torsdag 7 mars 2013

Danska källskatter

Inför deklarationen har jag börjat gräva lite extra kring utländska källskatter på aktieutdelningar eftersom detta kommer att drabba mig och alla andra som använder investeringssparkonto (ISK) alltmer.

Utländska aktier i depå som har varit min dominerande modell hittills bjuder inte på några problem, den svenska skatten är generellt högre än den utländska källskatten, och allt preliminärskattas och rapporteras snyggt av kontoförande bank.

Utländska aktier i ISK är lite lurigare. Man kan kvitta utländsk källskatt mot den svenska skatt man betalt på intäkten. Det betyder att man kan kvitta källskattebeloppet mot den schablonintäkt man deklarerar för utländska aktier. Kvittningen kan inte överstiga den del av schablonintäkten som kommer från utländska aktier (det är alltså inte hela schablonintäkten för ISK, endast den del som kommer från utländska aktier). Det är fortfarande så att källskatten generellt är lägre än de 30 procent man betalar i depå och det utgår såklart ingen skatt vid försäljning med reavinst, så det är fortfarande överlägset att ha aktierna i ISK jämfört med depå så länge schablonintäkten är så låg som den är idag.

Jag har tidigare skrivit en del om privata investmentbolag och här är det ännu värre. För bolag beräknar man vilken andel av intäkter och utgifter som härrör till utländsk verksamhet, sedan beräknar man nettot och den deklarerade bolagsskatten proportioneras sedan mot hur stor andel av nettot som kommer från Sverige och hur stor andel som kommer från utlandet. Med mycket stor säkerhet innebär detta att du får avräkna den utländska källskatten mot en skattesats på 22 procent (den nya bolagsskatten) eller lägre. Det här blir ett riktigt problem om den utländska källskatten är högre än så.

OK, nu till inläggets rubrik: varför heter det danska källskatter? Jag vill först förklara tydligt att jag älskar Danmark; jag gillar smörrebröd, öl, broar, danskar, slättlandskap, Köpenhamn, språket, cyklar och deras hygge eller brist på detsamma. Men skatter? Danmark är inte särskilt trevliga på det området och inte så trevliga mot oss svenskar. Det finns några grundproblem:
  1. Källskatten som dras innan pengarna trillar in hos kontot är 28 procent, vilket innebär att hur mycket man än kvittar kommer skatten på utdelning hamna nära den svenska i en normal depå, om man inte vidtar åtgärd 2:
  2. Enligt det nordiska skatteavtalet ska de dra 15 procent, vilket innebär att endast 15 procent får kvittas - de övriga ska man enligt Skatteverket begära tillbaka av... Danmark! 
Det här innebär att för att komma ner till de 15 procent man ska betala för nordiska utdelningar måste man både få till en kvittning samt fäktas med ett andra skatteverk, det danska. Om jag någon gång provar på detta ska jag rapportera på bloggen hur det går till...

36 kommentarer:

  1. Angående din sista punkt: hur stor är egentligen risken för att danskarna kommer att dra fel källskatt? Jag har bara haft några få utlandsregistrerade aktier genom tiderna, så mina erfarenheter är inte nödvändigtvis korrekta, men i de fallen har man alltid dragit korrekt källskatt, varför jag också fått rätt avräkning av skatteverket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För Maersk har man alltid dragit 28 procent, men det har inte blivit något problem pga depå och att den svenska skatten varit högre.

      Radera
    2. Har med haft utländska aktier ett tag i diverse länder och för mig har de med alltid dragit korrekt källskatt. Bara för att stödja upp ditt resonemang Matsson med lite mer fakta.

      Tack för en bra blogg!


      Mvh

      Radera
    3. @8thwonder: har de dragit 15 procent för danska aktier?

      Radera
    4. Hej Jag har haft Alk Abello som är noterade i köpenhamn förvarade i mitt ISK konto. Fick utdelning där ifjol och då drog man 15% i utl källskatt.

      MVH P

      Radera
  2. Hej Luppen,

    du skriver ",så det är fortfarande överlägset att ha aktierna i depå så länge schablonintäkten är så låg som den är idag."

    Har du råkat skriva depå istället för ISK eller är det jag som inte riktigt förstår resonemanget?

    Keep up the awesome work!

