tisdag 22 november 2016

Gott om plats i garderoben

Häromdagen "avslöjade" Gustavs Aktieblogg skribenten bakom bloggen, Gustav Jonsson. Gustav har inte varit strikt anonym utan har deltagit utan mask på aktiepubar som han arrangerat etc.

Precis som jag skrev i mitt comebackinlägg är detta något av en trend idag så jag tycker det kan vara värt en kort kommentar. Många av de "stora bloggarna" inom aktieområdet är helt öppna idag; vi har Olle "Snåljåpen" Qvarnström och Stefan Thelenius som varit öppna från början, men även Jacob "Gottodix" Henriksson, Nicklas "Investeraren" Andersson, Kenny och Martin på Aktiefokus, 40 % 20 år m.fl. som kommit ut efterhand. Även Magnus "Fundamentalanalysbloggen" Andersson är ju öppen även via Twitter och poddar.

Det mönster man kan se är att de som avslöjat sin identitet gjort det med ett tydligt syfte att få synergier med sin privata karriär och öppna upp för att börja arbeta med sin hobby, aktier. Detta är ju helt naturligt och svårt att ha någon synpunkt på.

Vad som är betydligt intressantare är vad det gör för läsarna. Eftersom jag är en flitig läsare av dessa bloggar m.fl. så kan jag ju säga hur jag själv har reagerat:
 1. De som hållit den privata identiteten i skymundan (Aktiefokus & 40/20 märks ju knappt) har kapitaliserat mycket lite på kopplingen. Där tycker jag man dragit nyttan av att ha en "verklig" avsändare, utan att blanda budskapet till läsaren. Det finns ett trovärdighetsproblem med att vara anonym (som dock kan övervinnas över tid kan tilläggas) som man kommit ifrån litegrann
 2. De som fört fram sin identitet mer i förgrunden tycker jag personligen har tappat lite: kommunikationen har blivit blandad och det jag (som läsare) en gång kom för att läsa har blivit utblandat med annat som inte prickat mig som målgrupp lika bra
Det jag tror man ska tänka på när man kliver ut ur garderoben är att läsarnas intressen inte ändrats. Man kanske når nya läsare, men för de gamla läsarna finns det relativt lite uppsida så man måste vara varsam i hur man ändrar innehållet. 

Själv sitter jag bekvämt här i garderoben tillsammans med Finanstankar, men det finns numera gott om plats. Jag har köpt in en ny matta och en större soffa och satt mig tillrätta...

Men lycka till önskar jag Gustav och er andra! Det krävs mod att underteckna med eget namn.

40 kommentarer:

 1. Tack för lyckönskningarna! Det är en intressant trend, och visst kan det påverka. Men för egen del kommer jag fortsätta med bloggen precis som innan.

  SvaraRadera
 2. Av alla aktiebloggar så tycker jag gottodix är den som tappade mest när han blev offentlig. Det känns som allt görs i reklamsyfte och hans analyser styrs av vad Nordnet vill att han ska skriva =/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följde inte Gottodix innan han blev publik men personligen så har jag mer problem med de som kör mycket reklam än om de är "öppna".

   Det kan vara något lite som banners för ett bolag (Avanza, Nordnet eller någon annan) till rena reklam inlägg. Det har gjort att jag valt bort en blog som är populär men inte "öppen" därför efter den tredje eller fjärde gången jag såg ett reklaminlägg så tröttnade jag och tog bort bloggen från rotationen av bloggar som jag läser.

   Radera
  2. "Sponsrade inlägg" är i de allra flesta fall mycket negativt tycker jag.

   Radera
  3. Jag tycker fortfarande det Gottodix skriver är intressant och läsvärt. Han gör även reklam för Sos barnbyar förutom Nordnet. Tycker det är helt ok att ta lite betalt för det arbete han lägger ner på sina läsare och blogg. Gottodix är duktig precis som Lundaluppen med fler som bloggar och det viktigaste för mig är att bloggen är läsvärd. Kan bloggaren jag följer tjäna en slant på det hela tycker jag personen bakom bloggen är värd det. Mvh Slimis

   Radera
  4. Lagen är tydlig, är inlägget sponsrat ska det framgå i rubriken. Tyvärr efterlevs det inte.

   Radera
  5. Kan inte påstå jac tycker han har ändrat så mycket. Däremot har jag alltid upplevt att han varit tydlig vad som är reklam.

   Radera
 3. Jag skulle vilja sålla mig till Snåljåpens kategori då jag varit publik från början och således inte kommit ut efterhand, även om det kanske är en petitess i sammanhanget.

