söndag 18 december 2016

Återbesök hos Fortum

Signaturen Ek bad mig i en kommentar att återbesöka Fortum, ett innehav jag sålde för snart tre år sedan. Eftersom jag inte tittat på bolaget sedan dess tycker jag det kan vara på sin plats, så här kommer några observationer.

Det jag befarade för tre år sedan var att stabila elnät såldes ut och att den ryska verksamheten skulle öka i betydelse och därmed leda till större politisk risk i verksamheten. Den ryska verksamheten har trots svag försäljningsutveckling också vuxit som andel av Fortums intäkter från ca 13 % 2012 till 25 % under årets första tre kvartal.

I övrigt har bolaget sålt väldigt mycket verksamhet och omsättningen har sjunkit från ca 7 miljarder euro för tre år sedan till 3,5 miljarder euro de senaste tolv månaderna. Vinst per aktie (för kvarvarande verksamhet) har de senaste åren legat på -0,26 euro för 2015 och 0,41 euro för de tre första kvartalen 2016.

Verksamheten har alltså inte haft en särskilt imponerande utveckling och detsamma gäller aktien. Sedan jag sålde har aktien fallit 11 procent nominellt, eller med 1 procent om man räknar med eurons förstärkning mot kronan. Totalavkastningen per år har tack vare den bibehållna utdelningen på 1,10 euro legat kring 7 procent. Min kvarvarande portfölj har avkastat ca 13 procent per år, så beslutet att sälja får anses vara lyckat (hittills).

Det som finns i Fortum idag är en mycket låg nettoskuld, vilket ger ledningen utrymme att göra ytterligare förvärv för att återigen växa verksamheten. Antingen fortsätter man att gradvis "läcka" ut detta kapital till ägarna för att skydda aktiekursen eller börjar man söka rimliga investeringar. Om man tittar på hur energirelaterade aktier ökat i värde senaste månaderna är risken dock att bästa investeringstillfällena ligger bakom oss - under den period Fortum nettosålt.

Jag ser inte Fortum som ett intressant investeringsalternativ idag.

19 kommentarer:

  1. Härligt att äntligen läsa om dina åsikter kring bolag!

    SvaraRadera
  2. Tack för en återblick!

    Jag skulle gärna äga fjärrvärme-monopolet men Fortum kan lätt bli ett nytt misslyckat Vattenfall.

    Ingenjorsliv

    SvaraRadera
  3. Enligt Nordnet gäller följande:
    Resultat per aktie
    2015 4,66
    2014 3,55
    2013 1,36
    2012 1,59
    2011 1,99

    Men du kanske tittar på rörelseresultatet före räntor och skatt som du tittar på?

    Operating income before interest and taxes 2011 2,402.00
    2012 1,861.00
    2013 1,712.00
    2014 3,428.00
    2015 -150.00

    För enligt OMX Net Income positiv.
    2011 1,769.00
    2012 1,409.00
    2013 1,204.00
    2014 3,154.00
    2015 4,138.00

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den typen av siffror blir ofta väldigt fel i bolag som omstrukturerar. Siffrorna du pekar på inkluderar reavinster från sålda verksamheter (som inte kommer tillbaka).

      Jag läste helt enkelt senaste kvartalsrapporten http://apps.fortum.fi/investors/Fortum_Q3_2016_Interim_Report.pdf och tittade på sidan 4. I tabellen finns raden "Earnings per share, EUR, continuing operations".

      Radera
    2. Jag förtydligade i inlägget att jag menar kvarvarande verksamhet.

      Radera
    3. Tack för svaret och sorry för den bedrövliga svenskan i det tidigare inlägget,

      Radera
  4. Själv funderar jag på att investera i Fortum. Man har en mycket hög direktavkastning. Kanske inte hållbar över tid. En stor kassa. Visserligen svårt att hitta investeringar som når upp till bolagets avkastningskrav.

    Att man kan fortsätta att ge frikostiga utdelningar över tid är troligt. Fortum som det står och går idag är intressant helt enkelt för att förväntningsbilden är så låg.

    Det finns ju ett klassiskt exempel från krönikorna där man jämförde Standard Oil med IBM. Detta utföll till Standards fördel helt enkelt för att värdering var så låg i detta oljebolag jämfört med IBM. Utdelningarna var så mycket högre.

    Jag tror att Fortum kan bli en riktigt bra placering om man inte har bråttom. Tråkigt och ointressant? Tveklöst. Själv ser jag det som ett gott tecken.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du tänker dig att bli delägare kanske det kan vara värt att vänta in något större förvärv och se om det verkar vettigt? Jag känner inte till ledningen, de kanske är vassa investerare?

      Personligen ser jag iaf ingen anledning att ha bråttom.

      Radera
  5. @LL

    Alltid svårt att göra en bedömning av en företagsledning. Fast man verkar inte helt bortkomna. Försäljningen av den svenska distributionsverksamheten inbringade väl runt 60 miljarder. Kenny på Aktiefokus menade att säljaren lurade skjortan av köparen. Det är kanske att ta i. De flesta är dock eniga om att Fortum gjorde en mycket bra affär.

    Det jag gillar med detta är att Fortum behöver inte ha bråttom. Man kan fortsätta att som du uttrycker det "läcka" pengar till aktieägarna. Även vid en utdelning på 0,9 euro ser det bra ut. Detta är en process som kan pågå ganska länge. Sedan rör sig elpriset, och rubeln upp och ner. Alltid svårt att ha någon uppfattning om. Ur investerarsynpunkt erbjuder företaget en stor kassa, och en fin direktavkastning. Inte det sämsta.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lura skjortan är nog att ta i men man kan åtminstone konstatera att köper kräver hög belåning till låg ränta och ändå låga avkastningskrav från köparen.