    /MK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, den meningen blev inte bra, jag justerar. Tack!

      Radera
  3. Hej!
    Hur är det med Maersk som du äger och är noterat på den danska börsen, har du den i ISK eller vanlig aktiedepå?
    Om jag äger Maersk i ISK vad innebär det då för utdelningarna? Hur kommer de beskattas och är det något speciellt jag bör göra?
    Jag hänger inte riktigt med på det du skriver.

    MVH Mikael R

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag äger dem i depå. Det återstår att se hur beskattningen i praktiken går till i år.

      Best case:
      - kontoförande bank (jag använder Avanza och Swedbank) rapporterar in rätt kontrolluppgifter till Skatteverket och avräkning sker automatiskt, inklusive återbetalning av dansk källskatt utöver de 15 procent som rätteligen ska dras

      Worst case:
      - du får själv beräkna hur stor andel av schablonintäkten som kommer från Maersk (troligen fixar banken detta)
      - du får lämna in kvittningblankett SKV2704 (SKV2706 för företag)
      - du får kontakta danska skatteverket (www.skat.dk) för att begära återbetalning av 28-15=13 procentenheters överbeskattning

      Jag kommer såklart att följa detta, skulle jag öka i Maersk idag så skulle jag primärt vilja göra det i ISK, så det är högintressant.

      Radera
    2. Hej Luppen, tack för ditt svar. Förstår nu när du skrev att ISK fortfarande är bättre än depå och inte vice verca.

      MVH Mikael R

      Radera
  4. Rent tekniskt, vem drar av skatten på utdelningar? Är det (om vi använder Maersk som exempel) de som drar av x% i källskatt och skickar in till det danska skatteverket och sen banken där man har depå/ISK som skickar in resten av skatten till svenska skatteverket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige skickar bolaget pengarna till Euroclear (f.d. Värdepapperscentralen) som mot en avgift distribuerar ut till aktieägarna. Eftersom ägarna har olika skattevillkor sker preliminärskattebetalningen i sista ledet, dvs. från kontoförande bank.

      Jag kan tyvärr inte svara på hur det fungerar för danska bolag, men det låter otroligt att bolaget självt skulle vara inblandat.

      För onoterade bolag (återigen i Sverige) som inte är anslutna till Euroclear betalas hela beloppet direkt till den registrerade aktieägaren som själv får betala in skatten i samband med deklarationen - ingen preliminärskatt alltså.

      Radera
    2. Hoppsan, svarade inte på din riktiga fråga: min _gissning_ är att den svenska kontoförande banken skickar tillbaka den utländska källskatten till landet ifråga.

      Radera
    3. Hej!

      Det är CSD:n (VP Securities för Danmark) som innehåller skatten för de utländska kontohavarna.

      Vänder vi på det så är det alltså Euroclear Sweden AB som innehåller den svenska kupongskatten vid utdelningar från svenska bolag för de utländska kontohavarna i Euroclear.

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
  5. Har du tittat något på hur det fungerar att flytta aktier från ISK till en vanlig depå om detta behov skulle dyka upp i framtiden? Dvs vilka konsekvenser en sådan flytt skulle få om den är genomförbar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte förstått om det går att flytta aktierna från ISK till depå, jag "tycker" att det borde gå.

      Alternativet är ju att först sälja dem i ISK och sedan köpa dem i depå. Transaktionskostnaderna kan ju generellt delas upp i tre delar:

      1. courtage
      2. skatt
      3. spread

      Tvåan är inget problem med ISK eftersom man inte har en reavinstskatt. Ettan och trean får man leva med, men spreadarna är ganska låga på de aktier jag normalt intresserar mig för. Kostnaden för en flytt bör alltså ligga en bra bit under en halv procent.

      Radera
    2. Hej!