  För min del så började jag blogga om mjukvarutest 2007 och det var där naturligt att vara publik då det var "standard" i min dåvarande karriär och väldigt praktiskt när man utbyter idéer och träffas på konferenser. Så när jag sen startade nuvarande ekonomiblogg z2036 kändes det naturligt att fortsätta vara publik på något sätt, minns inte ens om jag övervägde anonymitet. Att det alltid har handlat mer eller mindre om att bygga personligt varumärke på sikt kan jag nog inte sticka under stol med iof.

  Jag har full förståelse för de som väljer att köra anonymt då det kan handla om (mycket) pengar och yrkesrestriktioner men så länge man inte beter sig som ett (nät)troll så spelar det ingen roll för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktafelet om ditt utkommande är fixat ;-)

   Radera
  2. Tackar :-)

   Kan väl tillägga att du och Mi30 onekligen byggt upp en mystik som sannolikt skulle gå förlorad om ni blev publika så jag förstår att även den aspekten är viktig i sammanhanget.

   Radera
 4. Håller inte med Slimis, om någon får betalt för ett inlägg så kommer det alltid att ligga i bakhuvudet för framtida poster. Om du har blivit sponsrad av Företag AB så är risken att du (o)medvetet inte vill bränna broar i framtiden genom att ta upp skit om dem. Det betyder att du kanske drar dig för att kommentera om något eller håller tillbaka med dina åsikter vilket inte behöver vara medvetet. Det blir helt enkelt en självcensur av det hela och det händer också inom vanliga tidningar etc.

  Det är därför jag är ok med t.ex. ad sense eller liknande "generisk" annonsering men har problem med placerade annonser från Nordnet/Avanza etc. och ännu mer över placerade "artiklar" även om de är flaggade som sponsrade. Det enda direkt annonseringen i sådana fall som är något så när acceptabla är i still med Avanzas "Blogga om din Amerikanska favorit aktie" då det är minimal styrning och även det är ett gränsfall p.g.a. det ovanstående då det knyter till att Avanza kör utan courtage på Amerikanska aktier.

  SvaraRadera
 5. Fördelen med att vara anonym tycker jag är att jag kan vara mer ärlig med privata planer som tex att kunna sluta jobba inom kort. Men framförallt skulle jag känna mig lite obekväm kring att prata summor och antal aktier om jag gick ut med mitt namn.

  Däremot känns upplägget från tex dig Lundaluppen och Petrusko där man kombinerar anonymitet med hemlighetsmakeri kring portföljvärdet är lite synd. Vet att det kanske inte ska spela någon roll hur många kronor man har och att procentuell fördelning i portföljen ska räcka. De äkta beloppen höjer värdet/intresset mycket. En bloggare vill man lära känna och följa resan så verklig och nära som möjligt. Tycker jag.

  Sen förstår jag att jag och "sparbloggar" som min är mer inriktade på att följa resan mot ekonomisk frihet medan till Lundaluppen och Petrusko är mer rena aktietips. Där man kan argumentera för att det spelar mindre roll om du köper 10 eller 1000 aktier.

  MVH
  Miljonär innan 30

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med att mitt nya sätt att visa portföljen är sämre för läsaren än det gamla, men det var en nödvändig kompromiss för att jag skulle känna mig bekväm att ta upp bloggandet igen.

   Radera
  2. Viktigt att man själv hittar en nivå som känns rätt. Man äger ju sin egen blogg och dess innehåll. Skriver man tillräckligt bra och intressant för att locka läsare ändå kan man lyxa till det lite mer hemlighetsmakeriet.

   Radera
  3. Mycket bra skrivet Miljonären. Håller helt med.

   Radera
  4. ConflictedInvestments23 november 2016 kl. 14:54

   Jag uppskattar personligen någon form av storleks-ordning på portföljen hos de bloggare jag följer. Få människor skulle ha samma portföljsammansättning oavsett total-värde.

   Radera
  5. @ConflictedInvestments: storleksordningen för min portfölj bör gå att uppskatta genom att titta på historiska årssammanställningar.

   Radera
  6. ConflictedInvestments23 november 2016 kl. 18:01

   Ahh, sorry Luppen, var lite otydlig där. Det var inte riktat till dig, utan mer en kommentar om bloggare i allmänhet. Din portfölj har jag hyfsad koll på storleken på sen "back in the days" :)

   Radera
 6. Upplever det som ganska unikt bland oss ekonomibloggare att det är ok att vara anonym. När vi en gång startade känns det som 90% var anonyma, men vindarna blåser ju mot mer öppenhet och personliga varumärken. Tror dock jag blir kvar i garderoben tills jag ser någon god anledning att kliva ut.

