fredag 22 december 2017

Inköp Skanska

Efter att ha haft Skanska på bevakningslistan i jag vet inte hur många år var det idag dags. 4 % av portföljen placerades i Skånska Cementgjuteriet till ett pris av 170,40 kronor per aktie. Jag skrev en mycket kortfattad analys av Skanska 2010, det kanske är dags att uppdatera den.

Bolaget låg högt, men inte högst, i min bevakningslista. Jag tycker dock det är positivt att få in ett svenskt bolag till i portföljen och även diversifiera lite till nu när Walmart är på väg ut.

Såhär ser portföljen ut efter köpet:

Bolag
Andel
Sampo
14 %
Handelsbanken
14 %
Hennes & Mauritz
11 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
8 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Deere & Co
5 %
Investor
5 %
BMW
5 %
Skanska
4 %
AP Møller-Mærsk
4 %
Fastighets AB Balder
4 %
Wal-Mart Stores
1 %

Framförallt Deere och Novo fortsätter öka i pris, de har visat sig svåra att hålla på mattan i portföljen. Nu tror jag inte det blir fler transaktioner i år, så sannolikt blir slutförsäljningen av Walmart nästa tillfälle.

För den som vill läsa något matigare än "jag har köpt aktier" rekommenderar jag Sofokles epos till julsaga som publicerades idag. Helvetet har nio kretsar för syndande bloggare! Till sist önskar jag Miljonär innan 30 en extra god jul. Efter att ha underhållit oss i många år gick han i mål idag och kan nu värma nudlar i vasken utan störande element som fasta arbetstider ;-).

23 kommentarer:

 1. Så ska det se ut i ett välordnat hem!
  God Jul luppen!
  Kalle56

  SvaraRadera
 2. Har själv köpt Skanska som jag skrev här på bloggen. Ett alternativ kanske varit att fylla på i Investor. Rabatten är väl över 20% nu.Värdeinvesterarna tycker ju om att köpa en krona för 80 öre. Såg att Petrusko hittat ett bra inlägg med Jan Bolmesson. Kanske påverkar man människor även om man nöjer sig med en kommentar i kommentatorsfältet.

  God jul å Gott Nytt År

  Lars

  SvaraRadera
 3. Nästan 25% rabatt på NAV enligt

  https://www.investmentbolag.nu/nav-analysis/analysis-inve

  God jul!

  Mattias

  SvaraRadera
 4. Jag måste säga att du har en tråkig och fantasilös portfölj. Du kan lika gärna investera i en svensk indexfond med låg avgift och hoppas på en årlig snittavkastning på cirka 5-6 %.


  Mvh
  Bengt-Åke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasilöst och tråkigt har varit lundaluppens motto. Det är något som har tjänat honom väl i form av överkastning sedan början av bloggen.

   Radera
  2. Tack Bengt-Åke, fantasilös & tråkig passar mig perfekt, jag har företag att driva och detta ska bara ticka på med liten ansträngning.

   Anledningen att jag inte väljer indexfond istället kommer du bli varse när jag publicerar årsbokslutet om någon vecka.

   Radera
  3. Bengt-Åke
   Så här i juletid sänder jag dig några rader från min husgud, Morgan Housel!

   "Successful investing is pretty boring. Its main requirement is patience and inaction. Most people demand more excitement, so they tweak, fiddle, and adjust their investments as much as necessary to destroy as much of their wealth as possible. If you want to do better than average at anything, you must do something that most people can't. In investing, that means putting up with perpetual boredom. It's a serious skill."
   Kalle56

   Radera
 5. Glöm inte bort att luppens investeringsfilosofi helt och hållet är grundad på Robert Shillers forskning om sambandet mellan p/e10 och framtida avkastning. Dvs evidensbaserad överavkastning. Inget förvånande, få som orkar vara så konsekventa över tid. Luppen har aldrig berättat detta men nån måste ju säga det.. Luppen tillämpar teorin på enskilda aktier; dvs köp aktier med låga shiller pe och behåll. Hen klär denna mekaniska strategi med några kvalitativa bolagskrav, godtycklig försäljningsstrategi och lite onödiga bolagsanalyser som är rätt i 50% av fallen��. Sedär värdefilosofen avklädd till en enkel kvantare lagom till jul!
  Stora lyckönskningar på nya året!
  /långtradarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvantare!?! Julen 2017 är förstörd!

   Radera
  2. Det lite jobbiga i kråksången är att du förmodligen har rätt. Analyserandet, klurandet på konkurrensfördelar, merparten av skrivandet är en kul hobby och akademisk övning. Kvalitativa kriterier kanske håller nere volatiliteten lite. Men förmodligen är det prisdisciplinen som är värdeskapande, om något.

   Nu begraver vi denna självinsikt djupt och återgår till det roliga, god jul!

