fredag 15 november 2013

Investeraravdrag

I sin ambition att förenkla företagande har regeringen föreslagit ett investeraravdrag, något som gemensamt med starta-eget-bidrag ska stimulera svenskar att starta fler bolag samt att investera i existerande bolag. Vi ska alltså via riktade förändringar i skattesystemet öka tillgången på små bolag i landet samt gynna ägare i mindre bolag jämfört med ägare i medelstora och stora. Vore det inte intressantare att titta på hur man ökar efterfrågan på mindre bolag och deras tjänster? Vore det inte intressantare att stryka ett par-tre specialregler än att införa en till?

I mina ögon kommer detta ha en marginell effekt, införa nya godtyckliga storleksgränser för ägare och bolag att ta hänsyn till (=ännu ett litet element av ökat krångel), samt skapa grogrund för intressant skatteplanering.

Jag har själv startat en handfull bolag och inte ett enda av de besluten hade underlättats av det nya lagförslaget. Vid de tillfällen jag avstått att satsa på en företagsidé hade lagen aldrig knuffat mig över gränsen till ett annat beslut; idéerna höll helt enkelt inte.

Det är inte ofta jag som företagare delar åsikter med V, men som uttalat företagarmisstänkliggörande parti vågar man åtminstone peka på att kejsaren är naken: "Vänsterpartiet reserverar sig. Partiet betonar vikten av att eftersträva ett skattesystem som är enhetligt och likformigt och som har så få undantag som möjligt. På så sätt minimeras också möjligheterna till skatteplanering, menar partiet."

13 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig. Detta är bara trams och lite konstgjord andning. Är egenföretagare och servar lantbrukare, och även här finns problem med nya entrepenörer med startstöd mm. de dumpar priser ett tag, sen går de kull när stöden upphör. Håller inte idén utan bidrag, borde den inte få startas upp. Det skadar mer än det gör nytta.

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Om man med lagen vill vinna väljare till partierna bakom förslaget från partiet som är emot det så kan jag avslöja att antalet V-väljare bland småföretagare är blygsamt... Fast visst, det är såklart en kloss i bygget mot att framstå som företagarvänligt vilket verkar vara populärt även bland andra väljare.

      Radera
  3. Instämmer helt, skulle hellre se att de bolag som kommit en bit på vägen fick bättre förutsättningar för fortsatt tillväxt då jag tror det är lättare att skapa 5-10 nya jobb i ett bolag som redan har 20 anställda än 5-10 uthålligt nya jobb i en start-up!

    SvaraRadera
  4. Avskaffandet på revisor får små aktiebolag var ett steg i rätt riktning. Sänkning av bolagsskatten kan man också tjäna några kronor på även om det inte ger jättestort genomslag i den lilla firman, men "investeraravdrag"... nej.

    Sänk då hellre skatten på kapitalinkomster över hela brädet. Eller inför att man får göra ett grundavdrag på x antal tusen på kapitalinkomster så även vanligt buffertsparande på sparkonton kan premieras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är lite tidigt att jubla över revisionspliktens avskaffande. Vi har inte fullt ut sett hur Skatteverket kommer att agera mot sådana bolag ännu.

      Sänkningen av bolagsskatten är dock rättvis för alla bolag, var oväntat stor (och därmed effektfull) .

      Radera
    2. Förvisso men utgår jag från den egna situationen så sparade avskaffandet av att man måste ha en revisionsberättelse ca 10.000 kr per år och den enda stickprovskontroll vi någonsin åkt på i AB:t var under den tid vi hade revisor. Nu är ju inte 10.000 kr kanske mycket men det är ju ändå pengar som sparas utan egentlig ansträngning. Tvärtom, man gör ju mindre.

      Baserat på den erfarenheten har det mao bara inneburit lägre kostnader. Skatteverket är välkommet att göra nya kontroller även om vi nu inte har revisionsberättelser. Bokföringen måste man ju ändå se till så att det sköts, med eller utan revisor.

      Radera
  5. Hej Luppen!

    Först och främst, tack för en väldigt intressant och inspirerande blogg!

    Började följa dig på twitter och råkade se att du på ditt konto där fortfarande har din gamla adress lundaluppen.se på ditt konto under ditt namn.

    SvaraRadera
  6. Hej Luppen!

    Vad tror du om Platzer?

    MVH

    Daniel

    SvaraRadera
  7. Två största faktorerna enligt mig som begränsar tillväxt i småbolagen.

    * Höga arbetsgivaravgifter
    * Stort sjuklöneansvar

    Fixa till dessa före jobbskatteavdrag (vi behöver fler anställda, inte färre som tjänar mer).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och före investeringsbidrag såklart. Eftersom det var det tråden handlade om :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.