      Enligt lag så går det endast att flytta ut kontofrämmande tillgångar från ett ISK (dvs sådant som inte är tillåtet på ett ISK).

      https://lagen.nu/2011:1268#P21S1

      När kontofrämmande tillgångar flyttas ut från ett ISK så kommer anskaffningsvärdet för dem på det mottagande kontot att motsvara det aktuella marknadsvärdet enligt:

      https://lagen.nu/1999:1229#K44P22bS1

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
  6. Du skriver "Kvittningen kan inte överstiga den del av schablonintäkten som kommer från utländska aktier (det är alltså inte hela schablonintäkten för ISK, endast den del som kommer från utländska aktier)"

    Enligt de personer på skatteupplysningen jag pratat med så är maximala avdraget samma som vinsten från hela schablonintäkten, inte bara den del som kommer från utländska papper. Tydligen skulle detta gälla för varje enskilt ISK konto man sedan har, så man kan inte "klumpa ihop" alla avdragen resp. avkastningen utan man får ta varje konto för sig.

    Summa summarum så märks det att ISK är nytt och nu kommer alla små underligheterna fram, saker som även SKV tycks osäkra på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan definitivt ha fel, men det är lite inkonsekvent om det är som du skriver jämfört med företagsbeskattningen exempelvis. Det blir intressant att se hur det fungerar i verkligheten :-)

      Radera
  7. Hej Luppen!

    I ditt inlägg om mellandagsläsning (http://www.lundaluppen.se/2013/01/mellandagslasning.html) skriver du något i stil med att boken The Interpretation of Financial Statements är en bra nybörjarbok men saknar delar som är ett absolut måste idag (t.ex. kassaflödesanalys). Har du någon/några böcker att tipsa om som du anser vara mer djupgående och/eller mer up-to-date?

    Tack för en fantastisk blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget bra tips men i samma inläggs kommentarer tipsade Aktiefokus-Kenny om "The Five Rules for Successful Stock Investing" av Pat Dorsey, och den kan säkert vara värd en titt.

      Radera
    2. Hej!
      Utan att läst boken så är titeln så dum att det borde inte väcka något intresse alls! Skulle finnas fem regler att använda sig av,och så skulle framgången vara där? Det är som det det heter på engelska: Bad books on investing make it sound easy. Det är inte lätt det är svårt!!Vill du ha två böcker som är väl värda att läsa och som representerar två olika sätt att se på saken så föreslår jag A Random Walk down Wall Street och killen på andra sidan staketet som står och käftar emot. Peter Lynch och hans One up on Wall Street. Två olika sätt att se på saken. Sedan kan du fundera över vilken volym som representerar the voice of reality. Du bör absolut fråga dig varför du tror att du skulle bli framgångsrik på aktiemarknaden? Har du blivit det på andra områden? Skolan? Yrkeslivet?
      Mvh
      Lars

      Radera
    3. Lundaluppen!
      Detta var ett svar till anonym. Inte till dig.
      God helg.
      Lars

      Radera
  8. Hej! Hur kommer det sig att du inte flyttat över dina innehav till isk utan behåller dem depån? Själv har jag flyttat över aktier (sålt och köpt tillbaka) med hög utdelning och som inte triggat alltför stor reavinst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle utlösa ganska höga reavinstskatter för mig plus transaktionskostnader. I nuläget skulle en fullständig flytt tvinga mig att skatta bort 10-15 procent av portföljen och det är det inte värt.

      Radera
    2. Jag kan fortfarande tänka mig att köpa aktier i min vanliga depå. Det skulle vara aktier i företag med låg direktavkastning t ex Lundbergsföretagen.

      MVH Mikael R

      Radera
  9. Hej luppen!

    Har inget med detta inlägg att göra men sitter och jämför Swedbank med Handelsbanken. Detta har jag kommit fram till:

    Swedbank:
    Dagens avslut: 157,3
    P/E= 12,9
    Bolagets vinst med tanke på kurs %: 12,19/157,3=7,7%
    Utdelning %: 9,9/157,3=6,3%
    K/I: 49,5%
    Kreditförluster+ nedskrivningar av tillgångar förhållande till vinst innan nedskrivningar: 1173/19671=6%
    P/E= 12,9

    Handelsbanken
    Dagens avslut: 265,6
    P/E= 11,8
    Bolagets vinst med tanke på kurs %: 22,63/265,6=8,5%
    Utdelning %: 10,75/265,6=4%
    K/I: 17495/35062=49,9%
    Kreditförluster+ nedskrivningar av tillgångar förhållande till vinst innan nedskrivningar: 1718/19282=8,9%
    P/E= 11,8

    ------------

    Har jag räknat rätt? Kommentera gärna min mini analys samt göra en egen! Kritik vore bra, vill bli bättre! :)

    Enligt detta har Handelsbanken större avkastning på börsvärdet än swedbank vilket talar för att Handelsbanken borde värderas upp eller swedbank ner. Även procentuellt av vinsten behåller handelsbanken mer, antar att detta är för att vara defensiv+ deras expansion.

