måndag 18 mars 2013

Värdepapper i en osäker värld

Valuewalk länkar idag till utskriften av ett tal som Benjamin Graham höll 1963 i San Francisco. Temat var värdepapper i en osäker värld, eller "Securities In An Insecure World" och ibland undrar man om det inte lika gärna kunde hållas idag, efter en tid av stark uppgång.

Graham bjuder på personliga citat som:

"I would like to point out that the last time I made any stock market predictions was in the year 1914, when my firm judged me qualified to write their daily market letter, based on the fact that I had one month's experience in Wall Street. Since then I have given up predictions."

Samt mer investeringsfilosofiska som:

"Let me now make a general observation. For obvious reasons it is impossible for investors as a whole, and therefore for the average investor or speculator, to do better than the general market. The reason is that you are the general market and you can't do better than yourselves. I do believe it is possible for a minority of investors to get significantly better results than the average. Two conditions are necessary for that. One is that they must follow some sound principles of selection which are related to the value of the securities and not to their market price action. The other is that their method of operation must be basically different than that of the majority of security buyers. They have to cut themselves off from the general public and put themselves into a special category."

Kommentarfältet är fritt, här nedan finner du dokumentet, om du klickar i nedre högra hörnet så utnyttjas hela webbläsarfönstret.

26 kommentarer:

  1. hej, undrar om du har någon åsikt om AQ-Group, känns som ett starkt företag men kanske är lite för litet för din del?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig tittat närmre på bolaget, det är som du säger för litet.

      Radera
  2. Med bakgrund till papperet du länkar i inlägget Luppen, skulle du säga att värde-investerare är en liten del av alla aktie-handlare? Dvs, en så liten del att de (vi?) inte påverkar aktie-priset på ett konstigt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju egentligen kärnfrågan, tänker jag tillräckligt oberoende (och rätt) för att det ska vara värt för mig att lämna indexinvestering? Jag tror att jag tänker långsiktigare än de flesta som är verksamma på marknaden. Men går det att överträffa andra med bättre långsiktiga prognoser och att därigenom bättre diskontera framtiden än marknaden som helhet?

      Graham menar ju faktiskt i denna text att långsiktiga prognoser är så vanskliga att överavkastning bara genom långsiktighet är mycket tveksamt. Där har ju dock Buffett en lite annorlunda syn.

      Jag tycker att de senaste åren har bjudit på stora mått av överdriven pessimism och min ståndpunkt har varit att fortsätta investera och tro på mina val trots att folk dömt ut bankerna, energisamhället och allting. Det verkar just nu som att det var rätt. Men hade jag tur eller var det skicklighet?

      Radera
  3. Well!
    Tycker mig ha läst dessa tankar någon annanstans. Är inte detta lite random walk och den effektiva marknaden i sin linda.
    MvH
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jo, Graham och Malkiel är inte så långt från varandra som det ibland framförs.

      Radera
  4. Tar vi just nu generellt sett för stor eller för liten hänsyn till inflationen?

    Hur står sig aktiers direktavkastning just nu när man jämför med obligationer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag själv tar med inflationen i kalkylen när det är relevant, men jag tror inte att inflationen betraktas som ett lika allvarligt problem idag som för femtio år sedan.

      Aktiers direktavkastning har den senaste tiden överstigit kupongen från obligationer, dvs. den historiska förändring Graham nämner har reverserats, vilket är intressant.

      Radera
  5. Hur är det med László Szombatfalvy, någon som vet vilken strategi han använt sig av annat än det som står i dagens SvD Näringliv.

    MVH Mikael R

    SvaraRadera
    Svar
    1. En börskrasch kan komma när som helst, säger han. Vad säger Luppen? Säljer du om du befarar en riktigt stor resa neråt, eller ser du möjligheter?

      Radera
    2. Jag säljer inte för att jag är rädd att andra kommer att värdera ner börsen. Om jag säljer så är det för att jag själv tycker att något av mina innehav är tydligt övervärderat, så övervärderat att det motiverar transaktionskostnaderna och "risken" att bolaget växer in i värderingen.

      Radera
    3. Aktiespararna hade en artikel där det stod en del om detta. Se http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Borsprofilen-Laszlo-Szombatfalvy--trollkarl-och-anonym-aktielegend/

      Mvh
      Mattias

      Radera
    4. Mikael
      Laszo Szombatfalvy är om jag minns rätt mest känd för att ha kommit på gordons formel utan att känna till den. Bloggaren Aktiefokus har skrivit ett inlägg on gordons formel. Man får komma ihåg att denne ungrare befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Lite som Buffet som hade turen att sitta på en jättekassa när den amerikanska marknaden kollapsade 1974.Marknaden på den tiden i Sverige hade inte på något sätt nått den effiktivitet som finns idag. Tycker inte att du skall fördjupa dig i det utan fundera ut en vettig långsiktig investeringsstrategi istället. Fast aktiefokus inlägg är rätt bra läs gärna det.
      MvH
      Lars

      Radera
    5. luppen du skriver:
      "Jag säljer inte för att jag är rädd att andra kommer att värdera ner börsen. Om jag säljer så är det för att jag själv tycker att något av mina innehav är tydligt övervärderat, så övervärderat att det motiverar transaktionskostnaderna och "risken" att bolaget växer in i värderingen."