      Man kan också konstatera att Fortum historiskt har gjort VÄLDIGT bra affärer och knäckfrågan om man köper Fortum nu är om man kan fortsätta med det. Ryssland kan vara ett mini-Nuon men det återstår att se. Jag kommer nog att ta en titt på Fortum framöver av ren nyfikenhet även om jag inte är förtjust i den stora Rysslandsexponeringen.

      Radera
    2. Kenny,

      Jag förstår att du inte gillar Ryssland. Vem gör det i Sverige idag? Detta är en viktig komponent i investeringen. Fortum är trist, ointressant och utbombat. Oron över att kassan inte kan förräntas på tillräckliga nivåer är stor. Finns alltid något att oroa sig för på aktiemarknaden. Själv har jag aldrig upplevt att det har känts fel med en tjock plånbok.

      Ha det bäst.

      Lars

      Radera
  6. Skrev detta tidigare i år om Fortum och elprisutvecklingen framöver. Kanske kan vara intressant läsning:
    http://breakingbucks.blogspot.se/2016/02/koplage-fortum-elpriser-och.html

    SvaraRadera
  7. @Breaking Bucks

    Intressant läsning har inte läst din blogg tidigare. Precis som oljepriset är elpriset svårt att sia något om. Fortum är ett försörjningsbolag och är även aktiva inom vindkraftsproduktion. I Blaiken bygger man visst norra Europas största vindkraftspark. Blir viss närmare hundra enheter.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  8. Finns en del risker i Fortum. Elpris är alltid svårt att sia om. Här tex några som menar på att priset kommer stiga i närtid: http://www.energinyheter.se/2016/12/risk-f-r-fortsatt-h-gt-elpris-i-vinter

    Ibland kan kombinationen låga förväntningar och stark balansräkning leda till positiva saker för ett bolag. Hur som helst - Svårbedömt läge där ingen egentligen kan veta vad som väntar då det är så många faktorer som bolaget inte rår på som påverkar. Sälja ledningar dyrt kan ledningen i alla fall.

    SvaraRadera
  9. Japp!

    Inköp Fortum. Vinsthemtagning i Maersk. Mitt köp inspirerades lite av följande rubrik på Avanza: REKORDINTRESSE FÖR SMÅBOLAGSAKTIER! Nu väntar jag bara på att något fondbolag startar en småbolagsfond med fokus på Nigeria. Är övertygad om att man kan få in en miljard rakt av.

    Att titta på stora bolag som HM, Fortum och Novo Nordisk i ett sådant här läge behöver inte vara fel.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars

      Finns redan

      http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0000YR7Y&programid=0000000000

      De har bara 28 MSEK att förvalta, så jag tror du likt många andra i finanstwitter- och blogosfären blandar ihop "zeitgeisten" i denna lilla värld jämfört med vad som (inte) pågår i den mycket större världen där utanför.

      Mvh Mattias

      Radera
  10. @Mattis

    Tog det bara som ett exempel. Jag visste inte att det kunde finnas en fond exponerad mot småbolag i Nigeria. Kanske finns någon fond som specialiserat sig på Uganda också.

    Jag tänker så här. Det finns ett stort intresse för småbolag. Jag har här på bloggen skrivit om Svolder ett investmentbolag som investerar i småbolag. Jag såg att bolaget handlades till kurser överstigande substansvärdet. Då får man agera. Detta småbolagsintresse kommer upp överallt. Tidningen Aktiespararen hade en hel bilaga med olika fondbolag som skulle sälja småbolagsfonder. Står man kvar i mitten av spelplanen och kollar på aktier som HM, Novo och Fortum ser man bolag som verkligen representerar substans, och jag pratar nu inte bara pengar. Hela flocken har nu rört sig mot dessa småbolag.

    Jag tycker att det kan vara värt att kolla på detta marknadssegment där inget intresse finns. Avslutningsvis: Jag är allergisk mot fnitter, kvitter och annat trams. Jag är en stor fan-boy av inlägg som Irving Investerar producerar. Långa sammanhållna texter som representerar någon tankemöda, om man kan uttrycka det så.

    Ha det bäst

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lars

      Senaste månaderna har ju trenden snarare varit ett skifte tillbaka till "value" från "growth" och från small caps till large caps. Kanske början på en ny trend, eller bara "mean reversion". Så om det finns en flock som likt en åsna springer mellan olika hötappar så är det väl snarare mitt på spelplanen de befinner sig för tillfället.

      Om HM, Novo och Fortum verkligen representerar substans beror väl sen i högsta grad på hur deras framtid ser ut? Jag är mer optimistisk om Novo än HM, men egentligen ser jag mig som agnostisk i denna fråga. Jag hoppas HM får ordning på vinstutvecklingen, men att den av många ses som billig på nuvarande nivåer tror jag hänger ihop med vad den kostade förra våren.

      Hur Tundras fond kommer att gå är lika svårt att sia om, men generellt tror jag många (inte minst medlemmarna i "Warren Buffett-sekten") underskattar värdet av framtida teknologier, tillväxt, innovationer, nya marknader etc. Då kan HM, Novo och Fortum kännas tryggare, men jag tror den tryggheten är en illusion.

      God jul

      /Mattias

      Radera
  11. Mattias,

    Alla får hitta sin stil. Jag tittade lite på Tundra Nigeria Sub-Sahara. Man tar ut en förvaltningsavgift på 2,6%. Nedgången de sista tre åren är 46%. Jag är helt ointresserad av att investera i något sådant här.

    Den amerikanske investeraren Peter Lynch sa en gång. När allt kommer omkring föredrar han att investera i USA. Jag kan bara hålla med. Här finns de mest fantastiska företagen, och systemen för att investera i dessa.

    God Jul på dig!

    Lars

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.