  SvaraRadera
 7. Kan bara instämma. Jag har slutat läsa petrusko då han gått från 1 kvalitativt inlägg varannan dag till att jaga klick med tre intetsägande inlägg per dag. Inläggen säljs dessutom in med flashiga rubriker.

  /J

  SvaraRadera
 8. Jag trodde ärligt talat att Gustav redan var öppen med sin identitet. Men uppenbarligen har vi fram till nu kört på ungefär samma princip fram tills nu vilket var en överraskning.

  Som jag ser det är det fullkomligt ointressant vem jag är bakom bloggen. Jag sätter inte ut mitt namn på bloggen mest eftersom jag ser det som en liten distraktion om någon söker på mitt namn i jobbsammanhang. Däremot döljer jag det inte på aktiepubbar eller liknande eftersom allt jag skriver på bloggen är information som jag är villig att dela publikt under eget namn. Den öppenheten förvirrar ibland och 40 % 20 år har taggat mig på Twitter när jag skrivit någonting jag gillar så även där har jag och Gustav varit ganska lika fram till nu.

  Gällande sponsring stör det mig att folk stör sig på det. Med tanke på det arbete många bloggar lägger ned på analyser tycker jag att det rent principiellt är bra att de tjänar så mycket som möjligt. Däremot finns det onekligen en risk att man börjar skriva för att tjäna pengar snarare än för att det är kul. Personligen har jag därför helt enkelt struntat i att ens försöka, det finns bättre sätt för mig att tjäna pengar och bloggande ska för mig bara vara en blandning av hobby, avkoppling och utmaning.

  SvaraRadera
 9. Sponsring där det sponsrade och det egna flyter ihop är tyvärr alldeles för vanligt på både youtube och i bloggar. Jag kan köpa det om någon som är 16 år har lite svårt att veta vad som är etiskt och vad som inte är det, men när ekonomibloggare har svårt för det stör det mig.

  SvaraRadera
 10. Föredrar anonyma bloggare. De kan alltid vara helt ärlig. Kända bloggare har mycket som prestige, PK och dylikt att behöva tänka på.

  SvaraRadera
 11. Vi har diskuterat detta nyligen hos mig. Det var ganska tydligt att mina läsare inte alls såg någon nytta i att jag skulle vara offentlig.

  http://onkeltomsstuga.se/2016/11/ska-jag-onkel-tom-kasta-slojan-vill-jag-forsvara-det-jag-skriver-har/

  Men ta Gottodix, ska han för evigt uppträda i hästhuvud i olika arrangemang? Och det är väl det du pekar på här. En personlig ambition med bloggandet ger en annan blogg.
  SvaraRadera
 12. Personligen är jag helt för de anonyma bloggarna. Jag skrollade t.ex. snabbt förbi Gustavs bild så att den inte fastnade och vill ha kvar min egna, gamla bild av "Gustavs aktieblogg". Samma med LL, skulle absolut inte vilja veta att det döljer sig en vanlig, dödlig person bakom detta alias som ligger till grund för hela mina strategi och portfölj.
  Jag har däremot lite svårare att förklara varför jag känner så än att jag känner så. Kanske är det samma fenomen som att jag inte vill veta något om skådespelare bakom rollerna i populära filmer, jag vill fortsätta leva i illusionen att Sophie Turner är Sansa Stark helt enkelt.

  SvaraRadera
 13. @Luppen Kör du fortfarande med zero/spiltan i pensionsportföljen och hur har det isåfall utvecklats jmf med medel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kör fortfarande med det. Utvecklingen får bli ett inlägg framöver ;-)

   Radera
 14. Intressant diskussion, Lundaluppen är ännu den enda aktieblogg som jag helhjärtat har rekommenderat vänner och din anonymitet har aldrig varit ett problem. Det har aldrig känts som att du är oärlig och även nu när du döljer portföljvärdet så är det inget problem.

  För egen del har jag valt att vara anonym så här långt på av samma anledning som Miljonären mfl att kunna vara mer ärlig med min plan och exakta belopp på pengar mm. Har dock funderat på att föreläsa i framtiden och då blir de ju lite svårare att vara anonym. Det största problemet jag har med att en dag släppa min anonymitet är dock att min "person" skulle kunna komma i vägen för budskapet. Personligen tycker jag att till exempel Gottodix tappat lite efter att ha blivit publik och jag tror inte det har med innehållet att göra utan att något av mystiken försvann. Kan ju dock hända att nya läsare tillkommer som uppskattar att ha ett ansikte så summan kanske är positiv.