      Ändras detta något när du nu istället köper i ISK. alltså kan du tänka dig sälja "mer ofta" så att säga pga mindre skattekostnader?

      Radera
    6. @Anonym: ja, även om jag inte gillar att sparformen styr agerandet så påverkar den förändrade skattesituationen transaktionskostnaderna. Därför kommer det att bli lite lättare att sälja och antagligen lite fler försäljningar inom ISK än utanför.

      Radera
  6. Även om man accepterar att följa index, ska man följa viktat eller oviktat index? Fungerar inte ett viktat index så att man i princip köper mer av en aktie bara för att aktiepriset stigit? Det känns inte så FA... :-)

    Jag känner mig inte tillräckligt kompetent för att satsa på en begränsad portfölj. Min strategi för närvarande är att köpa många "bra företag". Företag av bra kvalitet (lågt belånat, bra ägande, vinst och utdelning 9 av 10 senaste åren) där det finns ett rimligt förhållande mellan pris och utdelningar och där historien är att utdelningarna stigit över tid. På detta vis hoppas jag på att få en liten överkastning jämfört med Avanza Zero. Jag går alltmer åt kvalitet, vill ha bra aktier att äga hela min livstid.

    Jag vill tacka bloggare som Lundaluppen, Finanstankar, Gustav, 4020 mm. Innan köpte jag företag som Eniro, Rasta och Transatlantic, efter att ha läst dessa bloggar köper jag företag som Beijer Alma, Atlas Copco och HM. ;-)

    /Div

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, att indexinvestera mot viktat utan balansering mot orelaterade tillgångar är inte särskilt värdeinvesteringsmässigt. Det är snarare att acceptera en effektiv marknad och att "nöja sig" med samma avkastning som index.

      Oviktade indexfonder kan ju vara intressant, men man bör ta i beaktan vilka ökade omkostnader detta innebär för fonderna. Jag vet inte hur oviktade indexfonder i allmänhet stått sig historiskt mot viktade. Greenblatt slår ju i sin The Big Secret for the Small Investor ett slag för fundamentalt viktade indexfonder. Jag vet dock inte ens om det existerar i Sverige.

      Indexfonder växer ju idag i popularitet och det blir intressant att se om detta får någon följdverkan framöver; att alltmer av marknaden blir följa-John med investeringar som sker utan egentlig värdering verkar i sig inte särskilt tilltalande.

      Radera
  7. Hej,

    har du någon kännedom av Western Digital, världens största hårddisk tillverkare?

    Känns billig vid tillfället, med stark kassa i jämförelse med skulder.

    Nu är jag inte direkt jätteinsatt i huruvida efterfrågan på hårddiskar ser ut i framtiden, men med tanke på att alla produkter såsom, laptops, pc, playstation, xbox, plattor etc. etc. använder sig av hårddiskar så känns det inte som att efterfrågan kommer att minska framöver.

    Jag som amatör hade gärna vilja sett en analys från dig som har betydligt mer kött på benen.

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, hårddiskar i konsumentvaror är ju under press från solid state disk-lösningar som vinner mark. Jag vet dock inte alls hur Western Digital är positionerade där.

      Radera
  8. Lundaluppen,

    Det här har du väl själv länkat till för en tid sedan (om jag minns rätt)... Är det någonting nytt som sticker ut denna gång?

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, nej inte vad jag kommer ihåg :-)

      Radera
  9. Funderar på att investera månadens lön i avanza zero. Hur är dina tankar kring denna fonden kontra att köpa en mer specifik aktie i dessa tider?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar att välja aktier, men när jag måste använda fonder (PPM och andra pensionslösningar) så är Avanza ZERO ett givet val. Om du inte känner för att välja enstaka aktier så är det ett av de bästa alternativen på marknaden i mina ögon.

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tittade in där och snappar upp följande diskussionstrådar:

      "Shamaran,,igen!"
      "i'm in..."
      "Ja idag går vi upp i alla fall, inget snack."
      "Bra eller anus"

      Jag är för gammal för den typen av diskussioner, de som är intresserade är hjärtligt välkomna hit :-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.