna kommer att köpa ut bolaget från börsen.

  SvaraRadera
 4. Kanske dags att ta en kik på Skanska igen? Var också fyra år sen;)
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Analys var länge sedan ja, men deras rapport kikade jag på häromdagen.

   Radera
 5. Jag kommer höra en presentation av Gunnar Ek från Aktiespararna. Har du förslag på några frågor att ställa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju höra hur de tänker kring online, kommer de alltid att behålla hemförsäljarna i förarsätet eller kommer försäljning att ske direkt till konsumenter på exempelvis nya marknader?

   Radera
  2. Nu var jag nog otydlig då denna presentation av Gunnar Ek inte har något med Oriflame att göra.

   Så finns det några andra frågor du eller någon hade velat ställa till Ek som är Aktiespararnas "aktieexpert"?

   Radera
  3. Haha, jag antog att Gunnar Ek skulle vara något slags moderator för en investerarträff med Oriflame. Läser just nu Kahnemans "Thinking fast, thinking slow" och där lades det tydligen ett lite snabbt mentalt pussel.

   Nej jag har ingen allmän fråga till Ek.

   Radera
 6. Är det inte en generationsväxling som påverkar?

  Affärsiden kan komma fortsätta men med minskad kraft då kvinnor fortfarande gillar träffas och prata samtidigt föreställer jag mig de yngre generationerna föredrar det enkla och billigare alternativet till deras dyra toalett?

  Lyssnade lite på börspodden eller vad namnet är på den hos avanza där de såg kommande prispress även på andra traditionella lågprisbolag via direktköp från kina för en spottstyver?

  Har haft oriflame vid två lyckade tillfällen men känner inget behov idag prova en tredje gång det får i sådant fall bli en rent teknisk spek.

  SvaraRadera
 7. Luppen, hur ser du på SHB:s förslag om att gå in och betala VD:s och styrelseledamöters böter i de fall detta blir aktuellt? (Tänker på sneaste EU-regleringen). Ett drag för att inte skrämma bort kompententa personer eller, som media i några fall beskrivit det, ett sätt att ge ledamöter och VD möjligheten att agera fritt från ansvar? Det senare är väl något av en ytterlighet så som det lyfts fram i några fall. Verken Swedbank eller SEB har dock föreslagit samma åtgärd om jag förstått det rätt.

  //F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjänstemännens självgodhet ökar i sfären kan man konstatera... Jag är inte säker på att det är lagligt att täcka böter på det sättet, men det kan förstås vara intressant med en prövning. Jag vet inte hur klokt det är att utmana politikerna så här under ett valår, det kan bli konstiga effekter.

   Radera
 8. Det är ju när ett företag har tillfälliga motgångar man har chansen att komma in billigt. Warren Buffett gick in tungt i bolag som KO, AMEX och GEICO när de hade problem. LL du kommer väl ihåg Swedbank 2009?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, tiotusenkronorsfrågan är om motgången är tillfällig. Att bankerna skulle hämta sig var jag helt övertygad om då. Att Oriflame ska hämta sig är jag inte alls övertygad om.

   Radera
 9. Jag har också Thinking fast, thinking slow bredvid sängen för tillfälligt. När det gäller Oriflame har jag mer tänkt slow... Grundarbröderna är uppe i åren och en ny generation af Jochnick är på väg in - Alexander i styrelsen och Anna verksam i Oriflame. Jag tror de förstår att bolaget är inne i ett paradigmskifte där sociala medier och internethandel måste komplettera tupperwaremetoden. Problemen bolaget står inför nu påminner om när bönderna tillsammans med Industrikapital köpte ut bolaget från Londonbörsen efter Rysslandskrisen 1998. Många valutor i utvecklingsländer och OSS har försvagats kraftigt och marknaderna har verkligen tagit in risker i utvecklingsmarknader igen. Jag förstår verkligen din skepsis mot bolaget givet dina transparenta och tydliga investeringskriterier, Lundaluppen! Men om vi fortsätter på temat slow, då tror jag att med tid kommer Oriflame att lyckas klara sig ur detta paradigmskifte som så ofta familjekontrollerade bolag gör. Och Oriflame skulle faktiskt t ex kunna hamna i en strukturaffär med konkurrenten Avon eller varför inte uppköpt av Christina Stenbeck's Kinnevik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore verkligen roligt om nästa generation af Jochnick kunde lyfta bolaget ett pinnhål och bana väg för en ny guldålder. Men de tar över (om de nu tar över) i en tuffare situation än säg Karl-Johan Persson, som tog emot ett bolag som gick som tåget och kunnat styra mot online från en styrkeposition.

   Vad gillar du VD Brännström?

   Radera
  2. Han äger ca 300 000 aktier precis som vice V D vilket är bra. Han kan Ryssland och CIS. Men frågan är om han är rätt man för att leda expansion i Afrika,Asien och Latinamerika, samt styra om mot online etc

   Radera
 10. En aktie jag absolut inte skulle vilja äga. Över tio procent av aktierna är blankade sista veckan. Oriflame är Sthlmsbörsens största blankningsoffer fn. Dessutom ser långa trenden ursvag ut

  SvaraRadera
 11. Kan du inte göra en excelvideo där du visar dina beräkningar? Det sätt du värderar bolag. Det skulle nog många uppskatta. Grym blogg i övrigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter som en uppgift för bloggosfärens store pedagog 40 procent 20 år, e-learning är inte riktigt min gren :-)

   Radera