  SvaraRadera
 15. Hej,

  Anonymitet är att föredra, anser jag. Mystiken försvinner när masken kastas... Trovärdigheten går utmärkt att bedöma i alla fall, den lever ju i texterna.

  Sedan har jag svårt att förlika mig med den tid vi lever i, speciellt detta med att bygga personliga varumärken.

  Givetvis är det fantastiskt att "vanliga" människor kan komma fram via Internet, framför allt när det finns verklig talang i botten. Allt som oftast tycker jag dock det är substanslöst och ytligt; det saknas dessutom inte sällan självinsikt om hur tunt det är.

  Vi har konstaterat det förut här på bloggen. Bästa sättet att bli rik på aktier är att skriva en bok om hur man blir rik på aktier. Marknaden är omättlig. Här kastar jag sten i glashus då jag själv köper allt för många alster, men det är inte i naivt hopp om att snabbt och enkelt bli rik. Ett starkt aktie- och litteraturintresse är ett svårt beroende att bryta, helt enkelt... :-)

  Översatt till bloggosfärens språk: alla sidouppdrag; framträdanden (plats i solen) och reklamintäkter är vad som ger klirr i kassan och personlig tillfredsställelse. (Denna blogg undantagen givetvis)

  Hoppas Lundaluppen förblir anonym. Vad jag kan utläsa ovan är det ingen fara på taket gällande den saken. Hoppas även att bloggen inte flyttar någon annanstans där klicken är fler, men läsarna kommer i sista hand.

  Sedan vill jag tillägga att din blogg verkar ha tekniska problem, Lundaluppen. Jag kan inte kommentera med Internet Explorer (version 11). De olika profilvalen (till höger om "Kommentera som:") syns inte. Endast en tom, vit ruta ploppar upp; det går alltså inte att välja profil.

  Trodde först det var datorn hemma som är risig, men samma fenomen uppstår på Stadsbibliotekets datorer samt kontorets (samtliga med IE, version 11). Detta skrivs med Firefox som webbläsare.

  Har ingen annan stött på detta problem? (Endast hos Lundaluppen; andra bloggar med samma funktion fungerar utmärkt)

  Vänliga hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
 16. Hej,

  Anonymitet är att föredra, anser jag. Mystiken försvinner när masken kastas... Trovärdigheten går utmärkt att bedöma i alla fall, den lever ju i texterna.

  Sedan har jag svårt att förlika mig med den tid vi lever i, speciellt detta med att bygga personliga varumärken.

  Givetvis är det fantastiskt att "vanliga" människor kan komma fram via Internet, framför allt när det finns verklig talang i botten. Allt som oftast tycker jag dock det är substanslöst och ytligt; det saknas dessutom inte sällan självinsikt om hur tunt det är.

  Vi har konstaterat det förut här på bloggen. Bästa sättet att bli rik på aktier är att skriva en bok om hur man blir rik på aktier. Marknaden är omättlig. Här kastar jag sten i glashus då jag själv köper allt för många alster, men det är inte i naivt hopp om att snabbt och enkelt bli rik. Ett starkt aktie- och litteraturintresse är ett svårt beroende att bryta, helt enkelt... :-)

  Översatt till bloggosfärens språk: personlig uppmärksamhet och publika framträdanden (en plats i solen) samt reklamintäkter är vad som ger tillfredsställelse och klirr i kassan. (Denna blogg undantagen givetvis)

  Hoppas Lundaluppen förblir anonym. Vad jag kan utläsa ovan är det ingen fara på taket gällande den saken. Hoppas även att bloggen inte flyttar någon annanstans där klicken är fler, men läsarna kommer i sista hand.

  Sedan måste jag tillägga att din blogg verkar ha tekniska problem, Lundaluppen. Jag har inte kunnat kommentera med Internet Explorer (version 11) som webbläsare under flera veckor. Trodde först det var datorn hemma som är risig, men samma fenomen uppstår med såväl Stadsbibliotekets som kontorets datorer (samtliga med IE 11). Detta skrivs med Firefox som webbläsare.

