torsdag 20 december 2012

Veckans nyheter

Det har varit en hel del dramatik i veckan som jag inte riktigt hunnit med att kommentera, här kommer lite korta kommentarer istället.

Kungsleden inledde med att avyttra sina aktier i Hemsö till partnern, Tredje AP-fonden. Efter att man gjort worst case-analysen av skatteutfallen valde man att krympa balansräkningen och stärka soliditeten med en försäljning. Kungsleden tycks vara i en existentiell och strategisk kris som inte förbättras av en ny huvudägare med tveksamt rykte.

Ratos gav sig in i den norska oljeservicebranschen genom köpet av 32 procent av aktierna i Aibel och sänker utdelningen till 3 kronor per aktie, från 5,50 kronor per aktie. Personligen tyckte jag att 5,50 kronor var fullständigt orimligt och mer att betrakta som en partiell likvidering än en utdelning, så sänkningen kändes naturlig. Aibel-köpet kan jag inte bedöma, men de multiplar som nämns verkar inte helt avskräckande.

Google har sålt av en del av Motorola som tillverkar set-top-boxar för TV-apparater. Det är knappast vad man var ute efter när man köpte Motorola och de två miljarder dollar man får från försäljningen kan säkert sättas i arbete på kistbotten bredvid alla andra miljarder Google har liggande... Snälla Larry Page dela ut kapital du bevisligen inte kan sysselsätta!

Efter STMicroelectronics beslut att släppa ST-Ericsson valde idag Ericsson att skriva ned värdet av sitt innehav i bolaget och reservera medel inför nästa år, totalt 8 miljarder kronor. Att Ericssons aktie sjönk 2-3 procent under dagen innebär alltså att den upplysta och effektiva marknaden tillskrev ST-Ericsson-innehavet ett stort värde och blev nu överraskade över att bolaget inte är så värdefullt. 

5 kommentarer:

 1. Hej där,

  Jag själv äger Ratos B aktier och tror mycket på deras kompetens. I och för sig är det alltid bättre att ge sig in på marknader där man redan har varit, men å andra sidan så har de den kapaciteten och kompetensen att se nåt jag inte ser. Jag räds inte alls över deras köp och litar på Ratos ledning. De har visat god historik och business och affärer alltid den samma, vilken bransch du än befinner dig på. Det jag blev förvånad över är hur marknaden tolkade detta och Ratos gick ner ungefär 5%. Det tolkade jag som köpsignal och köpte på mig ännu mer :).

  SvaraRadera
 2. Intressant kommentar av marknadens bedömning av ericsson och en uppfattning jag delar då det gäller åtskilliga aktier.
  Fast jag då som fullblodsamatör kan tycka mig se märkliga värderingar sviktar jag förståss när armeer av betalda experter envisas med skyhöga prognoser för de kan ju veta något som jag inte vet och är proffs.
  Kändes sköt att i veckan läsa om att mer rutinerade Rune Andersson(mellby) uttryckte han inte ansåg börsen billig fast han i avsaknad av alternativ köpte aktier.
  För min del känns det olustigt köpa aktier till allt högre PE-tal och priser när både försäljning och vinster tydligt faller t ex betala 20-30 gånger årsvinst för en konsumentorienterat bolag när inte minsta spår av en vändning på arbetsmaknaden står att finna? Hur mycket folk kan de avskeda för att trimma sina kostnader eller hoppas köparna av aktien bolaget skall köpas upp?

  Angående ratos var där en del kommentarer från partnern i affären som oroade, vi får hoppas bolaget fortsätter sin tradition och inte förvandlas till en mjölkossa för toppen på bekostnad av övriga aktieinnehavare vilket har hänt i andra bolag.

  SvaraRadera
 3. Jag var först lite besviken på Ratos beslut. Jag gjorde bedömningen att utdelningen skulle kunna bibehållas. Dels fanns pengarna där och dels har det alltid låtit att det ska mycket till för att den ska sänkas. Nu var "mycket till" inte en kris a la 90-talet utan att köpa in sig i ett bolag, i en sektor man ej har erfarenhet från förut...

  När den initiala besvikelsen lagt sig och jag började försöka se mer rationellt på det så tycker jag det ser ljusare ut. Det närmsta bolag jag kan finna till Aibel är Aker Solutions. Ett bolag som bedöms ha goda framtidsutsikter. Såvitt jag kan se så köps nu ett liknande bolag, men till halva priset av vad Aker Solutions f.n. säljs för. Om Ratos nu har köpt en 100 lapp för 50 kr så vore det korkat av mig att påstå att jag skulle kunna göra det bättre. Jag får helt enkelt medge, att köpa en 100-lapp för 50 kr är trots allt "mycket till" det också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Ratos gjorde helt rätt som sänkte. Att dela ut mer pengar än vad rörelsen genererar årligen är inte hållbart och i Ratos fall då de har god historik så ska de sätta överskottslikviditet i arbete precis som de gör nu istället för att dela ut. Marknaden reagerar negativt vilket är naturligt.

   Den andra punkten är att Ratos ger sig in i en för dom okänd bransch och blir inte majoritetsägare. Detta ställer jag mig MYCKET skeptisk till.

   Jag äger inga Ratos och kommer inte att köpa några på nuvarande kursnivårer och jag är också tveksam till deras möjligheter att skapa "överavkastning" framöver på deras investeringar.

   mvh
   ägamintid

   Radera
 4. Ratos branschkännedom tycker jag är en ganska intressant. Efter Arne Karlssons avgång så består den koncerngemensamma ledningen av 25 handplockade managementkonsulter.

  Generellt tycker jag verkligen inte om managementkonsulter eftersom de antingen brukar hyras in för att rättfärdiga ledningens åsikt i efterhand eller för att ledningen ska kunna genomföra moderiktiga förändringar och sedan skylla på någon annan när det går fel.

  Det område där det i mina ögon finns en reell användning för managementkonsulter är i lite mindre bolag där man genomför en internationaliseringsprocess eller har fastnat i ineffektiva processer.

  Som jag uppfattar det är inte Ratos mål att få fram synergieffekter utan att gå in i bolag där de kan förbättra inom just dessa områden.

  Däremot kan jag dela kritiken om att de kanske är med på för många områden. De har lyckats bra inom IT, tung industri och underhåll men jag har svårt att se hur deras biotekniksatsningar och biografer ska fungera. Försäljning och regulatoriska krav skiljer sig helt enkelt så kraftigt att generella "managementspecialister" kan göra mer skada än nytta.

  Men i mitt tyckte är Aibel ett helt okej köp i en lämplig och intressant bransch.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.