    Handelsbanken har också ett lägre P/E tal vilket talar för denna också, dock kan man inte räkna med lika stor utdelning, men det spelar väl ingen roll så länge man är långsiktig enligt mig. Handelsbanken har också bättre historik vilket borde tala för att denna är bättre långsiktigt men behöver inte vara det. Wolf gör ju ett jättebra jobb där.

    Varför värderas Handelsbanken lägre? Är det utdelningen som ligger i grunden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tyvärr inte tid just nu att kontrollräkna, men det finns några fällor 2012:

      - Swedbanks vinst per aktie underskattas på grund av att utdelningen från preferensaktierna avräknas vinsten (jag har kommenterat detta i tidigare inlägg)
      - SHB och Swedbank har båda fått engångseffekter av den sänkta bolagsskatten

      Swedbank har också fått ett rejält uppsving av sin nya utdelningspolicy vilket jag tycker är något oförtjänt.

      Radera
    2. Hej!

      Okej, intressant med swebbank där. Då borde deras avkastning bli bättre. Jag får titta på det!

      Radera
  10. Hej Luppen! Lite off topic... men skulle gärna höra i fall du har nån koll på Rusforest? Har följt dom ett tag nu. Det har ju varit ett bolag som i många år sagts ha potential, men de har gått uruselt. Kursen var över 1kr för något år sen men i dag är den nere i 4-5 öre. Börsvärdet har gått från 2 miljarder till 19 miljoner. Finns det chans för vändning eller är det pengarna i sjön?

    SvaraRadera
  11. nöjd när du läser detta?

    http://www.di.se/artiklar/2013/3/8/bank-of-englands-chef-tipsar---om-handelsbanken/

    SvaraRadera
  12. Snälla, rapportera hur det går. Känns generellt som en djungel med alla regler och undantag för ISK.

    SvaraRadera
  13. Hej igen!

    Jag har frågat Avanza hur det förhåller sig med automatisk avräkning av källskatten. Såhär svarar de:

    "Vi har rapporterat in den utländska källskatten tillsammans med schablonintäkten för de som har haft utdelningar i utländska värdepapper. Dock så är det fortfarande lite oklart kring hur Skatteverket kommer att hantera det vi har rapporterat in. Vi väntar lika spänt som du på hur det kommer se ut i deklarationen. Jag har tyvärr inget klarare besked än så i dagsläget."

    Det verkar alltså som om vi får vänta och se hur skatteverket gör. Men eftersom man får in alla uppgifter från det kontoförande institutet bör det kunna ske automatiskt.

    Sedan till en annan sak som jag har funderat litet på. Du skriver att "Kvittningen kan inte överstiga den del av schablonintäkten som kommer från utländska aktier". På skatteverkets sida "Automatisk avräkning av utländsk skatt" sägs att man inte får avräkning "med ett högre belopp än den svenska skatt som tas ut på de inkomster som du har haft i utlandet". Men den svenska skatten hade väl blivit 30%, varför det inte spelar någon roll. Eller tänker jag fel här?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag tolkar det vill inte Skatteverket "gå back", dvs. tappa mer intäkter än man får in och därmed i praktiken skicka skattepengar utomlands.

      Men som du skriver verkar det få avgöras vid deklarationen hur det verkligen är.

      Radera
  14. Hej Lundaluppen! Jag heter Mattias Karlsson och jobbar på Aktiespararna. Har sedan en tid följt din blogg och måste säga att den är väldigt läsvärd. Nu håller jag på med ett projekt som bl.a. inkluderar just beskattning av utländska värdepapper som ägs via kapitalförsäkring och ISK. Det verkar som att du har kollat på detta sedan tidigare och jag undrar om du hade velat svara på några frågor? Hör gärna av dig!

    Bästa hälsningar,
    Mattias Karlsson
    Mattias.Karlsson@aktiespararna.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga problem, mejla mig på lundaluppen (at) hotmail (punkt) se så ska jag se till att läsa inkorgen...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.