   Radera
  3. Långtradarn
   :-)
   Räddade denna Jul!
   Kalle56

   Radera
 6. Med ett P/E-tal kring 12, en undervärdering av aktien senaste året samt ett 'ras' den senaste tiden på ca 10 kronor fördubblade jag mitt innehav. Endast ca 10% av Skanskas verksamhet berör den svenska hus- och bomarknaden vilket många inte verkar känna till. Dessutom en bra utdelning! Hoppas nu bara att fler upptäcker detta!
  God Jul och allt gott för 2018! /Gunilla

  SvaraRadera
 7. Jag har investerat i aktier i över 20 år och idag har jag kommit så pass långt så att jag är ekonomiskt oberoende. Jag har följt din blogg till och från och ibland tycker jag att du har läsvärda inlägg. Det jag menar är att du måste våga titta utanför radarn för att hitta aktier med större potential som ger bättre avkastning. Jag har en portfölj som består av 5-6 aktier inom olika branscher. Idag är 2 av aktierna är från firsth north. Jag fokuserar på aktier som ännu är utanför radarn och som har stark tillväxt och resultatökning.  Mvh
  Bengt-Åke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så fortsätter luppen med den strategi som han utövat i åratal och som verkar ha tjänat honom väl?

   Det känns iaf som ett dödfött projekt att försöka göra en av Sveriges mest tråkiga investerare mer spännande men titta bara på portföljen, 11% i H&M, är inte det spännande nog? Och nu även en lokal skånsk betongmånglare

   Sånt ser man knappt ens på first north.. ��

   God jul till er alla och hoppas ni har hälsan med er!

   Sock

   Radera
  2. Bengt-åke, var och en blir salig på sitt. En del gillar aktier med rejäl tillväxt, en del (ex jag) gillar stabila aktier som rör sig stadigt och sakta :)

   Radera
 8. Tja!

  Hur kan du tycka att Sveriges mest köpts aktie är spännande? Kläder kommer i framtiden att handlas mer och mer via nätet, inte i butiker. H & M har öppnat många kostsamma butiker, trots det viker försäljningen och resultatet. Dessutom ökar löbekostnaderna (produktionskostnaden) där kläderna tillverkas. Jag har sagt det flera gånger förut, jag skulle aldrig investera i H & M.

  Lycka till och God Jul!


  Tomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske jag är gammalmodig. Dock aldrig fattat det här med att köpa kläder online. Färgerna är aldrig detsamma på en skärm. Storlekar är olika fråm märke till märke. Ibland har jag S, andra gånger M och XS? Man ser aldrig hur ett plagg är sytt. Ibland är det figursytt, andra gånger ser det ut som ett tält. Alla gånger jag handlat kläder online har det bara blivit skräp av det hela. Tror helt klart online är framtiden, men just för kläder vet jag inte. Inte förrän VR blir verklighet och man kan prova plagg virtuellt hemma. Ett tag dit dock.

   Radera
 9. Online är framtiden, även för klädhandeln. Titta på statistiken. Redan nu konkurrerar näthandeln ut butikerna. Om storleken inte passar på plagget så är det enkelt att skicka tillbaka plagget alternativt lämna in det i butiken. Som jag sa tidigare så skulle jag aldrig investera i H & M.  Tomas

  SvaraRadera
 10. Skanska ligger också högt i min bevakningslista men jag har inte riktigt vågat slå till ännu då jag ligger lite för tungt i sektorn. Avvaktar ett tag till men direktavkastningen är lockande.

  SvaraRadera
 11. Hej Lundaluppen o tack för en bra blogg. Läser varje inlägg men kommenterar inte så ofta.

  Har också skanska på radarn men är inte riktigt tygg i bolaget.
  T.ex. har ju Akelius Pref-aktien har ju haft bättre direktavkastning på de senaste 3åren och med betydligt lägre risk (under rådande högkonjuktur!). Och sen har vi ju det nya VD bytet samt att Vice VDn då hoppade av, något som styrelseordföranden inte ville kommentera.

  Vilken uppsida är det du ser i bolaget? Bara att det är billigt och att nedsidan är begränsad?!

  Mvh,
  Tysken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tysken,

   Jag har lite svårt att jämföra Skanska med Akelius Pref, de representerar olika bolag, olika finansieringstyper och har lite olika roller i en aktieportfölj. En preferensaktie skulle jag (om jag hade någon) i princip bara titta på nersidorna på, det finns ju inga uppsidor om man inte lyckats köpa den i något krisläge.

   Skanskas har med P/E < 15 en earnings yield på > 6,7 % och bör kunna avkasta bättre än de flesta preffar idag, över tid. Förhoppningsvis kan de ge god avkastning på de pengar de inte delar ut, ROE på helheten brukar ligga runt 20 % och därmed finns det en tydlig uppsida bara i fortsatt god utveckling.

   Med Lundberg x2 som huvudägare kan det säkert vara lite kortsiktig ledningsturbulens men han har visat sig kapabel att hitta långsiktiga lösningar historiskt och jag känner mig trygg att det ska lyckas igen.

   Radera
 12. Illikvida aktier? Vad menar du med det? För övrigt en fantastisk portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har tidigare visat sig att när jag skriver om ett bolag där handeln är för liten på börsen så kan det ha påverkan på prissättningen i det bolaget kortsiktigt. Därför väljer jag att inte kommentera sådana innehav.

   Ett sådant exempel på bolag var norska Hafslund som köptes ut av Oslo stad i våras, därför kunde jag berätta om det.

   Radera