  Problemet är att profilvalen inte syns (till höger om "Kommentera som:"): en vit, tom ruta ploppar upp och ingen profil kan väljas. Har ingen annan stött på detta problem? (Endast hos Lundaluppen; andra bloggar med samma funktion fungerar utmärkt)

  Ytterligare en konstighet: jag postade detta inlägg för ungefär en kvart sedan. Gick tillbaka in och läste inlägget (det fanns 31 kommentarer; en mer än innan jag skrev). Ville se om jag kunde läsa det i IE 11, men då var det endast 30 kommentarer igen (mitt var borta alltså). Bytte till Firefox: samma sak (inlägget ej kvar...). Jag stod också överst i listan till höger över senaste kommentarer... Det var definitivt postat alltså. Skumt!

  Vänliga hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
 17. Hej,

  Off-topic, men jag måste pröva en sak. Kan inte (sedan några veckor) kommentera med Internet Explorer (version 11) vare sig hemma, på Stadsbiblioteket eller kontoret. Verkar endast gälla din blogg, Lundaluppen.

  Problemet är att profilvalet bredvid "Kommentera som:" är helt blankt, det går ej att välja någonting... Har någon annan stött på samma problem? Endast hos Lundaluppen; andra bloggar med samma funktion fungerar utmärkt...

  Än märkligare blev det igår då jag postade en lång kommentar (två gånger!) med Firefox. Den mottogs definitivt av bloggen (blev kommentar nummer 31 i detta inlägg). Fast så fort jag stängde Firefox försvann den... Är helt säker på att den postades båda gångerna; jag kunde läsa den samt stod överst som "Senaste kommentar" till höger...

  Testar detta med Firefox; får se vad som händer...

  Skulle någon vilja svara på detta? Kanske gör att kommentaren "fastnar".

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm... Stängde ner webbläsaren för att testa. Den är uppenbarligen kvar...

   Mycket märkligt! Skulle gärna höra om i) andra har samma problem beskrivet ovan med IE (version 11) samt ii) kommentarer har raderats när ni stänger Firefox (kan det vara en sekretessinställning någonstans?)... Igår använde jag den senaste versionen av Firefox (vet inte vad denna dator har för version).

   För övrigt anser jag att Lundaluppen ska förbli anonym. Anledningarna får jag återkomma till när jag rett ut detta tekniska mysterium.

   Tack för eventuell återkoppling!

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Märkligt, jag läser, skriver och kommenterar med Chrome, Safari och MS Edge och alla dessa verkar funka problemfritt. Just IE använder jag inte själv sedan Edge kom.

   Koden som styr kommentarerna är standardfunktioner från Blogger så det finns i praktiken inget enkelt sätt för mig att lösa det.

   Radera
  3. Hm, IE (version 11) fungerar hos Aktieingenjören, Gustavs aktieblogg, Snålcoachen, Irvings investeringar med flera. Endast här det strular.

   Hur som helst, det stora mysteriet är hur två kommentarer kan försvinna för att jag stänger Firefox... Vet inte om du fick notifieringar (via e-brev) om de kommentarerna (förmiddagen den 1 december); de kanske också raderades.

   Förstår inte alls hur något som uppenbarligen registreras/mottas i din ände kan försvinna för att jag stänger en webbläsare...

   Nåja, det får förbli en gåta. Får växla till någon annan webbläsare hemma och på arbetet.

   Vänliga hälsningar

   Carolus

   Radera
  4. @Carolus: nu såg jag att dina inlägg (och några andra) klassats som skräppost. Jag publicerade dem och lovar hålla koll på skräplistan i fortsättningen.

   Radera
  5. Haha!

   Det är ju där de med rätta borde hamna! Då vet vi att ditt spamfilter fungerar som det ska...

   En liten konstighet återstår dock. Jag råkade ut för precis samma sak hos Aktiefokus (klassades som spam), men där syntes inte kommentaren förrän Kenny lade den "rätt". Här skedde det omvända: de registrerades först på rätt plats och försvann i ett senare skede.

   Mvh

   Carolus

   Radera
 18. @Carolus

  Samma problem här använder du explorer på Lundaluppens blogg får du upp ett vitt fält när du skall välja anonym.

  Jag gjorde så här. Testade med Firefox. Valde anonym. Skrev sedan inlägget. Anonym står kvar, och du kan skicka.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på F12 och kör debuggern i Explorer (https://msdn.microsoft.com/en-us/library/dn255007(v=vs.85).aspx).

   Borde vara javascript som av någon anledning inte vill köra här men gör det på andra sidor. Får du ett fel här när du klickar svara som men inte på andra bloggar så kan vi se felet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.