måndag 3 februari 2014

Rapport från Sandvik

Jag har aldrig ägt några Sandvikaktier direkt, men bolaget ingår som ett av Industrivärdens största innehav och finns därmed indirekt i portföljen. Idag släppte man sin bokslutskommuniké och tackades med en 5-procentig nedgång i aktiepriset (jämfört med index -1,3 idag).

Vad bjöd företaget på idag då (helårssiffror jämfört med 2012)?:
 • Orderingången under året sjönk med 10 procent
 • Omsättningen sjönk med 7 procent
 • Resultatet sjönk med 38 procent till 5 miljarder, i min bedömning av Industrivärden räknar jag med en normal intjäningsförmåga för Sandvik på 7 miljarder, inte vad jag hoppades på alltså när året började
 • Resultatet per aktie sjönk till 4 kronor, styrelsen föreslår en utdelning på 3,50 kronor per aktie
Att det varit ett tufft år är ingen tvekan. På försäljningssidan visar man upp samma trender som Atlas Copco som till stor del vänder sig mot samma marknad. Vad Sandvik däremot har mer av är olika engångskostnader och omstruktureringskostnader.

Utan att gå in på Olof Faxanders prestation i SSAB tycker jag nog att reaktionerna och den allmänna domen över VD:n är en aning överdriven. Han har uppenbarligen gått in i Sandvik med ett effektiviseringsmandat, det han fokuserar på huvudsakligen verkar vara att långsiktigt öka bolagets flexibilitet och effektivitet. För att nå dessa mål har han fattat många impopulära beslut, och jag tycker att de engångskostnader som kommunicerats varit logiska mot denna bakgrund. Jag tycker också att beslutet att flytta huvudkontoret från Sandviken var vansinnigt, men alla efterföljande beslut ska inte automatiskt dömas ut på grund av detta.

Den största nackdelen med att ta in en VD som inte varit branschen är snarare att produktutvecklingen kanske inte får den uppmärksamhet den behöver. Men jämförelsen med Atlas Copco visar inte på några större problem på den sidan så här långt.

2013 blev inget bra år, men jag tycker det är lite tidigt att döma ut både Sandvik och Faxanders arbete i bolaget.

7 kommentarer:

 1. Tack för den analysen Lundaluppen, alltid ett nöje att logga in och se om det dykt upp något nytt här på bloggen.

  Hur ser du på Sandviken för kommande året? Skrivningen ovan där du nämner "normal intjäningsförmåga", lämnar ju egentligen en öppning för att det sämre resultatet var specifikt för året. Tror du fortsatt på 7 miljarder eller blir det en korrigering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer sannolikt revidera ner något även om 7 inte på något sätt är ouppnåeligt.

   Radera
 2. Lite bättre värderingar nu om man tittar på din bevakningslista... Blir lite knivigare för dig att välja denna månad om trenden håller i sig.

  SvaraRadera
 3. Det är många som inte tycker om Faxander efter hans tid i SSAB. Kan varken säga BU eller BÄ om det själv. Kan bara konstera att köpet för SSAB i USA var dyrt och att det var en himla tur/skicklighet att de blev av med rördivisionen direkt. Annars hade nog det bolaget legat riktigt pyrt till idag, tror jag.

  Personligen är jag något tveksam till uppstädningen som Faxander påbörjat inom Sandvik. Det kanske var nödvändigt, jag vet för lite själv. Om det inte är trasigt är det synd att laga. Däremot verkar flytten av huvudkontoret konstig i mina ögon. Mitt innehav i Sandvik ligger inte plus, tyvärr.

  Stora frågan är väl: Är det köpvärt ännu?

  Själv tror jag att börsen kommer att fortsätta ned en bit. Däremot har jag bara gjort mindre försäljningar i min portfölj, med andra ord tror jag inte på en riktig sättning.

  Vad tror ni?

  SvaraRadera
 4. Det som oroar mig när det gäller Sandvik är främst de kvalitetsproblem som tidigare uppdagats inom Mining & Construction och som innebar att Boliden avbröt sitt samarbete med Sandvik.

  Grundproblemet ligger helt utanför Faxanders räckvidd då han inte ens var anställd då de underliggande konstruktionsfelen begicks. Hans omorganisationer (som gjordes med tydligt uppdrag från styrelsen) har helt klart en viktig del i att Boliden tröttnade så supporten uteblev men i grund och botten oroar jag mig för att Sandvik i dagsläget lider kraftigt av synder som begicks redan på 00-talet.
  http://www.metallerochgruvor.se/2013/02/boliden-avbryter-samarbete-med-sandvik

  SvaraRadera
 5. 1 krona för 50 öre4 februari 2014 13:29

  Anledningen till att jag inte investerar i Ryssland: Meanwhile In Russia

  SvaraRadera